W NP widzimy jak Radagast przekazuje Gandalfowi sztylet Morgulu. Słyszałem, że podobno było kilka takowych mieczy. Tylko czy to jest ten sam oręż, którego miał Król Nazguli w Drużynie Pierścienia? Jeżeli tak to w jaki sposób Największy z Dziewięciu go przechwycił?
Tolkien nie grzebał Nazguli w grobach ze swymi sztyletami więc musisz zajrzeć do jedynego słusznego źródła - Kronik.
W komentarzach do filmu z rozszerzonej edycji AUJ Jackson mówi, że to ten sam sztylet. Jak wróci do nazgula, to się dowiemy po premierze.
Jestem ciekaw czy Piotruś Dżekson nie wepchnie Nazguli do bitwy pięciu armii :-(
Ew jest możliwość że Gandalf nosił sztylet przy sobie i w DolGuldur został mu odebrany - wiemy z 1wszej części ze Nazgule już tam są.
ja bym bardzo chciała Nazgule, niekoniecznie w bitwie, raczej podczas tych scen z Dol Guldur, które, mam nadzieję, że będą jak najdłuższe. Aha, a Gandalf znalazł Thraina w wyciętych scenach z Pustkowia, czy spotka go dopiero po odsieczy Białej Rady?
początek Pustkowia o tym mówi - oczywiście z tego co pamietam to Gandalf wtedy przedstawia Torinowi sprawę że ma mapę od Thraina - tym przekonał Torina do wyprawy . Zatem spotkanie Gandalfa i Thraina jest długo przed całą akcja toczącą się w Filmie Hobbit
Pozdrawiam
to trochę się pogubiłam. Czyli Gandalf już wcześniej poszedł do Dol Guldur, czy po prostu w filmie spotkał Thraina gdzie indziej?
było to mniej więcej tak w książce - cytat jednego z forumowiczów ktorą potwierdzam - ta informacja jest w Niedokończonych opowieściach które polecam
"Pierwszy raz Gandalf odwiedzil Dol Guldur w 2043 bo uslyszal dziwne wiesci o Czarnoksiężniku tam mieszkajacym. Obawiajac sie kim moze byc owy Czarnoksieznik potajemnie udał się do Dol Guldur aby to sprawdzic. Sauron uciekł przed nim jednak na wschód, gdyz byl slaby. Powrócił w 2460 roku, będąc dużo silniejszym. W 2850 roku Gandalfowi udało się ponownie wkraść do twierdzy i przekonać się ostatecznie, kto jest panem Dol Guldur. Wtedy też znalazł w lochach krasnoludzkiego króla Thráina, od ktorego otrzymal mape i klucz."
a jak przedstawi to PJ - nic nie wiadomo
Jak najbardziej polecam książki jako fundament wiedzy a nie film/y
Pozdrawiam
czyli w książkach Gandalf szedł do Dol Guldur 4 razy?
1. 2043 r.
2. 2850 r.
3. jak jest to pokazane w Pustkowiu, tylko, że udało mu się wtedy wrócić.
4.razem z Białą Radą, gdy zdecydowali się w końcu na atak.
1 raz w 2063 - błąd we wcześniejszym poście :-( idzie zbadać co tam się dzieje
2 raz w 2850 - wie już kto tam jest
i plany ataku w roku 2851 - ale nie wyszło bo saruman ściemnił
to książka
film -
hm
1 raz zamiast Gandalfa idzie Radegrast - zdobywa sztylet
2 raz już sam Gandalf i walczy z Sauronem
nie ma na razie wiedzy o tym czy był tam 3 ci raz - czyli spotykając ojca Torina
jeśli się mylę proszę o korektę i sprostowanie
Marcin
To są cytaty:
1 raz w 2063 - Gandalf wyrusza do Dol Guldur. Sauron wycofuje się i ukrywa na wschodzie.
2 raz w 2850 - Gandalf ponownie przybywa do twierdzy Dol Guldur i odkrywa, że jej panem jest w rzeczywistości sam Sauron. (Wtedy też znalazł Thraina).
3 raz w 2941 - (Wyprawa Bilba z Krasnoludami.) Zebranie Białej Rady. Saruman zgadza się zaatakować Dol Guldur, bo chce powstrzymać Saurona od przeszukiwania Anduiny. Sauron, ustaliwszy swoje dalsze plany, opuszcza Dol Guldur.
W "Hobbicie" tak jest to przedstawione:
"W ten sposób z kilku słów, które czarodziej rzucił Elrondowi, Bilbo dowiedział się, gdzie bywał Gandalf. Okazało się, że uczestniczył w wielkiej naradzie dobrych czarodziejów, mędrców i mistrzów białej magii i że wreszcie udało im się wypędzić Czarnoksiężnika z jego mrocznej fortecy w południowej części Puszczy."
