Straszne rozczarowanie!
Chociaż na część pierwszą przymknę jeszcze oko, bo wyszła nawet dobrze.
Do fabuły nie mam się co przyczepić, bo to w końcu twór mojego mistrza pióra - Tolkiena.
Jednakże to co mnie niesamowicie wku*wiało i drażniło moje oko to wykonanie efektów specjalnych, elementów oraz sposób kamerowania niektórych scen.
Matko bosko!
Z tego wyszła bardziej bajkowa komedia. No chyba, że takie było zamierzenie, ale ja tego nie łykam.
Animator, gość od efektów specjalnych oraz kamery, powinni dostać dożywotni zakaz brania udziału w tworzeniu filmów.
Ten film wygląda jak jakaś nędzna nisko budżetówka za pięć złotych. Poważnie!
Spójrzcie chociażby na moment w drugiej części, kiedy to kompania Thorina spieprzała sobie rzeczką siedząc w beczkach. Moje oczy płakały!
Dodatkowo zero poszanowania dla fizyki, o o licznych błędach związanych chociażby ze scenerią nie wspomnę.
No cóż... przynajmniej odświeżyłem sobie co nieco na temat książki, chociaż i tak się boje, że w tej kwestii też mogli namieszać.
Trylogie oceniam na 6/10.
Ocenę zawyżyła jedynie pierwsza część.
Pozdrawiam. Wredny Ja.
Uwielbiasz Tolkiena.
Czepiasz się, że film to bajkowa komedia.
Książka to była bajkowa komedia.
Jesteś idiotą.
Książka to była lekka bajka, tak samo jak film. I jako fan Tolkiena powinieneś być uradowany, że adaptacja ma taki sam klimat.
Zresztą Tolkien nie był mistrzem. Napisał kilka przeciętnych bajeczek, to wszystko.
A czytałaś Silmarillion ? jeśli nie to proponuję nie. Jeżeli Władcę Pierścieni uważasz za bajkę to nie mam pytań. Tak poza tym, proszę cię nie naskakuj na innych użytkowników. To że go zawiodło i dał 6/10 to znaczy że jest idiotą? yyyy nie tak to działa
Władca Pierścieni to jest bajka. Bardzo prosta fabuła, jednoznaczni bohaterowie podzieleni na dobrych i złych, magiczne istoty, czarodzieje, wojownicy. A to, że jest napisany ciężkim językiem, w którym każde źdźbło trawy musi być opisane się nie liczy.
nie odpowiedziałaś na moje pytanie? czytałaś Silmarillion? jeśli nie to się nie dziwię, że nie rozumiesz tego jak użytkownicy się zawiedli po słabszych Hobbitach.
Gówno mnie obchodzi ten cały Silmarillion. Tolkien nie był dobrym pisarzem, więc tego nie czytałam.
I co ma jedno z drugim wspólnego? Adaptacja Hobbita to adaptacja Hobbita i nie muszę znać wszystkiego spod pióra Tolkiena by się wypowiadać na ten temat.
Za to Ty się nie odniosłaś to tego czy Władca jest bajką czy nie.
Jeśli już odniosłeś :]
Władca Pierścieni jest bajką haha chyba oglądałaś nie te filmy, nie te książki czytałaś...... I co z tego że to adaptacja? ale adaptacja na podstawie książki więc, ludzie nie będą łykać shitu jaki reżyserzy wciskają do filmów. I nie chodzi tu tylko o Hobbita.
Jeśli dla ciebie Lotr to bajka to czym dla ciebie jest Hobbit? Może matrixem?
