PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249861
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Scena w której skacze po spadających kamieniach - wybuchłam śmiechem. Wraz z całą salą.

Wercia_7_12

Wyjaśnili to w Silmarillionie. Eru podarował ludziom dar śmierci. Elfom - umiejętność łamania praw fizyki.

Xoxoxox

Okay, spoko. Ale scena i tak komiczna xD

Wercia_7_12

To był żart jak coś :)

pemmil

;)

Xoxoxox

Zgrywus był z tego Eru.

Wercia_7_12

Gdzieś już widziałem taki temat.. hmm.. a może mi się przewidziało.. poczekam na kolejne bo chyba jeszcze nie wszyscy taki założyli.

Wercia_7_12

Myślałem, że tylko ja się smiałem z tego xD

Wercia_7_12

Przecież to celowy zabieg. Mrugniecie okiem Jacksona w naszą stronę.

kamilxxx09

Możesz rozwinąć? Jakie mrugnięcie okiem w naszą stronę?

Pallado

No normalne. Tak jak facet z marchewką w Bree.

kamilxxx09

Co ma piernik do wiatraka? Facet siedzący w karczmie do chodzenia po powietrzu?

Pallado

Ehh pisze przecież, ze to "mrugniecie okiem reżysera w strone widzów".

kamilxxx09

Sprecyzuj mrugnięcie? Co ma niby wyrażać to "mrugnięcie" znaffco?

JBridges

Brak jakiegokolwiek inteligentnego argumentu do obrony trzeba w końcu czymś zastąpić ;)

kamilxxx09

Ale jaki w tym cel? Ośmieszenie własnego filmu? Ale z tego Jacksona zgrywus, nie ma co!

Pallado

Śmiac sie z tego mozna. Nasmiewają się już tylko idioci.
Pozdrawiam

kamilxxx09

*Nie naśmiewają się tylko idioci.

lolmiki

Naśmiewają się ci idioci którzy nie pojmują że jest to kino fantasty ;)

DerdziuV2

Fantasy, a Sci-Fi to różnica. Chociaż w jednym i drugim nie powinna wystąpić taka scena, chyba, że bohater władałby jet-packiem albo DALEJ DALEJ NOGAMI GADŻETA!!!

kamilxxx09

Więc JESTES IDIOTA BO NASMWIEASZ SIE Z KAZDEGO KTO MA INNA OPINIE OD CIEBIE.

kamilxxx09

Osmieszac a smiac sie to zupelnie cos innego patafianie.

Pallado

Kamilek ma trochę racji, przy czym to nie puszczanie oczka tylko środkowy palec wymierzonym w stronę publiki. Jackson był wyśmiewany za akrobacje Legolasa od czasu Dwóch Wież i od tego czasu w każdym kolejnym filmie konsekwentnie daje coraz bardziej żenujące sceny z jego udziałem.

Lucas miał podobnie z Jar Jarem.

Xoxoxox

Po prostu nie rozumiem jak wklejanie żałosnych i śmiesznych scen może być ,, mrugnięciem oka...". Akrobacje przesadzone, a brak grawitacji to kulminacyjny punkt, biorąc pod uwagę, że zjeżdżanie na tarczy w TT to już było ostre przegięcie.

Pallado

No ja się z Tobą zgadzam w 100%, po prostu piszę jak ja interpretuję zachowanie Jacksona. Jako pogardę dla ludzi chcących obejrzeć ekranizację książki, a nie jakąś grę komputerową w której postacie dodatkowo grają na kodach.

Xoxoxox

Ja chciałem obejrzeć nie tyle ekranizację książki, co jej interpretację, ale racja Jackson przegiął pałkę goryczy.

Pallado

Zazdroscicie Legolasowi i tyle!

deragorn

Miałeś nie mówić :<

Pallado

A co niewiarygodnego było w zjeżdżaniu na tarczy?
Obejrzyj sobie zawody freesylowe na snowboardzie.

Leszy2

Tzn. ja wiem ,że to możliwe i łatwo to wytłumaczyć. Chodziło mi bardziej o komizm sytuacji i burzenie klimatu przez pokazanie takiej akrobacji podczas szturmu.

