PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250049
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Thranduil twierdzi, że w górze są białe kamienie z czystego światła, których sam pożąda. Wie ktoś co to może być? Myślałem nad Silmarilami, to by nawet pasowało (poza tym napomniał coś o smoczym gniewie, a Morgoth "hodował" smoki; to tylko takie skojarzenia) Ale nie jestem pewien, bo przeciez PJ nie ma praw do Silmarillionu i chyba nie mógłby wykorzystac motywu klejnotow. Co o tym myślicie?
Jeśli taki temat był już poruszany na forum to bardzo przepraszam :(

ocenił(a) film na 3
deragorn

Jeden Silmaril w morzu, drugi w ognistych czeluściach ziemi, trzeci lata w przestrzeni międzygwiezdnej.

ocenił(a) film na 9
deragorn

W żadnym wypadku Silmaril! Chodziło o klejnoty z Langsam czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie. Ale jakoś nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką nazwą. Też mnie to ciekawi.

ocenił(a) film na 9
Ciasteczkowy_Potwor18

Okej dzięki

ocenił(a) film na 9
Ciasteczkowy_Potwor18

A czemu Tranduil ich tak pożądał?

ocenił(a) film na 9
deragorn

*Thranduil

ocenił(a) film na 4
deragorn

Bo się nudził w domu?
Bo należały do jego zmarłej żony?
Bo był półkrasnoludem i uważał, że ma prawo do "swojej" części skarbu?
Biorąc pod uwagę kretynizmy, jakie PJ powklejał, każda odpowiedź może być słuszna.

ocenił(a) film na 9
Carmina

Podoba mi się stwierdzenie że należały do jego zmarłej żony, ale do końca o taką odpowiedź mi chodziło :-P Serio ciekawi mnie to i chciałbym wiedzieć

ocenił(a) film na 4
deragorn

Musisz zapytać samego Jacko, poza nim tego nie wie nikt. :D

ocenił(a) film na 9
Carmina

Szkoda, bo myślałem, że mają jakąś historię jako cześć Sródziemia. Chciałbym, żeby to nie był kolejny wymysł PJ'a

deragorn

Chyba chodziło o to, ze elfy lesne kochają światło ksieżyca.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

To musiała to być wielka miłość xD Żeby ruszać na Erebor z armią po światło księżyca

deragorn

Myślę, że tu chodziło jeszcze o zemstę za ucieczkę. Elfy i krasnoludy były w konflikcie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

A o co chodziło z tą jego wypaloną twarzą?

deragorn

Walczył z jaszczurami północy w przeszłości. Ukrył swój ubytek w spalonej twarzy jakimiś elfickimi czarami, iluzją lub czymś podobnym.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Dzięki ;d

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

o, też mnie to ciekawiło, dzięki

ocenił(a) film na 3
deragorn

Nikt tego nie wie, z filmu można wnioskować, że rzeczywiście chodzi o żonę.

ocenił(a) film na 10
lolpus

Myślę, że był trochę próżny i tak samo pazerny na błyskotki jak krasnoludy.
Poza tym ta historia przypomina kłótnię, która wynikła o naszyjnik na którym wisiał silmaril między krasnoludami a królem Tingolem ojcem Lutien.

ocenił(a) film na 10
Mallena28

A...Jak by ktoś nie wiedział to było w Silmarilionie

Mallena28

Jackson wiedział co robi :D Moze jego córka przejmie po nim pałeczkę i zrobi Silmarillion? :)

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Trolling w najczystszej postaci.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Na szczęście prędzej wnuczka... :P Ch. Tolkien zapowiedział i powtórzył kilkakrotnie, że nie zamierza sprzedawać praw autorskich do Silmarilionu nikomu, a że zamożny jest - to i prawdopodobieństwo znikome...

Carmina

Albo wnuczek :)

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Nie chodzi o detale. Szanse na realizację wcześniej niż za 70 lat od śmierci Ch. Tolkiena - na szczęście znikome.

Carmina

Remake'u też nie będzie wczesniej niż za 30 lat.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Ja pisałam w kwestii Silmarilionu. Silmarilion nie został nigdy zekranizowany. A co do remake'u - oby nie dokonywał go nikt związany jakkolwiek z Jacksonem.

Carmina

No ja wiem, zrozumiałem. Ale remake'u hobbita nie będzie tak szybko, bo nikt nie odważy sie konkurować z Jacksonem. Z lotrem to samo.

