PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249734
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Zastanawiałem się nad jedną ważną kwestią a mianowicie liczebnością wojsk.Z oficjalnych danych wynika że sił
Wolnych Ludów będzie ok 2000, a sił Nekromanty 15000.Bitwa ma być bardziej widowiskowa niż pod
Pelennorem,nie uważacie że Peter znacznie zwiększy liczbę walczących tak jak to było w Powrocie Króla gdzie
sił Mordoru było 200 tys (w książce 45 tys)?

Nekromanta_14

Będzie kwadrylion z każdej armii. Potwierdzone słowa Jacksona.

Nekromanta_14

80% i tak będzie dorobiona komputerowo. Jak pod pelennorem

ocenił(a) film na 10
sentia

Potwierdzam robią wzór ubierają w te specjalne stroje i kopiują. Pewnie będzie to bitwa efekciarska więc może ich być z 3.00000 bo jak goliny będą orkowie nietoperze i jeszcze pewnie wymyśły Jacksona może tyle tego wyjdzie O_o

użytkownik usunięty
sentia

A gdzie tam, przecież to nie w stylu PJ'a. Statyści zrobią swoje.

Statyści będą. Ale podobnie jak pod pelennorem i w momencie gdy mamy jest ucieczka Faramira z OsgilIath będziemy mieli maskę cyfrowych jeźdźców i zwykłej komputerowej grafiki.

użytkownik usunięty
sentia

No przecież żartowałem ;D Wyobrażasz sobie 40 tysięcy statystów i zero jednostek generowanych komputerowo we filmie Jacksona???

"Wojna i pokój" 120000 statystów. Dałoby się ale kto chciałby robić kino z aż za dużym rozmachem...

użytkownik usunięty
hr_dooku

Właśnie nie dawno film leciał w TV. Jak na tamte czasy, robi wrażenie.

Nekromanta_14

Co to są te oficjalne źródła?

Xoxoxox

Informacje znalazłem w Atlasie Śródziemia .

Nekromanta_14

W książce krasnoludów z żelaznych wzgórz było tylko 500.

LobeliaSakvil

Najlepszy sposób.

kamilxxx09

Wiem :)

Nekromanta_14

Nie będzie większa niż w Powrocie króla, z prostej przyczyny. Pod Ereborem nie ma po prostu miejsca na taką ilość wojsk. Pola Pelennoru były ogromne, więc pole do popisu większe. Tamta bitwa miała także większe znaczenie, gdyż rozstrzygała o losach całego Śródziemia. Sauron wypuścił wszystkie siły do decydującego starcia. W Hobbicie Nekromanta dopiero raczkuje z tworzeniem armii.

obleh

Ale mogą dołączyć orkowie z Gubdabadu i gobliny z G, Mglistych. A widziałeś pola pod Ereborem. Do tego jeszcze stoki Gór i miasto Dale. Tam jest mega dużo miejsca. Więcej niż pod Minas Tirith. Zobaczysz, ta bitwa będzie jeszcze większa, bo to będzie WIELKA BITWA NA WSCHODZIE i nawet sam Armitage stwierdził, że to może być coś większego niż wszystko co do tej pory pokazano w Lotrze.

kamilxxx09

Tu się nie liczy ilość ale jakość. Tak się składa, że do bitwy pod Pelennorem nic nie ma startu. Bitwa 5 Armii się nawet to kultowych nie zaliczy.

obleh

Sauron nie wypuścił wszystkich sił na Pola Pelennoru. W Mordorze była jeszcze ogromna armia.