PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249807
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Uwaga Spoilery!

Miałem duże oczekiwania wobec tego filmu. Liczyłem że zobaczę epicki, wzruszający i angażujący film. I takim właśnie filmem jest trzeci hobbit... chwilami. Zacznijmy od początku:
Atak Smauga na miasto przerósł moje oczekiwania. To najlepsza i najbardziej emocjonująca sekwencja z całego filmu. Wątek Dol Guldur też wypadł ciekawie (fajnie że pokazano tam pierwotną wersję Bolga). Sprawa Arcyklejnotu, choroba Thorina i przygotowania do bitwy też spełniły moje oczekiwania. Ale później przyszedł czas na tytułową bitwę. Miało być epicko a wyszło słabo. Wszechobecny chaos, Thranduil nabija czterech orków na poroże swojego renifera i jednym ruchem odcina im wszystkim głowy, Bilbo zabija orków rzucjając w nich kamieniami, trolle padają jak muchy, Elfy przeskakują nad armią krasnoludów, Alfrid przebiera się za kobietę, Thorin i Dain w samym środku bitwy ucinają sobie pogawędkę, legolas skacze po spadających kamieniach itd. Muszę jednak przyznać że wzruszyłem się przy rozmowie Bilba z umierającym Thorinem i Tauriel załamanej po śmierci Kiliego (w ogóle Tauriel wypada w tej części dużo lepiej niż w pustkowiu, wątek miłosny też). Sceny w Shire są świetne i ratują drugą połowę filmu. Moja ocena: 6/10. A i jeszcze jedno: PJ grubo przesadził z ilością CGI.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Dobra już nie ma co się denerwować stało się i się tego nie zmieni hehe mi się to nie podoba i tyle film jest extra,ale dużo jest obcięte.Poczekam na wersję rozszerzoną i wtedy ocenię film na 100% :) i dzięki wam za rozmowę. :)