PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249879
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Hej!

Zapewne stwierdzicie że pisze głupoty lecz akcja z Gandalfem który zginął za Drużyne Pierścienia albo
Aragorn upadły król który jednoczy śródziemie i prowadzi do zwycięstwa albo Gandalf który przybył by
wspierac wolne ludy śródziemia Sam który nigdy nie opuścił Froda Tom Bombadil na którego pierścien nie
ma wpływu Sauron upadły Majar albo Morgoth to przypomina dzieje Biblijne i teraz dam wam moje
przypuszczenia. Wydaje mi się że poczęści niektóre postaci mają coś z Jezusa a to wszystko przybiera
wartości gdy pomyślimy J.R.R Tolkien był wierzący.

Gandalf- Jezus

Aragor- Jezus/Uczeń Jezusa

Tom Bombadil - Jezus/ Anioł

I tak dalej... i pewnie powiecie głupota bądź to dlaczego Gandalf nie wierzył w Froda i teraz powiem tak w
książce było inaczej ;) I zapytacie się (Ten kto nie czytał książki) któż to Tom Bombail to najstarszy elf nad
którym pierścień nie miał mocy :O.

GandalfTheWhite

Nie mam pojęcia, jak odgadnąc Twoją interpretację, ale tak czy siak W Lotrze czy nawet w Hobbicie jest dużo z Biblii. Już sam motyw wędówki czy walki dobra ze złem. Najwiecej jest chyba w Silamrillionie. Poza tym Tolkien był głęboko wierzącym chrześcijaninem więc...

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

No właśnie ale ja ogólnie mówie no nie kojarzy ci się Gandlf z Jezusem jak za nich zginął i zmarwychwstał ?

GandalfTheWhite

Nie. Prędzej Aslan.

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ja jestem bliższa stwierdzenia, że Valarowie to Archaniołowie, Majarowie są Aniołami, a Eru jest odpowiednikiem Boga. Sądzę, że czarodzieje to w określonym celu zesłani na ziemię Aniołowie. Morgoth'a z kolei można porównać do diabła, zbuntowanego Anioła.

Luthien2707

Tak :)

ocenił(a) film na 10
GandalfTheWhite

Tom Bombadil nie był elfem :)

ocenił(a) film na 1
Kjcdudbjsdv

No właśnie :)

ocenił(a) film na 10
DerdziuV2

Był elfem -.-

GandalfTheWhite

Nie był elfem.

ocenił(a) film na 1
GandalfTheWhite

Nie był!

GandalfTheWhite

Nie był.

GandalfTheWhite

W takim razie ja jestem Malinowska z warzywniaka.

ocenił(a) film na 9
GandalfTheWhite

Jedno błędne stwierdzenie a tyle emocji...

ocenił(a) film na 10
GandalfTheWhite

Tolkien. nigdy nie powiedział jakiej rasy jest bombadil. Wiadomo tylko że był najstarszy. I raczej nie nalerzy do rzadnej rasy.

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

Widzę, że u Ciebie same Jezusy. Akurat ja sylwetki Jezusa się nigdzie nie doszukałam. Gandalfa raczej się porównuje do anioła, natomiast to że Tom Bombadil nie był elfem to już wiesz :). Toma nawet sam Tolkien nie potrafił sklasyfikować. W zasadzie to nie wiadomo kto to był. Natomiast samych nawiązań do Biblii u Tolkiena jest rzeczywiście sporo. A zaczyna się już od sposobu stworzenia Świata :)

ocenił(a) film na 10
Belief

Według mnie Elfy to anioły nawet w dotatkach do WP tak mówią a Gandalf wrócił do życia i pojawiał się wtedy kiedy wszelka nadzieja zgasła i wszystkich ratował ;)

ocenił(a) film na 10
GandalfTheWhite

Elfy to nie anioły. Czytałeś Silmarillion?

