PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249719
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Gdy wypędziła Saurona. Film mimo przerysowania i lekkiej tandety nadal jest jednym z najlepszych filmów fantasy jakie widziałem. Momentami nudził. Ale fanom fantasy się spodoba.

użytkownik usunięty
dastan3000

co do Galadrieli nie zgodzę się że była najlepsza podczas walki z Sauronem wygląda jak Samara z ringu, w scenie noszenia Gandalfa też wygląda komicznie. Ale jej wejście do Dol Guldur i zabicie orka było dobre. Najlepiej wypadła w Hobbit Niezwykła Podróż. Ale i tak najbardziej kocham z nią sceny w Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia Dary Galadrieli piękna scena.

Była świetna. Scena z Władcy Pierścieni gdy Galadriela przeszła w podobny "stan" podczas rozmowy z Fordem też była trochę zabawna. A moment w którym niosła Gandalfa na rękach nie był komiczny, przynajmniej dla mnie. Bardzo podobało mi się jak przedstawili Saurona, jego przeszywający głos i mnóstwo innych szczegółów które sprawiały że po plecach przechodził dreszcz.

użytkownik usunięty
dastan3000

http://i.ytimg.com/vi/cBd9gjYefE8/hqdefault.jpg

http://cinetropolis.net/wp-content/uploads/2012/11/lotr-fotr-lorien.png

ale jest różnica przyznaj ! według mnie w Lotr wyglądało to porządnie, w Hobbicie ciut gorzej, to znaczy nie jest to najgorsza scena ale też niezbyt dobre ma efekty

http://m.ocdn.eu/_m/3dc52f4d41dd452c2e92dd254993c51d,62,37.jpg

Galadriela wygląda jak Samara z Ringu zdecydowanie lepszą scenę miała w Hobbit Niezwykła Podróż

Jaka tam Samara. Wygląda mrocznie i niebezpiecznie. Nie powtarzaj ciągle tego, co ktoś, bo to męczace.

użytkownik usunięty

Fakty mówią same za siebie. Choćby zrzynali z Ringu to i tak mrocznie nie będzie bo to baja dla dzieciarów.

użytkownik usunięty

Eeee tam baja to nie jest przynajmniej w porównaniu z narnią, a na serio to mrok filmu a nie tego że ktoś się ma bać, według mnie to jest poważny klimat ale zle wyważony, zobaczymy co nam EE zafunduje

A czy mrok to jakiś wyznacznik jakości? Czy film musi być mroczny, zeby można było go nazwać dobrym? Co za bzdury opowiadacie.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

no właśnie nie jest wyznacznikiem jakości, o tym mówię Disclamerowi. Zresztą mrok to nie jest tylko po to by przestraszyć, mrok można na wszelkie sposoby odczuć :)

ujmę to tak, gęstniejący mrok umacnia wolę pierścienia

zgadza się? zgadza

Załamujesz mnie :P

użytkownik usunięty

Ciemne filtry, słabo nasycone kolory i stylizacja na Samarę Morgan to żaden mrok tylko komizm. Klimat nie gęstnieje a przeciwnicy nie budzą grozy, są jedynie kolejnym gifem.

użytkownik usunięty

Każdy to widzi inaczej, według mnie po prostu przesadzono z efektami, a cały wątek jest zle wyważony czekam na EE

użytkownik usunięty

Harry Potter to niby też bajka dla dzieci a jednak filmy mają mroczniejsze sceny, jak oglądałem Harry Potter i Komnata Tajemnic czy kamień filozoficzny w wieku 7 lat to się może nie że się bałem, ale ciarki miałem przy walce z bazyliszkiem, albo gdy krew na ścianie była. Trójgłowy pies też miałem ciarki czy walka z Voldemortem. A teraz oglądając Pottera przy tych poważnych scenach, emocje są w Lotr tak samo w Hobbicie czy w innych filmach poważny klimat podwyższa emocje u mnie. I o to tu chodzi...