Kolejny psychofan-cham. Tutaj masz sporo tobie podobnych więc pewnie dlatego tu się pocisz.
no i ja się pytam człowieku dumny ty jesteś z siebie zdajesz sobie sprawę z tego co robisz?masz ty wogóle rozum i godnośc człowieka?ja nie wiem ale żałosny typek z ciebie ,chyba nie pomyślałes nawet co robisz i kogo obrażasz ,możesz sobie obrażac tych co na to zasłużyli sobie ale nie naszego papieża polaka naszego rodaka wielką osobę ,i tak wyjątkowa i ważną bo to nie jest ktoś tam taki sobie że możesz go sobie wyśmiać bo tak ci się podoba nie wiem w jakiej ty się wychowałes rodzinie ale chyba ty nie wiem nie rozumiesz co to jest wiara .jeśli myslisz że jestes wspaniały to jestes zwykłym czubkiem którego ktoś nie odizolował jeszcze od społeczeństwa ,nie wiem co w tym jest takie śmieszne ale czepcie się stalina albo hitlera albo innych zwyrodnialców a nie czepiacie się takiej świętej osoby jak papież jan paweł 2 .jak można wogóle publicznie zamieszczac takie zdięcia na forach internetowych?ja się pytam kto powinien za to odpowiedziec bo chyba widac że do koscioła nie chodzi jak jestes nie wiem ateistą albo wierzysz w jakies sekty czy wogóle jestes może ty sługą szatana a nie będziesz z papieża robił takiego ,to ty chyba jestes jakis nie wiem co sie jarasz pomiotami szatana .wez pomyśl sobie ile papież zrobił ,on był kimś a ty kim jestes żeby z niego sobie robić kpiny co? kto dał ci prawo obrażac wogóle papieża naszego ?pomyślałes wogóle nad tym że to nie jest osoba taka sobie że ją wyśmieje i mnie będa wszyscy chwalic? wez dziecko naprawdę jestes jakis psycholek bo w przeciwieństwie do ciebie to papież jest autorytetem dla mnie a ty to nie wiem czyim możesz być autorytetem chyba takich samych jakiś głupków jak ty którzy nie wiedza co to kosciół i religia ,widac że się nie modlisz i nie chodzisz na religie do szkoły ,widac nie szanujesz religii to nie wiem jak chcesz to sobie wez swoje zdięcie wstaw ciekawe czy byś sie odważył .naprawdę wezta się dzieci zastanówcie co wy roicie bo nie macie widac pojęcia o tym kim był papież jan paweł2 jak nie jestescie w pełni rozwinięte umysłowo to się nie zabierajcie za taką osobę jak ojciec swięty bo to świadczy o tym że nie macie chyba w domu krzyża ani jednego obraza świętego nie chodzi tutaj o kosciół mnie ale wogóle ogólnie o zasady wiary żeby mieć jakąs godnosc bo papież nikogo nie obrażał a ty za co go obrażasz co? no powiedz za co obrażasz taką osobę jak ojciec święty ?brak mnie słów ale jakbyś miał pojęcie chociaz i sięgnął po pismo święte i poczytał sobie to może byś się odmienił .nie wiem idz do kościoła bo widac już dawno szatan jest w tobie człowieku ,nie lubisz kościoła to chociaż siedz cicho i nie obrażaj innych ludzi
On po prostu nie moze ścierpieć, że go zbanowano jesienią i próbuje sie teraz rozładować. Generalnie to trójka największych trollów tego forum to trójka multikonciarzy.
Może ty mi powiesz gdzie ja obraziłem papieża bo nie kumam.
To jakaś kolejna próba prowokacji? Jak tak to w nader złym guście.
Jeśli nie chcecie być posądzeni o trolling to raczej tak. Obojętnie mi czy ty czy ta pani wyżej co się popisała grafomanią.
Ty zgłaszasz mnie, a tymczasem to ty w tym temacie zrobiłaś największy syf i ty stoisz za wyzwiskami.
Jesteś poważna chociaż? Widzę że nabijanie się z co drugiego usera tutaj sprawia ci niebywałą ucztę.
Generalnie to ja tu się staram chronić spokojnych użytkowników przed tanimi prowokacjami. Pan smalczyk130 odszedł już w siną dal parę miesięcy temu i wtedy rozładowałem moje frustracje.
A ty odszedłeś razem z nim. Wiem, że smalczyk cie prowokował i wiem, że był gorszy od ciebie, ale ty też świety nie jesteś, co wiadać po ostatnich tygodniach twojej działalnosci na tym forum. No niestety, jako hr_dooku taki nie byłeś.
