http://www.theonering.net/torwp/2015/03/24/97593-the-hobbit-the-battle-of-the-fi ve-armies-home-video-released-today/
Jak widzimy to orły są piątą armią anie jak to jeden tutaj bredził przez poół roku (wiadomo kto) dwie armie orków...
Te orły wstawione na siłę (choć nie wiadomo ile ich będzie w wersji rozszerzonej). Ja i tak uważam, że są 4 :D :P
Orły wstawiono, by uzyskac większą różnorodność cech przy tym całym głosowaniu "Do której armii należysz". Gdyby dali dwie armie orków, powtórzyliby te same cechy, bo raczej orkowie z Gundabadu a orkowie z Dol Guldur niewiele lub nawet wcale nie różnią się cechami charakteru czy zdolnościami.
Garstka orłów nie moze stanowić armii - podobnie zresztą było w ksiazce. Orły stanowiły i tu także stanowia tylko dodatek, podobnie jak Beorn.
Pragnę też zauwazyć, że wcześniej wielu uważało wargów za 5 armię... a przeciez nawet nie ma ich w filmie. tak jak wczesniej wspominałem, mamy dwie armie orków, co zresztą Jackson wyraźnie zaznaczył w filmie. Mamy osobne wymarsze 2 armii, mamy krótką rozmowę Gandalfa i Legolasa o tym, że "planowane to było od dawna. Bolg miał uderzyć od północy..." i tak dalej.
Taki teścik o niczym nie świadczy, bo istnieją w necie źródła, które wyraźnie potwierdzają także i moje stwierdzenie. Także rozmowy na ten temat uważam za zbędne. Prędzej kilkutysięczną armię Bolga z Gundabadu mozna nazwać armią, niż kilkanaście orłów.
Pamiętajmy tez, że to Bitwa pięciu ARMII, a nie Bitwa Pieciu RAS.
Ja bym się nie śmiała gdyby 5 armią okazali się wargowie tak jak w książce, tylko wycięci z wersji kinowej.