ocenił(a) film na 9

Widzę, że pojęcie GIF się już przyjęło w stosunku do Saurona ;)

użytkownik usunięty

z Galadrielą podobała mi się ta scena

http://media.moddb.com/images/members/4/3141/3140794/Galadriel_21.gif

poczułem klimat gdy schodziła do zwierciadła w Lotr

http://38.media.tumblr.com/048f7eea964a64a9582c92657f7f9d50/tumblr_nkcx4aCo191sm 7e4mo1_500.gif

ta scena też była ok, zobaczyć potęgę Galadrieli to jednak dla mnie było dobre

minusy

- noszenie Gandalfa sztuczna i niepotrzebna scena troszeczkę według mnie
- wygląd Galadrieli, przesadzone efekty

już pomijam to że jest silniejsza od Sarumana bo nie jest ale akurat w filmach fantasy moce można nagiąć to nie pokemony by przyczepiać się że pikaczu jest silniejszy od rajczu więc tutaj nie mam zastrzeżeń co do tego...

poza tym sceny z Galadrielą są mocno pocięte może w EE ten wątek nabierze sensu na to czekam. Bo ten wątek z koniec końców naprawić się da... najbardziej boje się jednak o bitwę bo tu ciężko cokolwiek naprawić...

ocenił(a) film na 9
dastan3000

Może gdy w wersji reżyserskiej zostanie rozszerzona sekwencja z Dol Guldur, to ogólnie rzecz biorąc ten wątek wypadnie jeszcze lepiej.

khazad7_2

Mam nadzieję że wersja reżyserska trafi do internetu.

użytkownik usunięty
dastan3000

czemu miała by nie trafić? zawsze trafia tak samo jak na nośnikach dvd i blu ray a nawet blu ray 3D

dastan3000

Jedna z najlepszych scen trylogii.

użytkownik usunięty
dastan3000

Groteska w czystej postaci.

Groteska była gdy Legolas skakał po tych walących się kamieniach z jakiejś tam budowli. ;D

dastan3000

to była parodia

ocenił(a) film na 9
sentia

Z pewnością cała scena byłaby o wiele lepsza, gdyby zamiast GIFa Saurona dano naprawde ciekawe ujęciaz dalszej perspektywy a także cała scena zostałaby nieco wydłużona...
Co do efektu z filmu The Ring, to ja akurat tak mocno się tego nie czepiam. Galadriela wygląda bardzo podobnie do tej, którą widzimy w Dwóch Wieżach, choć co prawda posępna mina i głowa spuszczona w dół nieco osłabia efekt siły jaką dysponowała... po prostu to było niefortunne ujęcie i tyle.
No ale ponoć sceny z Galadrielą są rozszerzone i w ogóle sekwencja w Dol Guldur powinna mieć dodatkowe wątki wklejone w wersji reżyserskiej co sugeruje jedna z Kronik Hobbita.
Np. ujęcie Saurona stojącego na szczycie schodów należało właśnie do tych perspektyw, które są wizualnie bardzo dobre.... może jednak ten GIF zamienią? Zobaczymy...

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

"GIFa Saurona" - ha ha ha ha dobre :). Mi akurat Sauron nie przeszkadzał w tym wątku. Pokazali go jak mogli. Wręcz jestem pod wrażeniem pomysłu po tym jak mu zabrali ciało w LOTRze.

"Galadriela wygląda bardzo podobnie do tej, którą widzimy w Dwóch Wieżach, (...) po prostu to było niefortunne ujęcie i tyle."

Jak nas nauczyła pewna reklama, "prawie" robi różnicę i jak widać dużą. Gdyby ona była taka jak w Dwóch Wieżach, nie tylko nie byłaby wystawiona na podłe porównania do Tamary, ale może nawet nie przeszkadzałby mi fakt, że to ona (w moim przekonaniu najsłabsza z tej trójki) stawia czoło Sauronowi. Jak można było zrobić jej taką krzywdę? Jak widać nie trudno zrobić z czegoś świetnego zwykłej groteski. I to nie jest kwestia ujęcia, ale jej wyglądu.

Co do wątku Dol Guldur to jest tam tyle rzeczy głupich i potwierdzających, że Jackson Tolkiena to czytał lata temu i to bez zrozumienia a mimo to na ten właśnie wątek czekam najbardziej :). Po pierwsze jest to coś co u Tolkiena zostało sprowadzone do dwóch zdań, więc miło zobaczyć mimo wszystko coś więcej a po drugie, nie ukrywam nie jestem tu obiektywna, ale mam to gdzieś - czekam na Elronda :D.