Tak tu na tym forum. Tu gdzie jest największy zgiełk trzeba podejmować interwencję. Bo ja tu widzę przeważnie takie posty jak Blaxi, ci co stawiają niskie oceny to idioci, hejterzy i trolle. Co jak co ale kto tu kogo obraża?
Tu nie chodzi o żadne oceny, tylko o trolling. Przykładowo zastanawia mnie fakt, ze jeszcze tu siedzisz. Jak na kogoś, komu film się nie podobał, coś zbyt wiele tu czasu spędzasz.
W tym temacie napisałem jedno zdanie nie oczekując nawet odpowiedzi. Ot, rada na przyszłość. Potem wchodzę, patrzę a tu wylano na mnie wiadro pomyj zupełnie z dupy, z kontekstu znikąd, jakieś wymądrzanie się, pouczanie, że obrażam papieża, że czczę szatana, że jakieś obrazki wklejałem gdzie co jak... WTF?!! Innymi słowy dałem się strollować i staram się ją odciągnąć wykorzystując ironię w składowych ilościach.
I nie martw się, rozmawiam na wielu innych forach pomiędzy tym tutaj, tym czymś.
Siedzę tu z tego samego powodu co każdy inny. Z powodu prawa do krytyki, z powodu idei Internetu i forum, z tego samego powodu, z którego siedziałem na forum Avatara, Prometeusza czy Transformerów czy Łowcy androidów. Jeśli ktoś ma z tym problem, póki tu nikogo nie wyzywam, nie obrażam czy nie nachodzę go po innych forach i nie walę mu tekstami typu trolla Loki_Jotunheim z forum Matrixa, to, parafrazując Daina, by nie marnować swojego i mojego czasu, ten ktoś powinien się - najzwyczajniej w świecie - odchrzanić. Chyba że ma mi coś innego do powiedzenia niż w stylu "jesteś idiotą" czy to coś o papieżu.
Hej, hej, hej. Nie wyzywam nikogo od idiotów dlatego, że wystawili niską ocenę. Wyzywam od idiotów tylko wtedy, gdy argumenty są z dupy lub się nawzajem wykluczają. Bo krytykować też trzeba z głową.
Jakbyś siedziała tu dwa lata to byś wiedziała co i jak i z czym. Nikomu się nie chce pisać n-razy tego samego tylko dlatego że komuś się znowu coś nie podoba, więc odpuść. Mówiłem, że to bezcelowe.
Siedzę już trzy lata. Po prostu miałam inne konto, ale czytam forum o Hobbicie już od premiery 1 części.
Ja jestem tu lat prawie 6 a na forum zerkałem jeszcze zanim oficjalnie obsadę ujawniono.
Oczywiście że nie było. Bo z jakiego powodu. Można było sobie spokojnie pospekulować i w ciszy oczekiwać. Mógł się trafić jedynie taki jeden co hejtuje cały gatunek fantasy. I tyle było z trollingu. Aż do premiery tego potworka. Tyle że przy NP było dość znośnie. Burdel się zrobił wraz z nadchodzącym Pustkowiem Smauga a jeszcze gorszy wraz z jego premierą.
To co się działo na forum po premierze Pustkowia znam już z autopsji. Byłam tego częścią, chociaż wtedy starałam się nie kłócić i podyskutować jakoś normalnie. Jednak odechciało mi się starać gdy zauważyłam, że ani jedna ani druga strona nie chce odpuścić.
Mój stary to fanatyk wędkarstwa. Pół mieszkania zaj***ne wędkami najgorsze. Średnio raz w miesiącu ktoś wdepnie w leżący na ziemi haczyk czy kotwicę i trzeba wyciągać w szpitalu bo mają zadziory na końcu. W swoim 22 letnim życiu już z 10 razy byłem na takim zabiegu. Tydzień temu poszedłem na jakieś losowe badania to baba z recepcji jak mnie tylko zobaczyła to kazała buta ściągać xD bo myślała, że znowu hak w nodze.
