Na pierwszym trailerze z Pustkowia Smauga widzimy (pod koniec trailera) gdy "postacie" skaczą na siebie, np. ork na thorina, walka tauriel itd. Widzimy także Gandalfa na którego skacze jakaś inna postać..mi to na orka nie wygląda..zobaczcie sobie :O :)))
Wiadomo, że to Thrain i dyskutowaliśmy o tym już jak pojawił się zwiastun, czyli niespełna rok temu.
Ten wątek jest naprawdę ciekawy i zagadkowy. Gandalf z Balinem ewidentnie kryją prawdę o ojcu Thorina. Nie chcą mu na razie wszystkiego powiedzieć. Warto zwrócić uwagę na prolog w Bree. Gandalf pyta Thorina gdzie się zapuszczał ostatnimi czasy, a krasnolud mówi, że szukał ojca, który podobno widziany był gdzieś w okolicach Rhovanionu. Thorin jest przekonany, że Thrain żyje. Czarodziej natomiast zachowuje się bardzo podejrzanie. Zwłaszcza gdy w tej samej scenie Thorin mówi, że przecież Thrain odwiedził go przed zniknięciem. Czarodziej nie odpowiada na to stwierdzenie i wymijająco zmienia temat. Zapewne to, że Thrain odwiedził Gandalfa jest nieprawdą, w którą uwierzył Thorin. Było odwrotnie. To Gandalf odwiedził Thraina i to w przeklętym Dol Guldur. Tam zdziwaczały krasnolud, który pewnie był torturowany przez sługi Saurona z Azogiem na czele oddał ostatkiem sił klucz i mapę do Ereboru. Zapewne zmarł, a może nawet zabił go Gandalf z litości lub w obronie własnej i dlatego czarodziej tak niechętnie o tym mówi. To oczywiście gdybania na temat filmu, bo w książce jak było wiemy. Wydaje mi się, że czarodziej nie chce powiedzieć o losie ojca Thorina dlatego, aby nie osłabić ducha walki w Thorinie. Wie, że tylko on ma prawo do powrotu na tron Ereboru i nie chce aby ten czasem nie wycofał się z wyprawy do Samotnej Góry. Zapewne w ostatnim filmie Thorin w końcu usłyszy prawdę o ojcu z ust Gandalfa. Czarodziej zadba o to, aby przekazać tą smutną prawdę we właściwym momencie.
Ale w edycji rozszerzonej w czasie obrad Białej Rady Gandalf mówi, że nikt nie wie co się dzieje z Thrainem, który ma ostatni z siedmiu krasnoludzkich pierścieni :) Myślę, że w prologu do PS Gandalf niczego nie ukrywa i chronologicznie w filmie będzie to wyglądało tak:
1. Gandalf spotyka się z Thrainem (nie w Dol Guldur) i namawia go na odbicie Ereboru. W tedy też Thrain daje mu mapę i klucz.
2. Thrain zostaje napadnięty przez orków w czasie wyprawy i uprowadzony do Dol Guldur.
3. Gandalf spotyka się z Thorinem w Bree i go o tym informuje.
4. Wszyscy spotykają się w domu Bilba i Gandalf przekazuje mapę i klucz Thorinowi.
5. Gandalf znajduje Glamdringa w jaskini Trollów.
6. Gandalf przybywa do Dol Guldur, odsyła Radagasta i przywołuje zło czające się w ruinach.
7. Nagle z wieży skacze na niego Thrain (wersja rozszerzona)
8. Gandalf traci laskę po walce z Sauronem.
Tylko jak Thrain wyruszył do Ereboru bez klucza i mapy? :)
tylko, że jak thrain dał rade sie ukryc w Dol guldur skoro wiemy, że była tam cała armia orków i SAURON... Hmmm??? :)
I co? Dostał przepustke od Saurona i pierwsza rzecz jaką zrobił to wycieczka po Dol Guldur i napaść na Gandalfa? :)
A według mnie Thrain miał przepustkę od Wujcia Saurona i chciał coś zjeść mięso lub chrupki to zobaczył Gandzialfa i chciał pożyczyć trochę kasy na transport do Nad Wodą bo słyszał tam o najlepszej karczmie w śródziemiu o Pod Zielonym Smokiem chciał się napić piwa i zjeść coś dlatego spotkał gandzialfa w Dol Guldur :)
Nie chce mi się wierzyć, że Gandalf otrzyma od Thraina klucz i mapę, przed jego wizytą w Dol Guldur. Scena ataku Thraina na Gandalfa znana z trailera nie miałaby sensu.
Skoro Gandalf na zwiastunie w Dol Guldur w czasie ataku Thraina ma Glamdringa to musi się to dziać długo po otrzymaniu klucza i mapy :)
Niestety tak :c
http://atolkienistperspective.files.wordpress.com/2013/12/gandalf-and-thrain-ii. jpg?w=600&h=338
uuuuuu lipa :( Może tego jednak nie będzie w wersji rozszerzonej? Wiesz w ostateczności nie weszło do filmu tak jak walcząca Arwena w Helmowym Jarze?
Wątpie ta scena jest już potwierdzona sama Philippa Boyens to potwierdziła , więc czemu miało by nie być ???
