Nie jestem do końca pewny bo książkę czytałem dawno dawno XD ale chyba wysłali mu jakiegoś ptaka ( chyba kruka ) z wiadomością, że potrzebują wsparcia
Tak w książce, to był kruk zresztą chyba ten sam który powiedział Bardowi jak zabić Smoka(Gdzie celować), wysłali go z prośbą o pomoc , ale w filmie patrząc na 2 Hobbita chyba twórcy zdecydują się na inne rozwiązanie.
Ta może i drozd. Hobbita czytałem jakiś czas temu i nie za bardzo zwracałem uwagę na ptaki czy to był kruk i czy drozd więc mógł mnie zmylić post miki _79 zresztą z hobbita pamiętam że był tam jakiś stary ptak co potrafił gadać i był chyba ślepy . Zresztą dyskusja o ptaszkach nie ma dalszego sensu (No chyba że ty khazad7_2 wolicie porozmawiać o swoich) bo masz już odpowiedź na pytanie zawarte zawarte w temacie.
Na pewno drozd. Ten stary gadający ptak to był Roak, był krukiem, ale ślepy to nie był. Racja, nie ma sensu, tym bardziej, że jestem dziewczyną xD
A to sorry taki niesmaczny żart. Widzę że dość dobrze pamiętasz Hobbita , cóż gratuluje pamięci chyb przypomnę sobie Hobbita bo wszystko mi się pomieszało. A do tego jak rozwiąże to Jackson musimy poczekać na film.
Właśnie widzę, że niesmaczny żart. Czytałam tą książkę z pięć razy, w czym pierwszy raz w podstawówce. Jak to jak? Bard weźmie tą czarną strzałę i zastrzeli biednego Smauga bez pomocy żadnego drozda, tego się obawiam.
Dla mnie też było by to bez sensu bo po co rozbudowywać wątki z powieści i dodawać nowe skoro nie zamierza się skorzystać ze wszystkiego z książki , która moim zdaniem i tak jest za cienka jak na 3 filmy. Zresztą o czym ja mówię, film prawdopodobnie i tak obejrzę bez względu na to jak bardzo twórcy zmasakrują pierwowzór. Film będzie pewnie dobrym widowiskiem pod względem efektów specjalnych i wartkiej akcji , a właśnie to niestety bardziej obchodzi twórców niż wierność pierwowzorowi, ważne by film się sprzedał. I żeby nie było że jestem przeciw jakichkolwiek zmian względem książki np. Rozbudowanie wątku Barda wyszło dobrze i jeśli nie zrezygnują z ptaszków będzie dobrze.(a co do żartu to anonimowość w necie się mści )
Ja też nie wiem dlaczego. Sam wziąłem cie za faceta więc nie mam się co wymądrzać. Może to wina nicka. W
Nick wzięłam z powieści przyrodniczej Roberta Bakkera pt. "Raptor Red", gdzie główna 'bohaterka' tak się nazywała xD
Wybaczcie, że wracam do tematu, lecz kolega pytał się o to kto sprowadzi Daina, a nie kto powie Bardowi jak zabić smoka ( tu masz rację to był drozd ) a wydaję mi się, że Daina pomógł sprowadzić kruk lecz nie mam pewności.