Carmina

A jednak nie az tak znikome skoro powstaje serial haha

ocenił(a) film na 4
deragorn

Nie wiem ile z tego co teraz napiszę jest z filmu a ile z wiadomości przeczytanych na forum. Ten naszyjnik podobno był zamówiony właśnie dla żony Thranduila i dlatego mu na nim tak bardzo zależało by go odzyskać. Że to niby pamiątka po niej. W ogóle to ktoś pisał, że Jackson w pierwszej chwili miał pokazać jak matka Legolasa zginęła, ale pomysł porzucił. Szkoda bo wolałabym to zobaczyć niż wygibasy Legolasa i Tauriel.

Belief

W kronice z tego co wiem było coś o tym w kronice. Postaram się znaleźć, i wrzucić.

ocenił(a) film na 4
zbroja

Będzie świetnie :)

ocenił(a) film na 7
Belief

o, a to całkiem ciekawe wyjaśnienie. choć to co ktoś pisał wyżej - o świetle księżycowym - też dobrze pasuje. na szczęście oba wytłumaczenia się nie wykluczają. szkoda tylko, że ludzie muszę kombinować, szukać i się domyślać, a w samym filmie najmniejszego tropu na ten temat nie ma

Belief

Witam. Wiem że już odległe czasy Waszych rozważań ale mnie również interesuje wyjaśnienie zagadki naszyjnika z Ereboru który ponoć był prezentem dla zmarłej żony Thrandurila. Niestety nie umiem odszukać tej dyskusji na forum. Pomożesz ?

ocenił(a) film na 9
Ciasteczkowy_Potwor18

Białe kamienie z czystego światła gwiazd.

ocenił(a) film na 9
spartakus_94

No tak, mimo wszystko nadal zastanawiam się czym jest Langsam, bo ta nazwa na pewno się gdzieś pojawiła.

ocenił(a) film na 3
Ciasteczkowy_Potwor18

Wytworem wyobraźni Pidżeja i Spółki.

ocenił(a) film na 9
lolpus

Mogliby się do tego posunąć? W sumie nie zdziwiłabym się ;) Ale może to z tych jakiś niepublikowanych notatek Tolkiena, z których niby korzystali.

ocenił(a) film na 3
Ciasteczkowy_Potwor18

Niepublikowane notatki posiada jedynie Krzysio, więc nie mogli z takowych korzystać.
W publikowanych za to brak jakiejkolwiek wzmianki, przynajmniej według moich informacji.

ocenił(a) film na 4
Ciasteczkowy_Potwor18

Kamienie z Lasgalenu, co mi w ogóle nie pasuje bo Thranduil Mrocznej Puszczy nadał w 3019r. TE nową nazwę: Eryn Lasgalen, co w mowie elfów oznaczało "las zielonych liści".

deragorn

Silmarile są wspominane we Władcy, więc mogliby je wykorzystać w filmie. Na tej samej zasadzie w EE Dwóch Wież Saruman rozpoznaje pierścień Barahira noszony przez Aragorna, chociaż jest o nim tylko jednozdaniowa wzmianka w dodatkach do Powrotu Króla. Na szczęście Jackson mimo wszystko nie posunąłby do takiego gwałtu na tolkienowskim świecie.

ocenił(a) film na 6
deragorn

Stawiał bym na zamiłowanie Leśnych elfów do światła/blasku gwiazd. Wydaje mi się że było wspomniane iż te kamienie są ich odzwierciedleniem na ziemi.
Ale moje przypuszczenia mogą być omylne. Poza tym to film w którym nie wszystko według PJ musi mieć sens.
Pozdrawiam Marcin

ocenił(a) film na 9
deragorn

Haha, mam. Tak mi teraz niechcący wpadło :) Nie żadne Langsam, tak jak pisałam powyżej ( tak mój błąd) ale Lasgalen. Chodzi o białe klejnoty z Lasgalen. Tylko, że tutaj znowu coś nie pasuje, bo nazwę taką nadali Mrocznej Puszczy Celeborn i Thranduil dopiero po wojnie o pierścień. Ale nie wnikajmy już w takie drobiazgi ;)

Jakby ktoś był ciekawy:
http://tolkiengateway.net/wiki/Eryn_Lasgalen

http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Mroczna_Puszcza ( rozdział Historia)