PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249882
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Jesli okazaloby sie, ze Silamrillion by powstalo to kogo byscie obsadzili w roli: mlodej Galadrieli, Gandalfa w swojej prawdziwej postaci, Feanora, Saurona, Morgotha, Manwego, i Vardy? Czekam na wasze propozycje :D
A i jeszcze jedno! Ktora aktorka moglaby podkladac glos Ungoliancie?

użytkownik usunięty
nosiu

co do aktorów to nie wiem, ale głos ungoliancie mogłaby podkładać tylko joanna senyszyn

Senyszyn to raczej jednemu z Nazguli.

użytkownik usunięty
Xoxoxox

hehehehe, bez kitu

nosiu

Ekranizacja Silmarilionu to byłby najgorszy koszmar. Cała magia tego uniwersum zniknęłaby w jednym momencie.
Abstrahując od tego, co miałby Gandalf robić w ekranizacji tej lektury ?

ocenił(a) film na 3
Prokurator24

Pokazano by początki jego love story z Galadrielą, której kontynuację mamy w Hobbicie.
Pewnie i dla Lego znów by się miejsce znalazło.

nosiu

Nie mam pomysłu. Raczej żadna aktorka nie dorównałaby Cate Blanchett w tej roli.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

No jest w tej chwili obecnej problem,ale może się kogoś uda poszukać :P

spartakus_94

Może :)

nosiu

14 lat temu Cate Blanchett całkiem nieźle wypadła jako młoda (czyt. młodsza) Galadriela

http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20120615214351/lotr/images/3/30/Los_Tres_Port adores.jpg

a teraz to nie wiem.

Xoxoxox

Noo tu naprawde pasuje na "młoda Galadriele" :)

ocenił(a) film na 10
nosiu

up

ocenił(a) film na 5
nosiu

NIE POWSTANIE!

ocenił(a) film na 4
PaladinRage

I całe szczęście.

Belief

Po ekranizacji WP chciałam, aby przeniesiono na ekran także Silmarillion. Teraz jednak po Hobbicie mam nadzieje, że do tego nie dojdzie.

ocenił(a) film na 4
silence_is_the_enemy

Ja też, jeszcze po Pustkowiu myślałam sobie "ok hobbit nie wygląda najlepiej, ale nie jest źle". Niestety to co zobaczyłam w BPA całkowicie mnie przekonało, że Jackson to kiepski reżyser a świat Tolkiena ma w poważaniu bo tylko mamona się dla niego liczy.

Belief

A oglądałaś te wszystkie dodatki w edycji rozszerzonej? Bo tam to wygląda, jakby faktycznie Jackson był fanem Tolkiena i chciał zrobić wszystko jak najlepiej, a finalnie wychodzi na co innego. Dziwne...

bartoszcyc8

Po przeczytaniu WP oglądałam filmy ponownie i wtedy czułam, że reżyser odwalił kawał świetnej roboty, że przyłożył się do pracy, że jest fanem Lotra i Tolkiena. Natomiast w Hobbicie tego nie czuję (głównie w dwóch ostatnich częściach) - pododawane postacie ni z gruchy ni z pietruchy, próba upychania swoich "widzi-mi-się", na siłę łączenie WP i Hobbita. Po co?! Po co aż tak przeinaczać książkę genialnego autora?! Tak jak napisała Belief - miałam wrażenie, że po 10 latach Jacksonowi zależało już tylko na widowisku, które przyniesie sporo kasy.

ocenił(a) film na 4
bartoszcyc8

Też mnie to dziwi.

Belief

Jackson to reżyser nierówny - Lotr jest rewelacyjny, pierwszy Hobbit był bardzo dobry, drugi też nie był zły. Ale mamy też u Petera znaczny spadek - ostatni Hobbit czy Nostalgia anioła to filmy co najwyżej średnie, a King Kong też do udanych nie należy. Nie wiem czemu nie potrafi utrzymać w miarę równego poziomu. I nadal nie ogarniam tego co zrobił z B5A.

ocenił(a) film na 4
silence_is_the_enemy

"Nostalgia anioła" była słaba. "King Konga" nawet nie pamiętam a oglądałam (to świadczy o tym jakie to dzieło). Szczerze to zaczynam odnosić wrażenie, że LOTR to mu wyszedł przez przypadek.

ocenił(a) film na 7
nosiu

No teoretycznie Morgoth to był ten piękny co na złą stronę przeszedł ja bym widziała w tej roli odmłodzonego Jude Law'a lub Cillian'a Murphy'ego - no ale Jackson ma inne pojęcie piękna niż ja, o czym świadczy wybór Weaving'a czy Liv Tyler :P
Feanor - niestety Lee Pace już zagrał Thranduila (demyt!)
Starałam się wybrać kogoś ze swojej listy ulubionych aktorów, ale okazuje się, że w ulubionych mam jakieś stare pudernice :>

ocenił(a) film na 4
diana6echo

A co Ty chcesz od Weavinga? Świetnie odegrał swoją rolę. Elrond w jego wykonaniu jest rewelacyjny. Chwała Bogu, że nie wstawił za niego jakiegoś metroseksualnego bubka podobnego do Blooma. Nie wytrzymałabym tego.

Liv Tyler to przepiękna kobieta. Też nie rozumiem czepiania się jej. A która wg Ciebie jest piękna w takim razie?

ocenił(a) film na 7
Belief

Jennifer Connelly, Sigourney Weaver, Geena Davis... nijak pasują do Władcy Pierścieni...
Może Diane Kruger? Dziołcha się wyrobiła po fatalnej sieczce jaką była Troja :)

ocenił(a) film na 4
diana6echo

Ach, już wiem jaki typ urody preferujesz :) Akurat Jennifer Connelly i Diane Kruger uważam że spokojnie mogłyby zagrać elfy :)

ocenił(a) film na 3
diana6echo

"Feanor - niestety Lee Pace już zagrał Thranduila".
Rzeknę jeno, że choćbym miał skonać, nie zezwoliłbym na takie świętokradztwo.

ocenił(a) film na 7
lolpus

W ramach protestu możesz przebić się swym mieczem świetlnym - ach, nie, nie ten fandom :D

ocenił(a) film na 3
diana6echo

Wystarczy, że strzała przebiła mi kolano.

diana6echo

Co prawda nie sądzę, aby cielesna forma przywdziana przez Morgotha była ekstremalnie odrażająca (z taką aparycją ciężko by mu było wykiwać Valarów), to robienie z kolejnego "ładnego złego" postrzegam jako kolejny przejaw kobiecych fiksacji na punkcie bad boyów.

Od tego macie Saurona. I tutaj faktycznie Jude Law by się nadał (kilkanaście lat temu).

Najbardziej badassowaty elf w historii Ardy grany przez leśną nimfę? How about no.

A Hugo i Liv zostali do swoich ról znakomicie dopasowani. Pod adresem filmowego Władcy Pierścieni można kierować wiele zarzutów, ale akurat praktycznie cała obsada jest dobrana mistrzowsko.

nosiu

Ja bym obsadziła Amandę Seyfried w roli Tinuviel:)

ocenił(a) film na 5
nosiu

Jeśli film robiłby Jackson, to by Galadrielę dalej grała Cate, ale odmłodzona komputerowo;)

ocenił(a) film na 10
nosiu

Młoda Galadriela - Julianne Moore; co do reszty - musiałabym się zastanowić.