http :/ /www . youtube . com / watch ?v=XvU9PvLiS7Q (usuńcie spacje)
Wydaje mi się, że Bard mówi gdzieś w okolicy 10:30 o Dainie, jakimś gościńcu i Iron Hills, ale nie do końca go rozumiem. Zastanawiam się, czy nie prosi kogoś o sprowadzenie Daina. Wydaje mi się, że ta rozmowa toczyła się wtedy, kiedy Bard dowiadywał się o Thorinie. Czy moglibyście to sprawdzić i ustalić, o czym mówią, i potwierdzić bądź obalić moje przypuszczenia? Dodam, że nie wiem, po co Bard miałby prosić Daina.
Linki Youtube przechodzą całe. Nie trzeba ich dzielić :)
Tu link: http://www.youtube.com/watch?v=XvU9PvLiS7Q
Zaraz pójdę i sprawdzę czy mi się coś uda zrozumieć :)
hmm wiesz co ciężka sprawa. Też mam wrażenie, że ta scena była wtedy kiedy "kiedy Bard dowiadywał się o Thorinie", ale wydaje mi się, że on pyta się o jakąś drogę na północ czy jest "zabójcza" albo czy tamte tereny są zabójcze. A ten drugi mu odpowiada, że "zabawną" drogę chce obrać na północ.
Nie wiem, może inni lepiej zrozumieją. W każdym razie ja tam o Dainie nic nie słyszę i nic co by wskazywało, że chodzi o niego.
Z tego co udało mi się wysłuchać:
Bard mówi coś (to tylko urywki) (...) north by the lake, visit their kinn in the Iron Hills.
Tamten odpowiada: The Iron Hills you say? Funny route to take (?) north. (...) travel (...) the Eastern Road
Ja tam słyszę coś takiego;
Bard: Had you know by way the lake? Is it that killing in ride the horse?
Facet: pierwsze zdanie kompletnie dla mnie nie zrozumiałe. Z drugiego rozumiem tyle co Ty.
Tak, Gandalf odnajdzie zwłoki Thraina w Dol Guldur i wyśle je do Daina. Nie wiadomo jeszcze jak martwy Thrain przemówi, ale liczę że Gandalf coś wymyśli.
Ale Thrain prawdopodobnie wciąż żyje, w czasie wyprawy krasnoludów do Ereboru :) Klucz i mapę Gandalf raczej dostał przed ich spotkaniem w Dol Guldur :) Tak przynajmniej można wnioskować z kilku rzeczy:
- scena ataku Thraina ma się znaleźć w EE Pustkowia i pasuje ona idealnie, w czasie gdy Gandalf przywołuje zło w Dol Guldur.
- na zwiastunie, podczas ataku Thraina na Gandalfa, czarodziej trzyma Glamdringa, którego znalazł dopiero w jaskini trollów. http://atolkienistperspective.files.wordpress.com/2013/12/gandalf-and-thrain-ii. jpg?w=600&h=338
- Kiedy Radagast w pierwszej części opowiada Gandalfowi o Dol Guldur, czarodziej zachowuje się tak jakby pierwszy raz o nim słyszał i raczej nie był tam wcześniej.
- w NP Balin (w czasie retrospekcji bitwy o Morię) i Gandalf (w czasie obrad Białej Rady w EE) mówią, że nikt nie wie co się dzieje z Thrainem.
- w prologu PS Thorin jest przekonany, że jego ojciec wciąż żyje, a Gandalf mówi, że spotkał się z Thrainem (może wtedy dostał od niego klucz i mapę) i doradził mu odbicie Ereboru :)
z tego co czytałem to Gandalf był już wcześniej 4 razy w dol guldur i wypędzał Saurona a z dodatkowych źródeł można odczytac że Gandalf znalazł Thraina ledwo żywego w dol guldur jeszcze przed wyprawą który dał mu klucz i mape a następnie umarł lecz Gandalf trzymał to w sekrecie przed Thorinem żeby go nie zasmucac Thorin nigdy nie dowiedział się co stało się z jego ojcem a Gandalfowi Tharin nie dawał żadnych rad Gandalf zazął wyprawe gdyż był chodzącą mądrością i znał wszystkie i języki i legendy i przepowiednie napamięc a spełniał wszystkie zaczął i tą z Smaugiem i królem z pod góry
Wiem ;) powiedziałem tylko to co przeczytałem natomiast to że PJ to zmieni to pewne no ale zobaczymy ;)
Może coś takiego:
Bard: Heading north byway of the lake. Visit(ing) their kin in the Iron Hills.
Ten drugi gość:
The Iron Hills, you say? [<-- chyba] Funny route to take north. Would have thought they'd travel byway of (<- ?) the Easten Road.
To co mówisz wydaje się prawdopodobne i teoretycznie ma sens. Ale o co w tym chodzi? Może Bard mówi temu człowiekowi, o kompanii Thorina i wciska mu kit, że idą odwiedzić krewnych w Żelaznych Wzgórzach, a tamten odpowiada, że dziwną drogę wybrali (przez Esgatoroth) i że pomyślałby że podróżowali by Wschodnim Gościńcem. Czyli tu nie chodzi o zawiadomienie Daina, a o kompanię. Co o tym myślicie?