P.S.
Mógłbyś nas już pokarmić tymi ciekawostkami z kronik :).

użytkownik usunięty
Belief

"Jak nas nauczyła pewna reklama, "prawie" robi różnicę i jak widać dużą. Gdyby ona była taka jak w Dwóch Wieżach,"

co wy z tymi Dwoma Wieżami??? przecież ona w Drużynie Pierścienia przybiera postać mrocznej królowej pod wpływem pierścienia, i nie! wcale nie wygląda tak samo, ostatnio oglądałem i jest kolosalna różnica! :)

ocenił(a) film na 4

Racja, w Drużynie Pierścienia. Drobna pomyłka.

użytkownik usunięty
Belief

spoko :)

użytkownik usunięty
Belief

http://samequizy.pl/ktorym-elfem-z-ksiazki-hobbitwladca-pierscieni-jestes/?fb_re f=Default

coś dla ciebie :) co dziwniejsze mi wyszedł Elrond wow :)

Boże mi tez :P

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Witaj w klubie :)

Nie.

Mi wyszedł Celeborn:)

użytkownik usunięty
wort801

też ładnie :)

użytkownik usunięty
wort801

http://samequizy.pl/jakim-gatunkiem-istot-z-ksiazek-j-r-r-tolkiena-jestes/

Jakim gatunkiem istot z książek J.R.R Tolkiena jesteś?

kolejny quiz :) mi wyszedł Elf :)

użytkownik usunięty
Belief

Belief co do wątku Dol Guldur według mnie ten wątek da się naprawić w kinowej wersji jest słaby ale wątek da się naprawić. Gorzej z bitwą bo jest tak chaotyczna jak ta w Avengers :p jest bitwa walczą i po bitwie... No i te zakończenie. No nic ! Ty czekasz na Elronda ja na Galadrielę :)

użytkownik usunięty
khazad7_2

W jakich dwóch wieżach... w dwie wieże ma tylko jedną scenę w dodatku komunikuje się z Elrondem i to jest jedyna scena...

w Drużynie Pierścienia Galadriela przybiera postać mrocznej królowej ...

ocenił(a) film na 9

Nie napinaj się już tak... sprostowałem i doszło do przejęzyczenia.

użytkownik usunięty
khazad7_2

nie napinam się :) przecież nic złego nie zrobiłeś

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

* Jak w Drużynie Pierscienia :)

Pomyliłem się bo o czym innym myślałem. To tak ku sprostowaniu.

khazad7_2

Jak mogłeś się pomylić? To jest największy skandal filmwebu od 01.07.2015!

użytkownik usunięty
bartoszcyc8

otóż to !

ocenił(a) film na 9
bartoszcyc8

Fakt... taki ze mnie mały skandalista.

khazad7_2

Oj nieładnie, nieładnie...

użytkownik usunięty
bartoszcyc8

dobrze że Tolkien tego postu nie czytał :D

użytkownik usunięty
khazad7_2

Galadriela powinna mieć 3 do 5 minut w EE więcej zresztą nie tylko ona

Guardians of The Three (strażnicy trzech pierścieni) także ich wątek czyli Gandalfa Elronda i Galadrieli na 90% powinien być rozszerzony.

ocenił(a) film na 9

Pewnie tak, ale są to mimo wszystko nadal spekulacje a zwłaszcza te dodatkowe minuty o których mówisz - czysta spekulacja.
Trzeba czekać albo na oficjalne informacje - o ile w ogóle będą szczegółowe, albo na gotowy film. Ale już niedługo! Raptem 4 miesiące! :) To będzie wspaniała premiera tego roku!

użytkownik usunięty
khazad7_2

też wydaje mi się że Hobbit Bitwa Pięciu Armii EE może być na prawdę jednym z najlepszych premier jesiennego sezony

a ogólnie zapowiada się ten sezon całkiem niezle jeśli chodzi o filmy

Więzień Labiryntu 2
Crimson Peak. Wzgórze krwi(
Marsjanin Ridleya Scotta oby lepszy od Interstellar
Igrzyska Śmierci Kosogłos część 2 film powinien być lepszy od poprzedniej części
no i Hobbit Bitwa Pięciu Armii Edycja rozszerzona i tu liczę również na maraton bo się wybiorę, no i jeszcze Star Wars o tak to będzie hit tego roku

użytkownik usunięty
khazad7_2

a w którym momencie według ciebie mogliby dać Saurona stojącego na szczycie schodów?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
LukeuszLFC

aha :) świetnie

ocenił(a) film na 3

oj Denis... Denis, ale z ciebie rozrabiaka