PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249734
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Prolog

ocenił(a) film na 7

Jak myślicie co znajdzie się w prologu do 3 części Hobbita ?

ocenił(a) film na 6
Thranduil231

Był już kiedyś na tym forum taki temat, radze poszukać :)

ocenił(a) film na 8
segl55

było juz kilka tego typu tematów

Thranduil231

Jackson-ork hasający po Dale.

Thranduil231

Chciałbym żeby było coś o Sauronie, Czarnoksiężniku z Angmaru albo Dainie, ale pewnie funkcję prologu będzie pełnił atak Smauga na Esgaroth :)

ocenił(a) film na 7
Lonelier

Moje przypuszczenia wyglądają tak: Film zacznie się od wylotu Smauga z Samotnej Góry (czyli zakończenie drugiej części), a zakończy się na jego śmierci :D

Thranduil231

Film się zakończy na smierci Smauga? Co ty mówisz.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Po prostu źle mnie zrozumiałeś chodziło mi o to że prolog zakończy sięna jego śmierci :-) P.S. Nie zdziwię się jeśli będzie cośo czarnoksiężniku :D

Thranduil231

Możliwe ale sądząc po nowym tytule można stwierdzić jedno "może", czyli śmierć Kiliego, który jak wiemy chciał ochronić Thorina, przez co zginął ;/. Szczerze to sam nwm co będzie może PJ wymyśli inne zakończenie kto to wie? Cóż chociaż sam mam taką nadzieje, że nikt nie zginie i pokonają smoka ; d

Lonelier

Atak Smauga nie moze być prologiem. prolog to coś, co miało miejsce wcześniej, a atak smauga na laketown miał miejsce w teraźniejszości.

kamilxxx09

No właśnie wiem :) Dlatego myślę (chociaż mam nadzieję, że nie), że 3 część nie będzie miała prologu jako takiego. Po prostu na początku, po napisie "Hobbit" może być akcja ze Smaugiem, a po jego śmierci pojawiłby się napis "The Battle of the Five Armies" :)

Lonelier

Watpię. Jackson raczej zawsze robi prologi.

kamilxxx09

No zobaczymy :) W Dwóch Wieżach akcja prologu też działa się niemal w teraźniejszości :)

Lonelier

Niemal robi sporą różnicę.

kamilxxx09

Prolog to nie jest to co miało miejsce wcześniej, to opowiada np retrospekcja. Prolog to słowo wstępu.

gimli_gloin

tak To ty se przyuważ że za każdym razem w Władcy Pierścieni i w Hobbit 1-2 Prolog dotyczył wcześniejszych wydarzeń chyba nie chcesz nam wmówić że scena Gandalfa i Thorina w Bree to nie jest wcześniejsze wydarzenie no chyba że według ciebie poszli sobie na kawę a krasnoludy i Hobbita zostawili na poboczu i pisze 12 miesięcy póżniej no 12 miesięy pili tą kawę . Choć jeśli dałeś przykład i chodzi ci o to że nie w każdym filmie prolog musi dotyczyć wcześniejszych wydarzeń to się zgodzę . Jednak że jeśli Chodzi ci o Hobbit czy wp to niestety niezgadzam się bo tam są prologi dotyczące wcześniejszych wydarzeń .

LobeliaSakvil

Tak często występuje tytułem wstępu to co się działo wcześniej. Jednakże nie zawsze. Prologiem w pierwszej częsci Hobbita jest dialog Bilba i Froda ktory jak wiemy dział się około 60 lat później po Hobbicie. Dziękuję za uwagę.

gimli_gloin

Nie. prologiem jest atak Smauga na Erebor, który miał miejsce dużo wczesniej.

kamilxxx09

Nie. Prologiem są sceny ze starym Bilbem, który opowiada historię o ataku Smauga na Erebor :) Czyli w NP prolog dzieje się 60 lat po wydarzeniach z Hobbita :)

Lonelier

Tak pół na pół. Zalezy jak na to popatrzeć. Ogólnie historia dotyczy i skupia sie jednak na królestwie krasnoludów.