Druga połowa mieszkania zaj***na Wędkarzem Polskim, Światem Wędkarza, Super Karpiem xD itp. Co tydzień ojciec robi objazd po wszystkich kioskach w mieście, żeby skompletować wszystkie wędkarskie tygodniki. Byłem na tyle głupi, że nauczyłem go into internety bo myślałem, że trochę pieniędzy zaoszczędzimy na tych gazetkach ale teraz nie dosyć, że je kupuje to jeszcze siedzi na jakichś forach dla wędkarzy i kręci gównoburze z innymi wędkarzami o najlepsze zanęty itp. Potrafi drzeć mordę do monitora albo wypie**olić klawiaturę za okno. Kiedyś ojciec mnie wk***ił to założyłem tam konto i go trolowałem pisząc w jego tematach jakieś losowe głupoty typu karasie jedzo guwno. Matka nie nadążała z gotowaniem bigosu na uspokojenie. Aha, ma już na forum rangę SUM, za naj***nie 10k postów
1. Wiedza o początkach ludzkich cywilizacji udowadnia nam że ludzie MAJĄ W ZWYCZAJU wymyślać sobie bogów, boginie, duchy i potwory. Zabobon był obecny w każdym zamieszkałym zakątku kuli ziemskiej. To po prostu nieodłączna część naszej natury.
Religie rozwijały się w warunkach wzajemnej izolacji (z przyczyn geograficznych) i dlatego różnią się od siebie. Bywa że drastycznie. Lecz mimo to, można w nich znaleźć wspólne schematy. To jest efekt tego, że religie opierają się na podobnych mechanizmach socjologicznych i psychologicznych. W prawie każdej religii możesz znaleźć:
- wiarę w życie po śmierci
- wiarę w bajki, czyli rozbudowaną mitologię (w tym mit o "stworzeniu" świata), personifikacje sił natury
- wiarę w istnienie potężnych istot których "nie widać", lub są w inny sposób niedostępne (nie tylko bogowie, także duchy, anioły, diabły, itp)
- układy z bogami: "coś za coś", czyli wiara w możliwość wynegocjowania sobie pomocy u bogów (np. w zamian za ofiarę)
- rytuały, modlitwy, świątynie, ofiary, magiczne przedmioty, magiczne gesty, magiczne słowa, magiczna numerologia
- kastę funkcjonariuszy religijnych: szamanów, kapłanów, mnichów, księży, pastorów, popów, imamów, rabbinów, itp.
- wpływ na system prawny, na obyczajowość, na dzieła sztuki, na architekturę, itp.
Wobec tych faktów stawianie żydowskiego bożka w centrum świata jest dowodem braku wyobraźni:
- wasz bóg, którego piszecie przez duże "B", jest tylko jednym z tłumu 2500 innych.
- naród żydowski to tylko jeden z tysięcy innych
- Izrael i okolice to tylko niewielki skrawek zamieszkałej powierzchni Ziemi.
- wasz bóg jest dokładnie tak samo niewidzialny jak inni bogowie i boginie.
- modlitwa do waszego boga daje dokładnie taki sam skutek, jak modlitwa do innych bogów i bogiń (czyli żaden).
Brak zdolności do tej trzeźwej oceny to skutek indoktrynacji oraz moralnego szantażu (pierwsze przykazanie).
To był argument dotyczący wszystkich religii. Teraz argumenty specyficzne dla waszego boga.
2. Mam 100% pewności że żydowski bóg nie istnieje, bo jest ABSURDALNY.
- absurd celu istnienia Boga
- absurd celu stworzenia świata (100 miliardów galaktyk, po to by urządzić Big Brother'a w Izraelu)
- absurd celu stworzenia człowieka (wg. Ks.Rodzaju Bóg potrzebował ogrodnika w rajskim ogrodzie)
- absurd Boga faworyzującego jeden naród.
- absurd Boga "nieśmiałego", którego wolą jest ukrywać swoje istnienie przed większością ludzi.
- absurd Boga "doskonałego", który odczuwa potrzeby (np. potrzeba stworzenia świata i człowieka, potrzeba kultu i posłuszeństwa ze strony człowieka)
- absurd Boga "doskonałego", który sam o sobie mówi, że jest zazdrosny (Dekalog w oryginale)
- absurd Boga "doskonałego" i "miłosiernego", który stworzył świat w którym organizmy żywe muszą pożerać się wzajemnie by przeżyć.