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

Elfy to nie anioły. Elfy to pierwsze dzieci Iluvatara (Eru - odpowiednik naszego Boga). Drugimi jego dziećmi byli ludzie. Krasnoludy zaś stworzone zostały prze Aulego (jednego z Valarów) :).

ocenił(a) film na 4
Belief

Odpowiednikami aniołów to byli Valarowie i Istari :)

ocenił(a) film na 10
Belief

W sirmalirionie nie pisze że elfy to anioły .

ocenił(a) film na 4
Elessar997

chyba źle się podpiąłeś.

ocenił(a) film na 10
Belief

Łe soory

ocenił(a) film na 10
Belief

Hmm... Jedna ze średniowiecznych teorii na temat powstania elfów głosiła, że jednak z anielskiego ludu są. Tzn. jak Szatan zrobił rewolucję w niebie, to 1/3 aniołów powiedziała: idziemy z tobą. Następna 1/3 stwierdziła: spadaj, zostajemy z szefem. A pozostałe nie mogły się zdecydować, i zaczęły się plątać pomiędzy, jako elfy.

ocenił(a) film na 4
TangoAndWaltz

Ale to nie Tolkien.

ocenił(a) film na 10
Belief

Niemniej pan od literatury średniowiecznej różne rzeczy czytał. Nie upieram się. Zaznaczam, że było.

ocenił(a) film na 10
GandalfTheWhite

Manwe najbardziej kojarzy mi się z Jezusem.

ocenił(a) film na 7
Kjcdudbjsdv

ja bym powiedziała, że Manwe to archanioł Michał, jak już tak biblijnie jedziemy :)
A tak w ogóle to robię prezentacje o Tolkienie i szukam w jego książkach nawiązań do innych mitologii/ religii/ utworów. Mógłby mi ktoś pomóc? Na razie mam to całe podobieństwo do religii chrześcijańskiej i w sumie w "Dzieciach Hurina" można znaleźć wątki z "Romea i Julii" i "Króla Edypa".

natadragon

Przeczytaj sobie napisaną przez Tolkiena jego własną wersję Legendy o Sigurdzie i Gudrun na podstawie legend staronordyjskich (skandynawskich). Tam znajdziesz parę elementów, które wykorzystał w Silmarillionie.

Poza tym imiona krasnoludów zHobbita są niemal żywcem zapożyczone ze staroislandzkiej Eddy Poetyckiej z tak zwanego rejestru karłów :)

natadragon

W książce Hobbit z Objaśnieniami wydanej u nas w 2012 roku jest dużo przypisów na temat źródeł, z których czerpał Tolkien

ocenił(a) film na 8
natadragon

I jeszcze Kalevala! Np. quenya jest wzorowana na fińskim. Jest też kilka postaci i wydarzeń przypominających te z twórczości Tolkiena. A przynajmniej mi przypomniały ;]

ocenił(a) film na 8
natadragon

Mi Valarovie najbardziej kojarzą się z bogami z mitologii greckiej np. Manwe-Zeus, Aule-Hefajstos itp.

ocenił(a) film na 10
Kjcdudbjsdv

Według mnie nie w WP i Hobbicie nie można powiedziec po prostu ten to Jezus a ten to anioł według mnie postaci składają się i dużo postaci ma coś z Jezusa ;) I co do aniołów każdy ma swoją interpretacje więc nie powiesz mi że tak nie jest według mnie tak jest Elfy żyją wiecznie mogą mówic myślami itp. Według mnie to tak : Elfy normalni aniołowie Majorzy wyżej położeni a Valorowie to najwyżej położeni aniołowie ;) i powiesz mi mylisz się bo każdy uważa inaczej

GandalfTheWhite

Elfy to Jezusy bo piły wino i Jezus też pił.

ocenił(a) film na 10
Xoxoxox

Facepalm

GandalfTheWhite

Tak było bo Tolkien był wierzący.

ocenił(a) film na 10
Xoxoxox

zaraz zlece z krzesła

Xoxoxox

Hahaha

kamilxxx09

Śmiejesz się z Pana Jezusa?

Lonelier

Nie. Z porównania.

kamilxxx09

no to masz szczęście!

Lonelier

Ja jestem katolikiem. Wierzącym i w miare praktykującym także...

kamilxxx09

ok, żartuję sobie tylko :)

Lonelier

Spoko :)