PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249734
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

http :/ /www . youtube . com / watch ?v=XvU9PvLiS7Q (usuńcie spacje)
Wydaje mi się, że Bard mówi gdzieś w okolicy 10:30 o Dainie, jakimś gościńcu i Iron Hills, ale nie do końca go rozumiem. Zastanawiam się, czy nie prosi kogoś o sprowadzenie Daina. Wydaje mi się, że ta rozmowa toczyła się wtedy, kiedy Bard dowiadywał się o Thorinie. Czy moglibyście to sprawdzić i ustalić, o czym mówią, i potwierdzić bądź obalić moje przypuszczenia? Dodam, że nie wiem, po co Bard miałby prosić Daina.

ocenił(a) film na 4
SmaugTheGolden

Linki Youtube przechodzą całe. Nie trzeba ich dzielić :)

Tu link: http://www.youtube.com/watch?v=XvU9PvLiS7Q

Zaraz pójdę i sprawdzę czy mi się coś uda zrozumieć :)

ocenił(a) film na 4
SmaugTheGolden

hmm wiesz co ciężka sprawa. Też mam wrażenie, że ta scena była wtedy kiedy "kiedy Bard dowiadywał się o Thorinie", ale wydaje mi się, że on pyta się o jakąś drogę na północ czy jest "zabójcza" albo czy tamte tereny są zabójcze. A ten drugi mu odpowiada, że "zabawną" drogę chce obrać na północ.
Nie wiem, może inni lepiej zrozumieją. W każdym razie ja tam o Dainie nic nie słyszę i nic co by wskazywało, że chodzi o niego.

ocenił(a) film na 10
Belief

Z tego co udało mi się wysłuchać:
Bard mówi coś (to tylko urywki) (...) north by the lake, visit their kinn in the Iron Hills.
Tamten odpowiada: The Iron Hills you say? Funny route to take (?) north. (...) travel (...) the Eastern Road

ocenił(a) film na 4
SmaugTheGolden

Ja tam słyszę coś takiego;

Bard: Had you know by way the lake? Is it that killing in ride the horse?
Facet: pierwsze zdanie kompletnie dla mnie nie zrozumiałe. Z drugiego rozumiem tyle co Ty.

Belief

Ciężka sprawa. Ale co by miał Bard wspólnego z Dainem?

kamilxxx09

A może Gandalf wyśle Thraina aby powiadomił Daina ?

Smyku17

Thraina?

ocenił(a) film na 4
Smyku17

Tak, Gandalf odnajdzie zwłoki Thraina w Dol Guldur i wyśle je do Daina. Nie wiadomo jeszcze jak martwy Thrain przemówi, ale liczę że Gandalf coś wymyśli.

Anthrax91

Ale Thrain prawdopodobnie wciąż żyje, w czasie wyprawy krasnoludów do Ereboru :) Klucz i mapę Gandalf raczej dostał przed ich spotkaniem w Dol Guldur :) Tak przynajmniej można wnioskować z kilku rzeczy:

- scena ataku Thraina ma się znaleźć w EE Pustkowia i pasuje ona idealnie, w czasie gdy Gandalf przywołuje zło w Dol Guldur.

- na zwiastunie, podczas ataku Thraina na Gandalfa, czarodziej trzyma Glamdringa, którego znalazł dopiero w jaskini trollów. http://atolkienistperspective.files.wordpress.com/2013/12/gandalf-and-thrain-ii. jpg?w=600&h=338

- Kiedy Radagast w pierwszej części opowiada Gandalfowi o Dol Guldur, czarodziej zachowuje się tak jakby pierwszy raz o nim słyszał i raczej nie był tam wcześniej.

- w NP Balin (w czasie retrospekcji bitwy o Morię) i Gandalf (w czasie obrad Białej Rady w EE) mówią, że nikt nie wie co się dzieje z Thrainem.

- w prologu PS Thorin jest przekonany, że jego ojciec wciąż żyje, a Gandalf mówi, że spotkał się z Thrainem (może wtedy dostał od niego klucz i mapę) i doradził mu odbicie Ereboru :)

ocenił(a) film na 4
Lonelier

Zapomniałem że mam do czynienia z Jacksonem.

ocenił(a) film na 10
Lonelier

z tego co czytałem to Gandalf był już wcześniej 4 razy w dol guldur i wypędzał Saurona a z dodatkowych źródeł można odczytac że Gandalf znalazł Thraina ledwo żywego w dol guldur jeszcze przed wyprawą który dał mu klucz i mape a następnie umarł lecz Gandalf trzymał to w sekrecie przed Thorinem żeby go nie zasmucac Thorin nigdy nie dowiedział się co stało się z jego ojcem a Gandalfowi Tharin nie dawał żadnych rad Gandalf zazął wyprawe gdyż był chodzącą mądrością i znał wszystkie i języki i legendy i przepowiednie napamięc a spełniał wszystkie zaczął i tą z Smaugiem i królem z pod góry

GandalfTheWhite

W książce tak, ale w filmie raczej będzie to trochę zmienione ;p

ocenił(a) film na 10
Lonelier

Wiem ;) powiedziałem tylko to co przeczytałem natomiast to że PJ to zmieni to pewne no ale zobaczymy ;)

Smyku17

Taa jasne oczywiście nieżyjący Thrain powiadomi Daina chłopie weź troche pomyśl bo się słabo robi

ocenił(a) film na 10
Belief

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co oni mówią?

ocenił(a) film na 8
SmaugTheGolden

Może coś takiego:
Bard: Heading north byway of the lake. Visit(ing) their kin in the Iron Hills.

Ten drugi gość:
The Iron Hills, you say? [&lt;-- chyba] Funny route to take north. Would have thought they'd travel byway of (<- ?) the Easten Road.

ocenił(a) film na 10
Julia_20

To co mówisz wydaje się prawdopodobne i teoretycznie ma sens. Ale o co w tym chodzi? Może Bard mówi temu człowiekowi, o kompanii Thorina i wciska mu kit, że idą odwiedzić krewnych w Żelaznych Wzgórzach, a tamten odpowiada, że dziwną drogę wybrali (przez Esgatoroth) i że pomyślałby że podróżowali by Wschodnim Gościńcem. Czyli tu nie chodzi o zawiadomienie Daina, a o kompanię. Co o tym myślicie?