- absurd Boga "wszechmogącego", który potrzebuje aniołów do pomocy.
- absurd Boga "wszechmogącego", który czegoś chce, ale jakoś mu nie wychodzi (np. rażąca niedoskonałość Pisma Św.)
- absurd Boga "wszechmogącego", który potrzebuje kooperacji ze strony człowieka do realizacji swoich planów (np. ucieczka Żydów z Egiptu)
- absurd Boga "wszechwiedzącego", który popełnia pomyłki, zmienia zdanie, a nawet negocjuje z człowiekiem (Mojżesz)
- absurd Boga "ponadczasowego", który zmienia zdanie na temat tego co jest dobre, a co złe (np. dopuszczalność rozwodów, traktowanie wrogów)
- absurd Boga "wszechobecnego", pod którego nieobecność gadający wąż spiskował z Ewą.
- absurd Boga "kochającego" ludzi, który przygląda się biernie ich cierpieniu.
- absurd Boga "kochającego" ludzi, który popiera ludobójstwo i niewolnictwo
- absurd Boga "sprawiedliwego", który zaleca karę śmierci za takie "zbrodnie" jak nieposłuszeństwo dziecka, zatajenie braku dziewictwa przed ślubem, homoseksualizm, praca w "dzień święty", itd.
- absurd Boga "sprawiedliwego", który stosuje karę nieskończonych tortur.
- absurd Boga "sprawiedliwego", który stosuje odpowiedzialność zbiorową.
- absurd Boga "sprawiedliwego", który stosuje odpowiedzialność dziedziczną.
- absurd grzechu pierworodnego (gadający wąż wyrolował "wszechwiedzącego" Boga)
- absurd odpowiedzialności Adama i Ewy (przed rzekomym spożyciem owocu "Drzewa poznania dobra i zła" byli z definicji niepoczytalni)
- absurd koncepcji zbawienia (słowo "zbawienie" oznacza "ocalenie". Tylko przed czym?)
- absurd Boga "księgowego", który sam sobie musiał zapłacić okup.
- absurd "konieczności" narodzin Boga jako człowieka ("wszechmogący" Bóg nie mógł sprawy załatwić inaczej)
- absurd Boga będącego "jednocześnie" człowiekiem (Bóg jest "wszechmogący", człowiek nie)
- absurd arytmetyczny Trójcy (3 = 1)
- absurd genezy Szatana (sensowność buntu wobec istoty "wszechmogącej", "wszechobecnej", "wszechwiedzącej" itd.)
- absurd tolerowania istnienia Szatana przez Boga (podtrzymywanie nonsensownego konfliktu przez istotę "wszechmogącą")
- absurd opętań ludzi przez Szatana (przyzwolenie Boga, rzekome ostrzeżenie przed Szatanem jako przesłanie dla ludzi)
- absurd Boga kuszonego przez Szatana (Jezus kuszony na pustyni: pertraktacje z bogiem "wszechmogącym", próba manipulacji bogiem "wszechwiedzącym")
- absurd Boga który oczekuje od człowieka wiary w rzeczy niewiarygodne
- absurd Boga który oczekuje od człowieka wiary pod szantażem kary nieskończonych tortur.
- absurd Boga który sam wybiera kto wierzy ("wiara jest łaską"), ale za brak wiary karze.