A mi się wydaje że te spotkanie Gandalfa i Thraina było przed Próbą zdobycia Morri przez orków i wtedy dostał od Thraina ten klucz i mapę . Bo sam Balin mówił Thrain ojciec Thorina został pojmany lub zginoł a on nie zginoł tylko został pojmany przez sługi Saurona , i uwięziony w Dol Guldur a jak wiemy Thrain zwariował w Dol Guldur możliwe że atakując Gandalfa nie wiedział co robi , ale o tym myśle dowiemy się w EE .
A ja powiem krótko.... wolałbym w wersji reżyserskiej II części filmu dostać także rozszerzenie prologu o spotkanie Thraina z Gandalfem niż otrzymać ewentualne wyjaśnienia w III części filmu.
Dzięki temu, taka retrospekcja świetnie wpisałaby się w dialog Gandalfa z Thrainem kiedy ewidentnie widać, że Gandalf jest trochę zaskoczony pytaniem Thorina o jego ojca.
Cóż... jest tyle niejasności i niestety aż 7 miesięcy by część z nich wyjaśnić no i aż 8 by zobaczyć obraz w dalszym ujęciu :P
Owszem. I na to właśnie liczę. Bo to jednak całkiem spory kawałek materiału.
Już sam fakt rozszerzenia wątku Beorna, Mrocznej Puszczy i dodanie wątku Thraina w Dol Guldur zmienia postać rzeczy.... zobaczymy co będzie dalej :-)
No powiem że dużo potwierdzonych scen jest
Najbardziej czekam właśnie na scene Gandalf vs Thrain w Dol Guldur a ty ???
Ja czekam w ogóle na cały film w wersji reżyserskiej bo każda scena sprawi mi radość :-) No i oglądając po raz pierwszy film w takiej wersji mam wrażenie, jakbym oglądał go po raz pierwszy tak więc tego momentu doczekać się nie mogę.
Ja też tak mam że jak patrzę na ten film w wersji reżyserskiej to czuję się tak że widzę ten film po raz pierwszy . Wczoraj patrzę na wersje reżyserską Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia i tak jak mówię czuję się tak że widzę ten film po raz pierwszy w ogóle a już dużo razy patrzałem na niego .
Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia Wersja kinowa 200 razy
Wersja reżyserska Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia 150 razy i nic się nie zmieniło .
Według książki wyglądało by to tak uwaga jak za dużo napisze to sry ale mam opsesje i jak zaczynam mówic o lotrze i Hobbicie to robie to całymi godzinami dobra pisze : Gandalf podróżuje po świecie jak to on (wszystko dzieje się przed wyprawą) i dochodzą go słuchy o czarnoksiężniku więc wybiera się do dol guldur by sprawdzic legendy nic tam nie napotyka prócz Thraina który już umiera Thrain ostatnim oddechem daje mu klucz i mape a następnie umiera Gandalf smutny a zarazem zadowolony że ma mape i klucz wybiera się do bree by spotkać się z Thorinem idzie i idzie aż w końcu napada na niego dwóch żołnieży nie przyjaciela którzy biorą go za zwykłego włuczęge a Gandalf ich zabija następnie z zbroji jednego z nich wypada dziwny artefakt poplamiony krfią napisany pismem mordoru że za głowe ostatniego z rodu Durina da dużą cene zanipokojony Gandalf dochodzi do bree gdzie napotyka thorina i mówi mu o dwóch bandytach i artefakcie oraz o przepowiedni natomiast nie wspomina nic o Tharinie (nie chce przygnębiac Thorina) Gandalf nigdy nie powiedział prawdy Thorinowie dbając o jego zdrowie i determinacje załóżmy że Gandalf mówi Thorinowi o śmierci ojca Thorin wkurzony rusza na dol guldur po zemste i ginie a Sauron jest uradowany no i tak według mnie i ciekawej strony o Śródziemiu wygląda sprawa z Tharinem. Sry za długą wypowiedz.
W filmie prawdopodobnie będzie jeszcze żył, więc się tak nie złość. Też wydaje mi się mało prawdopodobne, by Thrain powiadomił Daina, ale jak najbardziej jest to możliwe ;) Ale gdyby miał odegrać taką ważną rolę, to raczej byłby w wersji kinowej, a nie tylko EE ;)
Dokładnie, w filmie Thrain jeszcze żyje, i scena z nim będzie w EE. W którym momencie mniej więcej tez wiadomo, bo widać wyraźne cięcie kiedy Gandalf jest w Dol Guldur.
A to cięcie jest po tym jak Radagast odchodzi czy przy tej już drugiej scenie w Dol Guldur ???
Chyba odrazu jak Radagast odchodzi gubię się przy tych cięciach widze je ale dokładnie dostrzec nie umiem
Chwile przed atakiem Azoga, Gandalf cos słyszy i się obraca, wtedy jest ujęcie jak z trailera kiedy Thrain skacze. I w tym momencie zapewne wycięli ta scene.
To jest już jak W Dol Guldur jest ciemno w tym momencie co Bilbo schodzi na dół Balin mu się traci i mamy te scene Gandalfa w Dol Guldur dobrze to rozumiem ???
Już wiem gdzie ta scenka włączyłem sobie tą scenke na yt i faktycznie jest te ujęcie .Takie samo i ta scena będzie w EE :)