Wiem że to pytanie nie za bardzo pasuje na forum Hobbita, ale chciałbym wiedzieć kim, według was
mógłby być Tom Bombadil. Według mnie był to jakiś Valar. Możliwe że nawet Manwe.
Wg mnie wcale nie był Valarem, ani Majarem. Był czymś innym, jakby pochodził nie z Ardy, nawet nie z Ei, tylko z innego świata. Bombadil sprawił na mnie takie wrażenie, kiedy włożył Pierścień i nic się nie stało (jeśli dobrze pamiętam).
Podoba mi się Twoja teoria, że to mógłby być Manwe. To by znaczyło, że Valarowie w "bardziej namacalny" sposób przebywali w Śródziemiu. Tak, opiekowali się całą Ardą, itd, ale... Nie wiem, jakaś taka wątpiąca jestem ;)
To był elf według mnie bez sensu temat jak w książce jak byk widniał napis "A był to elf który został stworzony zaraz po stworzeniu śródziemia" czyli to był pierwszy człowiek na ziemi a eru i manwe nigdy w śródziemiu nie było ;)
Teraz wersja naciągana :D ale tylko trochę:
Ciałem, nie było ich ciałem. Manwe mógłby przybrać formę duchową i objawić się w Śródziemiu. Oczywiście, przez formę duchową rozumiem coś jakby ciało, ale nie do końca.
Pytanie: gdzie w książce było napisane to o elfie, bo nie pamiętam - prawie trzy lata temu czytałam więc... :D
No z książki jak frodo go spotkał i zapytał kim był i jeszcze z dodatkowych źródeł (fajna strona o śródziemiu chcesz dam linka) No ale jako manwe lub eru nie mógł byc jako forma ducha bo on wcześniej niż sauron już był na śródziemiu jako duch by raczej cały czas nie był ;) xD
ah sry rzeczywiście mi się pogmatwało on elfem nie był lecz najwięcej z elfa miał a link do stronki tak czy tak ci dam ;) przepraszam za pomyłkę ;( pl . lotr.wikia . com/wiki/Tom_ Bombadil tu akurat o bombadilu ale tam chyba wszystko jest opisane postaci wojny itp. miłego czytania osobiście spędzam tam godziny ;) wklej sobie razem
I macie racje on troszkę eru przypomina pod względem tego że zabija i tworzy śpiewając tak jak to eru stworzył śródziemie śpiewając lecz i tak sądzę że to żaden eru lecz jak już Valor lub jakaś istota stworzona przez Eru na jego podobieństwo ;)
Skąd ty ten cytat wytrzasnąłeś to nie wiem i w dodatku zaprzeczasz sam sobie. Nie mógł być ani człowiekiem ani elfem, bo wtedy Pierścień by na niego działał. Musiał być kimś "silniejszym" od Saurona.
Ten filmik tłumaczy czemu Toma nie było w filmie :)
htt ps ://www .youtube. com/watch? v=Qxh P7 F1CftE (usuńcie spację)
W niedokończonych opowieściach jest wzmianka, że Manwe nie zejdzie z Taniquetil aż do Dagor Dagorath, kiedy powróci Melkor. Także odpada.
Do tego skrajnie lekkoduszna natura Toma w zasadzie wyklucza zarówno Valarów jak i Iluvatara.
Jedna z ciekawszych teorii mówi, że Tom jest personifikacją wszechświata, gdyż Złota Jagoda zapytana kim jest Tom odpowiada we wspólnej mowie "He is." Gdyby mówiła w Quenyi jej odpowiedź brzmiałaby "Ea".
mi się najbardziej podoba teoria, że Tom i Jagoda to Tulkas i Nessa, żyjący razem w Śródziemiu. Charakter Toma bardzo pasuje do Tulkasa, nawet wygląd zewnętrzny mają podobny.
JESTEM, KTÓRY JESTEM.
Sławny sposób przedstawienia się Pana Boga w Starym Testamencie:
'Mojżesz zaś rzekł Bogu: «Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?» 14 5 Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: «JESTEM, KTÓRY JESTEM». I dodał: «Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was». 15 Mówił dalej Bóg do Mojżesza: «Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.'
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=53&werset=6#W6
Jeśli naj bliżej mu do jakiejś rasy to do majarów. Ale stwierdzenie że to manwe niezbyt pasuje.
Działał (w sensie korumpował, bo czy czynił niewidzialnym nie wiemy) na Maiarów słabszych od Saurona. Czy działałby na równych mu mocą albo potężniejszych od niego, takich, którym Pierścień nie miałby nic do zaoferowania to już inna sprawa.
Złota jagoda określa Toma jako najstarszego. Tylko tyle o nim wiadomo był na ardzie (świat) przed pierszym deszczem przed elfami ludźmi tak mówi złota jagoda.
Jedna z teorii głosi, że Tom był "zdziczałym" Majarem wiec i jego moce zostały wynaturzone. Nasuwa mi się pewne porównanie oczywiście z dużym przymrużeniem oka :) Tom i Złota Jagoda symbolizują ludzką naturę. Z jednej strony frywolna, nieogarnięta, dzika (Tom) a z drugiej majestatyczna, piękna i spokojna (Jagoda) :)