PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Według mnie to powinno się zakazać ekranizacji ponieważ zawsze ktoś będzie się nie zgadzał dlaczego ta scena jest tak zrobiona dlaczego dana kwestia jest tak wypowiedziana czy inaczej niestety każdemu się nie dogodzi zwłaszcza że książka to magia porównaniu z filmem ponieważ filmie mamy czarno na białym na tacy podane że tak powiem zaś gdy się czyta jakąś powieść to musisz sobie do powiadać sam kreować jak wygląda dana kraina, postać na tym polega wyobraźnia która to młodszemu pokoleniu coraz mniej się rozwija właśnie przez takie ekranizacje. A jak wy uważacie powinny być ekranizacje czy jednak jest to tylko powód by zbić na tym kupę kasy .

ocenił(a) film na 4
Black_Berry141

Po pierwsze już sam wstęp "powinno się zakazać" jest nieco z d@py. Jak miałby ten zakaz wyglądać? Kto miałby go wprowadzić i na jakiej podstawie? Na podstawie opinii trolli co nie rozumieją czym jest ekranizacja, oparcie na książce czy inspiracja?
Nie wiem czy napisałeś/aś to pod wpływem opinii o Hobbicie ale jeśli o mnie chodzi to wiem i że to filmweb a nie bookweb i oceniam filmy przez to jakie są a nie jak trzymają się książki.
Powiem więcej - uważam, że to korzystne zjawisko kiedy w ekranizacji są zmiany. Czytałem niejedną książkę, która później była ekranizowana i to bardzo fajne zaskoczenie gdy w filmie coś się dzieje czego nie było w książce.
Najświeższe takie zjawisko dotyczy np Gry o Tron gdzie dużo wątków potoczyło się inaczej. Jakby alternatywne wyjścia zostały wybrane przez bohaterów. Przeciez to co było w książce juz poznałem. A co by było gdyby? No właśnie to.
Oczywiście że to zależy kto robi film czy serial. Jeśli to ludzie, którzy znają się na rzeczy i robią to z głową to jestem jak najbardziej ZA zmianami.
Przecież wiadomo że i tak z najciekawszych scen książkowych twórcy filmu nie zrezygnują bo wszyscy fani na nie czekają. Ale mogą doprowadzić nas do nich innymi ścieżkami. I to jest plus dzięki któremu film nie wydaje nam się przewidywalny

ocenił(a) film na 9
air87

Po pierwsze nie jestem trollem bardzo lubię filmy PJ dużo o czym mówisz masz rację mogę się z tym zgodzić temat który założyłem jest niedopracowany ale fakt faktem to są moje odczucia wobec ekranizacji nie musisz się z tym zgadzać każdy jest za lub przeciw i to tyle dodam od siebie Wesołych Świąt :)

ocenił(a) film na 4
Black_Berry141

Przeciez nigdzie nie zarzucam że Ty jesteś trollem. A co do Hobbita to opinie negatywne (przynajmniej takie jak moja) nie są spowodowane zgodnością czy niezgodnością z książką ale tym że film po prostu jest slaby. (trzecia część)

Black_Berry141

Co za faszysta.