Pallado

Wiem.
Ale to problem Twojej (naszej) psychiki. Ktoś z kultury, której nie znany jest hip-hop, deskorolki itp. inaczej na to spojrzy. I ni jak się ma do wchodzenia po spadających kamieniach.

Xoxoxox

Lucas przynajmniej ograniczył wydaaatnie rolę Jar Jara po tym jak mroczne widmo zostalo zjechane.

kamilxxx09

Mrugnięcie okiem. Gościu twoj fanatyzm wchodzi na nieznane dotąd obszary. ODTĄD KAŻDY IDIOTYZM W FILMIE, A JEST W NIM WIELE IDIOTYZMÓW, BĘDZIESZ TŁUMACZYŁ JAKO MRUGNIĘCIE OKIEM? Powinni Cię hospitalizować, niezwwłocznie!

thorin3

co co?

kamilxxx09

Oczko? Chyba wodne :)

thorin3

A nie?

kamilxxx09

Nie.Przesadziłeś :)

kamilxxx09

Może precyzyjniej: nie tyle mrugnięcie okiem, co odwrócenie się tyłem w naszą stronę, nachylenie się, zdjęcie spodni, rozwarcie pośladów przy akompaniamencie kpiącego, rubasznego śmiechu.

Wercia_7_12

Z jednej strony żart, no bo very slim elf :P Lekki jak puch itd. A z drugiej strony w sf i fantasy nie czepiam się praw fizyki, bo dla mnie mogą one nie istnieć.

Valarin

Było już wyjaśniane. Elfy są niezwykle lekkie co można było zauważyć w LOTR, gdy wędrowali przez góry i tylko Legolas nie zapadał się w śniegu. Są też zwinne i szybkie, a scena była w zwolnionym tempie ukazana.

Darka891

No ja to wiem, ale są ludzie, którzy stwierdzą, że to niemożliwe :)

Darka891

I co, fajna sztuczka wymyślona przez Tolkiena (elf nie zapada się w śniegu) ma być uzasadnieniem dla każdej nawet najbardziej kretyńskiej sceny z udziałem Legolasa? Tak trudno pojąć, że Śródziemie to nie Matrix?

Darka891

To, że Legolas nie zapada się w śniegu jest uzasadnione, a uzasadnieniem jest sama książka. Nie ma jednak wytłumaczenia co do odbijania się od powietrza. Odpowiednikiem tego nie byłby Lego chodzący po zaspach podczas przeprawy przez Przełęcz Czerwonego Rogu, tylko podrzucający sobie płatki śniegu i skaczący po nich. F*ck logic! po co on się wspinał na ta przełęcz, skoro mógł nad nią przeskoczyć!

Pallado

Przeskoczyć? Skoro był taki lekki mógł pofrunąć z wiatrem :D

Belief

Legolas śpiewał sobie wtedy:
"I'm walking in the aaair,
I'm floating in the moonlit skyyy..." :D

Belief

Tolkien był pełen dobrych intencji jak pisał to chodzenie po śniegu. Nie wiedział biedaczysko, do jakich bzdur da tą krótką wzmianką pretekst.

PaladinRage

"Nie wiedział biedaczysko, do jakich bzdur da tą krótką wzmianką pretekst"
Zdania nie dokończyłeś: (...) da tą krótką wzmianką pretekst idiotom. :]

Belief

No proszę, coraz inteligentniejsza ta dziewczynka ;) Może jednak te avatary dodają mądrości!

Belief

Zaraz idiotom. Osobnikom nastawionym na zysk, który to ludzie z działu marketingu i badań rynkowych określili jako więcej elfów, z wyszczególnieniem Legolasa i jakiś akcent dla małoletnich w postaci jeżyków, śmiesznego dziadzia robiącego zeza i dorosłego faceta wypychającego sobie dekolt złotem.

PaladinRage

Ty masz na myśli twórców (ich bym nazwala cwaniakami), a ja myślałam o widzach, którzy usprawiedliwiają tą scenę Legolasem niezapadającym się w śniegu :)