PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249634
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

W jednym z przewodników do Hobbita jest napisane, ze w Dol Guldur znajdował się Palantir.
Myslicie, ze to ten sam, który posiadał w Lotrze Saruman? Mogłoby byc tak, ze po zniszczeniu przez
Galadrielę Dol Guldur, Saruman znalazłby Palantir w ruinach twierdzy i sobie przywłaszczył.
Co o tym myslicie?
A moze wiecie w jaki sposób Saruman wszedł w jego posiadanie w uniwersum Tolkiena?

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

O ile wiem Palantir był umieszczony w Orthanku wcześniej więc Saruman nie musiał żadnego szukać. Jeżeli jeden z Kamieni Widzenia był w Dol Guldur to po ucieczce Saurona zabrano go do Mordoru, do Barad Dur ( ale tym był chyba kamień z Minas Ithil, co wykluczałoby tezę, że jeden znajdował się w Dol Guldur). Za jego pomocą skontaktował się pewnie z Pippinem w WP, wymieniał myśli z Isengardem i roztaczał wizje o potędze Mordoru przed Denethorem.

ocenił(a) film na 5
Pallado

Przepraszam za post pod postem, ale nie mogłem edytować pierwszego po 5 minutach. Jeżeli w Dol Guldur będzie palantir, to wszystko wskazuje na to, że jest to palantir z Minas Ithil, który był we władaniu Saurona już wcześniej.

Pozstałe palantiry były w Orthanku i Minas Anor. Kolejne cztery z którymi wiadomo co się stało: Annuminas i Amon Sul stracone w północnym morzu; Osgiliah- zaginął w Anduinie i wpadł do morza; Wzgóza Wieżowe, zabrany przez Gandalfa do Nieśmiertelnych Krain.

Pallado

No to wychodzi na to, ze Sauron czmychnie razem z nim.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Nie, na pewno Saruman go nie znajdzie w Dol Guldur. Palantir od dawna znajduje się w Orthanku.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Chyba że jest i 8 palatir hehe u Petera wszystko możliwe

Black_Berry141

Nie, raczej nie :D

kamilxxx09

https://www.youtube.com/watch?v=0iZb2LYKOM0

czas 8:27 palantir i gandalf

ywis21

Widziałem. Ale dzięki :)