Lonelier

Oczywiście, że prologiem jest scena dialogu Bilba i Froda:)

gimli_gloin

Co ty nie powiesz. Zgłaszam twoje multikonto straightlines.

kamilxxx09

Normalna uwaga a ty jak zwykle kłótni szukasz. Zgłoszony za prowokację i fanatyzm.

ocenił(a) film na 7
Lonelier

Moim zdaniem to może być coś z Dainem bo w sumie dotychczas w filmie był tylko wspomniany, a przecież ma całkiem sporą rolę do odegrania, widzowie mogliby się nie połapać na tym skąd właściwie się wziął. Może pokażą jego przygotowania do wojny, kto wie.

Thranduil231

Coś z Girionem, ewentualnie Thranduil, bądź jak wspomniał powyżej hr dooku: PJ'owy ork łażący w Dale ;)

ocenił(a) film na 7
Ireth_Oakenshield

Tylko pytanie co ten ork robiłby w Dale? :/ Sprawa jeszcze niestety niewiadoma :(

Thranduil231

Mógłby robić raport dla Saurona (?) może PJ jest agentem Mordoru. W końcu ta sprawa z ciałami hobbitów (nie pamiętam szczegółów,ale było coś takiego)...

ocenił(a) film na 7
Ireth_Oakenshield

Jeszcze jedno pytanie :P o co chodzi z ciałami hobbitów? :)

Thranduil231

To nie zadne ciała Hobbitów tylko ludzi z Dale.

kamilxxx09

Ano, tym razem mogą być ludzie z Dale...

Thranduil231

Taki temat był tuż przed premierą na forum Pustkowia ;)

ocenił(a) film na 7
Ireth_Oakenshield

Właśnie mnie strasznie nurtuje video z trupami w Dale :/ Może chodzi o to, że to są zwłoki ludzi po Bitwie 5 armii O.o

Ireth_Oakenshield

Nie udało mi się znaleźć tego tematu... Pamięta ktoś, kto go założył? :)

ocenił(a) film na 7
Ireth_Oakenshield

Nie, raczej nie kojarzę :/

Thranduil231

Może usunęli :(

ocenił(a) film na 10
Ireth_Oakenshield

Może właśnie coś w temacie Giriona, czarnych strzał ??

Thranduil231

Mogę po spoilować. Czytałam książkę. Kto coś chce wiedzieć odpowiadajcie na tą wiadomość. :)

ocenił(a) film na 7
karissaE

Nie wiem czy wiesz ale nawet ja czytałem książkę i prawdziwy fan tego filmu więc każdy chyba wie jak się zakończy -,-

karissaE

Ok czytałaś książkę, ale w filmie są różnice i "dodatki" których w książce nie ma nawet nie wiemy czy Hobbit zakończy się tak jak książka czy może PJ ma dla nas niespodziankę mianowicie wszyscy żyją i są Happy. Tego nie możemy teraz stwierdzić.

ocenił(a) film na 7
Kenli

Poprawka CZYTAŁEM (nie CZYTAŁAM) -,-

ocenił(a) film na 7
Thranduil231

P.S. SPOILER SPOILER! Jako dobre zakończenie uważam rozmowę Bilba z Frodem? Albo odwiedziny Gandalfa i Balina w Shire :)

Thranduil231

Odpowiadałem na post karissaE a nie na twój...

ocenił(a) film na 7
Kenli

hahahhah spoko :D

karissaE

Jak wiemy w Hobbit są spore różnice pomiędzy książką a filmem zapewne na tym forum każdy czytał książkę . Film może się zakończyć niespodzianką Jacksona np.
Zobaczymy Mordor odbudowująca się wieża Barad Dur oko Saurona i Nazgulla oraz muzyka Saurona . Być może jest szansa ze Nazgulla a dokładnie Czarnoksiężnika z Angmaru zobaczymy w Dol Guldur . Nikt nie wie jak film się zakończy jeszcze nie zapominaj że EE będzie Hobbit 3 więc możemy różnych niespodzianek od Jacksona się spodziewać więc , takie spoilery z książki mogą nic ci nie dać bo mogą być spore różnice