- absurd Boga który chciał się "objawić" ludziom, ale usłyszała o nim tylko garstka Żydów (Indianie na przykład musieli czekać aż do odkrycia Ameryki pod koniec 15 wieku)
3. Mam 100% pewności że żydowski bóg nie istnieje, bo jego prymitywne cechy są ODBICIEM prymitywnej cywilizacji która go stworzyła:
a) Odbiciem jej prymitywnej wiedzy o świecie:
Kosmologia:
- geocentryzm
- ignoranckie rozróżnienie między słońcem a gwiazdami
- niebo to "sklepienie", a gwiazdy i planety są na nim "zawieszone"
- gwiazdy mające pospadać na Ziemię w dzień końca świata
- ruchoma gwiazda która "wskazała" miejsce narodzin Jezusa (absurd geometryczny)
Geologia:
- mit globalnego potopu
- niewiedza o kształcie, wielkości i wieku Ziemi (Ziemia jest płaska, stoi na filarach, itp)
Biologia:
- opanowanie przez "złe duchy" jako przyczyna chorób (np. Jezus egzorcyzmami leczy epileptyka i trędowatego)
- niewiedza o formach życia niewidocznych gołym okiem (np. bakterie wywołujące trąd)
- niewiedza o gatunkach zwierząt żyjących poza okolicami Izraela (mit Arki Noego)
- niewiedza o ewolucji (zwierzęta wyczarowane z niczego: rybki w czwartek, ptaszki w piątek)
- elementarna niewiedza zoologiczna: np. nietoperz to rzekomo ptak
b) Odbiciem jej prymitywnej moralności, dzisiaj zupełnie nie do zaakceptowania:
- poparcie dla niewolnictwa
- poparcie dla ludobójstwa
- poparcie dla rasizmu
- poparcie dyskryminacji kobiet
- poparcie dyskryminacji kalek i chorych
- poparcie kary śmierci za błahe przewinienia
Wszystko to razem stanowi NIEZBITY dowód działania mechanizmu, którego przedstawiłem w punkcie 1. Jeśli zadamy sobie pytanie "czy to Bóg stworzył człowieka, czy to człowiek stworzył Boga?", to w świetle powyższej wiedzy odpowiedź może być tylko jedna.
4. Mam 100% pewności że żydowski bóg nie istnieje, bo jedyne informacje o nim pochodzą z literatury, którą należy zakwalifikować do BAJEK:
(ćwiczenie dla czytelnika: porównaj to z Harrym Potterem)
a) magiczne zwierzęta i rośliny:
- gadający wąż
- gadający krzak
- gadający osioł
- jednorożec (koń z pojedyńczym rogiem)
- manna spadająca z nieba
b) potwory:
- wielka ryba, w której brzuchu połknięty Jonasz spędził 3 dni
- olbrzymy Nefilim (spłodzeni przez "synów bożych" z ziemskimi kobietami)
- Moloch
- Behemot
- Lewiatan
- satyr (pół człowiek, pół kozioł)
- bazyliszek (ang. cockatrice, skrzyżowanie koguta ze smokiem)
- baran z siedmioma rogami i siedmioma oczami (postać Boga w dzień apokalipsy)
- lew z sześcioma skrzydłami (towarzysz Boga w sali tronowej w Niebie)
- siedmiogłowy smok
c) ludzie posiadający niezwykłe właściowości:
- ludzie żyjący 900 lat (Adam i jego rodzinka)
- dziewica która magicznie zaszła w ciążę
- zombie, które powstawały z grobów i rozlazły się po mieście (Jerozolima w dzień ukrzyżowania Jezusa)
- włosy Samsona jako źródło nadludzkiej siły
d) ludzie posiadający magiczną władzę nad siłami natury:
- zatrzymanie słońca w ruchu, na czas bitwy
- wpływ na losy bitwy poprzez uniesienie rąk do góry
- rozstąpienie się morza
- woda wypływająca ze skały po uderzeniu w nią kijem
- chodzenie po wodzie
- uleczenie ślepoty za pomocą błota ze śliny
e) czary zamiany czegoś w coś innego:
- woda zamieniona w wino
- kij zamieniony w węża
- kobieta zamieniona w słup soli (żona Lota)
- Adam ulepiony z gliny
f) inne cuda:
- świat wyczarowany z niczego w ciągu 6 dni
- samica gatunku homo sapiens wypączkowała z żebra zabranego samcowi.
- globalny potop, mający za zadanie uśmiercić wszystkie lądowe formy życia.
- drewniany statek o rozmiarach lotniskowca, zdolny pomieścić po parce zwierząt z wszystkich gatunków, wybudowany przez człowieka mającego 600 lat
- pojedynek na czary magików egipskich z magikiem żydowskim (Izrael-Egipt 1:0)