W filmie jakoś to kompletnie poknocili. Jeśli teraz zniszczą Dol Guldur to będzie głupota bo we Władcy z Dol Guldur atakowano zarówno Thranduila i Mroczną Puszczę jak i Lorien i Galadrielę. I dopiero po tym ją zniszczono.
"28 marzec 3019 - Celeborn przekracza Anduinę; początek zniszczenia Dol Guldur."
"Celeborn poprowadził zastęp elfów z Lórien i przeprawił się w łodziach przez rzekę Anduinę. Zdobył Dol Guldur, a Galadriela zburzyła mury tej twierdzy i zamknęła ziejące tam szyby."
musisz uważniej oglądać film i ze zrozumieniem :-), wiem ze uniwersum Tolkiena nie jest łatwe ale wystarczy pomyśleć logicznie.
Gandalf klucz i mapę ma już w domu Bilba na początku wyprawy - z Suronem i Azogiem spotyka się w czasie gdy drużyna idzie przez Mroczna puszczę.
To jest film i ta scena jest mało ważna - w książce jej nie ma a w filmie mogą ja dodać - czyli będzie mało znaczącym dodatkiem.
Ew w wersji reżyserskiej będzie pokazane jak spotyka Thraina - będzie to wspomnienie z przed wyprawy
w książce jest jak powyżej
co do oceny - trzeba było nie wystawiać 10 skoro nie byleś przekonany jaką ocenę dasz po wersji reżyserskiej lub wcale na razie nie oceniać filmu
:-) Pozdrawiam
Powiedz mi jak można się mylić kiedy w poście umieszcza się same cytaty? To tak jakbyś powiedział Tolkien się mylił.
Marcin ma rację. Sceny o tym jak Gandalf spotyka Thraina w książce w ogóle nie było. Była tylko mała wzmianka skąd Gandalf ma klucz. To wszystko. W filmie pokażą pewnie to jako retrospekcje.
Niemniej jednak do Dol Guldur wyruszał tylko Gandalf. Najpierw dwa razy sam a potem trzeci raz z Białą Radą. W filmie mamy Radagasta, który zdobywa miecz Morgul (wymysł Jacksona) a potem uwięzienie Gandalfa (też wymysł reżysera). Ciekawe jak daleko posunie się Jackson. Tak jak napisałam może zechcieć zniszczyć teraz Dol Guldur. Tym bardziej, że Galadiera powiedziała Gandalfowi, że zawsze mu pomoże a wiemy, że to ona zniszczyła mury Dol Guldur tylko, że zrobiła to w 3019 roku a nie 2941. A skoro Jackson nie pokazał tego w Lotr to może teraz się na to pokusić. No bo co mu zostało do pokazania w 3 części Hobbita? Bitwa pięciu armii i pokonanie smoka? Trochę mało.
Ale zdajesz sobie sprawę, że film to nie książka? To tak odnośnie tego wcześniejszego "mylenia się".
A teraz co do zwiastunów. To nie są błędy. Zwiastuny są montowane zanim jeszcze zmontowany jest cały film. Bywa, że ta sama scena przy nagrywaniu ma wiele ujęć, które mogą się różnić jakimiś szczegółami między sobą i niekoniecznie te, które twórcy umieszczą w zwiastunie, ostatecznie znajdą się w filmie. Bywa też tak, że w takim zwiastunie znajdzie się scena, która przy ostatecznej obróbce w ogóle wypadnie z filmu. Trzeba się z tym liczyć kiedy dostajemy taki zwiastun pół roku przed filmem.
a w jakie błędy wprowadził Cie zwiastun skoro nie czytałeś książki ? :-)
skoro swoja opinie popierasz niespójnością trailera z filmem to boje się się tego co by było po tym jak byś zaczął porównywać nie ścisłości książki z filmem.
sorry ale dla mnie to nie ma wpływu na film , mój świat też się nie załamał ze jest cos inaczej niż bym sobie wymyślił lub chciałbym by bilo
Popieram opinie Beliefa
składali trailer nie będąc do końca pewni co będzie w ostatecznej wersji filmu.
nie będę tez do końca się upierał bo nie jestem pewien bo nie siedzę w głowie PJ
Nie jesteśmy pewni w jakim czasie będzie umieszczona scena walki Gandalfa z Thrainem - podejrzewam że filmowy Gandalf spotyka Thraina przed uwiezieniem w Dol Guldur i wtedy dostaje od niego mapę. później Thrain zostaje uwięziony .
Gandalf będąc w DG rzeczywiście może spotkać obłąkanego Thraina który zdradza mu kto zamieszkuje DG.
czekajmy na rozszerzoną wersje filmu.
Pozdrawiam