PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Ale średnia drastycznie spadła. Jeszcze wczoraj było 8.0 a teraz 7.4. Ciekawe jaka będzie ostateczna średnia.

ocenił(a) film na 7
lolmiki

myślę że 5

użytkownik usunięty
lolmiki

Tez mnie to zdziwiło. Zawsze była średnia powyżej 8.0 przy +/- 30.000 głosach.

użytkownik usunięty

nie warto kierować się ocenami na filmwebie od dawna..... i nie chodzi tu wcale o Hobbita

IMDB>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>filmweb

ocenił(a) film na 7

niestety masz rację

lolmiki

Wydaje mi się, że ostateczna średnia powinna powyżej 7 wynieść. Podobnie jak w przypadku "Podróży" i "Pustkowia".

użytkownik usunięty
Edin181

poprzednie części miały 7,8 nie wiem skąd wywnioskowałeś 7,0?

Napisałem "powyżej" 7,0. ;]

użytkownik usunięty
lolmiki

na pewno nie pobije, niskiej średniej narni......

Też tak myślę.

użytkownik usunięty
lolmiki

chyba nie bardzo zrozumiałeś równe 7 ewentualnie 7,2 będzie nie spadnie do 6,8 jaką ma narnia + jest jeszcze EE które, podniesie ocenę

No i co z tego? Chciałeś mnie sprowokować? To nie takie proste.

użytkownik usunięty
lolmiki

Nie chciałem nie to było moim zamiarem :/ jak tak wyszło to sorry, ale hejterów tu nie brakuje 1/3 komentarzy tego forum, to hejterzy dlatego też ich nie czytam .....

lolmiki

Najmilsze cyferki dla mojego oka to było by 6.9 ew 7.0

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
sentia

On chyba chce dołączyć do kolejki. :P

thorin3

Ma nad resztą spora przewagę :P

ocenił(a) film na 7
sentia

Barrdzo prawdopodobne :]

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
spycialec

no jasne że tak

ocenił(a) film na 6
lolmiki

.... Ten temat już ktoś założył i istnieje od paru dni.... Ale refleks ;/

calays

Ja go założyłem dwa dni temu.

ocenił(a) film na 6
lolmiki

Ja odnoszę się do tematu raven.

calays

Ten temat też powstał dwa dni temu. Ale z tego co wiem, to mój pojawił się szybciej.

ocenił(a) film na 6
lolmiki

Z tego co ja wiem.. Chyba nie. Zastanawia mnie po prostu jedno.. Zdaje sobie sprawie ze jest syf tu teraz. Jak tematy z recenzjami no są różne w pewnym stopniu to można zrozumieć ale Boże z
Czystej ciekawości... W ogóle sprawdzacie czy ktoś już taki temat założył czy pal licho niech się dZieje co chce?...szukam potem czegoś i 3 tematy te same, 2 tematy i zastanawiam się czy ktoś sprawdza zanim coś wstawi, czy na hura (!!) byle
Było? ;p

calays

Tyle że ja to wstawiłem pierwszy.

ocenił(a) film na 6
lolmiki

Ale ja cię teraz zapytałam Coś innego...myślę że każdy z nas będzie uważał co innego na temat tego kto był "najpierwsiejszy"

calays

Ja sprawdzam czy nie było już podobnych tematów.

ocenił(a) film na 4
calays

Calays on założył pierwszy. Wystarczy spojrzeć na godziny założenia. Ale faktem jest że ludzie nie używają wyszukiwarki i śmiecą. A pomimo, że jest tyle recenzji nadal powstają tematy gdzie ktoś się pyta "czy warto iść?". Jakby nie mógł przeczytać tych tematów co są.

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Temat tak kurna potrzebny, jak zakładanie nowego wątku z informacją, że premiera w Polsce jest 25 grudnia...

Jeszcze tylko brakuje wprowadzenia tu rynku spekulacyjnego i dokonywania terminowych transakcji co do poziomu średniej za x dni...

Choćbyś nie wiem jak próbował, nikt nigdy nie przyzna ci racji, że Narnia jest lepsza lub równa Śródziemiu. Możesz sobie dać spokój.

Ryloth

Zastrzeliłeś go :D

Ryloth

Jest lepsza.

lolmiki

nie dyskutuj z nimi bo nie czytali tego dzieła ,Lewis miał lepszą interakcje swojego świata opisał go od stworzenia do Apokalipsy ,Narnia nie jest o wiele lepsza ale jest lepsza.

ocenił(a) film na 6
D1999

Aha czyli nie znasz dzieł Tolkiena bo wiedzialbys ile on napisał o stworzeniu świata itd.... polecam 12 tomów historii Środziemia...ale pewnie i tak wiesz lepiej. Jak chcesz komuś dowalic/ poprzeć kogoś innego to matko chociaż zastanow się jakie teorie glosisz bo teraz wyszles na aroganta co nie zna treści Tolkiena a wypowiadasz się jak ekspert, przepraszam ale tak to wygląda wobec twojego argumentu. Lewis najpierw skrytykował władcę Tolkiena a potem sam zabrał się za pisanie książki w podobnym klimacie. Przypadek? Nie sądzę.

ocenił(a) film na 8
calays

Dokładnie:) Narnia jest bdb pozycją fantasy, ale książkowo i tym bardziej filmowo nie ma w ogóle startu do Śródziemia.

Mój osobisty odbiór jest taki, że Tolkien napisał książki dla samej powieści, umieszczając w niej subtelnie elementy chrześcijaństwa, natomiast Lewis stworzył Narnię bardziej dla gloryfikacji chrześcijaństwa, dając tak oczywiste metafory(Aslan, Czarownica, kuszenie, nawrócenie, wybaczanie grzechów itd.), niż dla samej opowieści. I, co z tego wynika, Śródziemie jest poważniejsze, bogatsze, bardziej skomplikowane i bardziej dopracowane. Narnia jest bardziej bajkowa, wszystko tam jest jednoznacznie dobre albo złe, a samemu ludzie nic nie zrobią, bo potrzebny jest wszechpotężny Aslan, który jednym rykiem załatwi sprawę. W drugiej części załatwił Telmarów dokładnie tak, jak Elrond z Gandalfem w książce a Arwena z filmie pokonali Czarnych Jeźdźców.

calays

widzę ,że nie ma sensu z wami dyskutować,poprostu napisałem ,że wolę Narnie od Śródziemia ,dla mnie i tak największymi dziełami są ,,Wiedźmin,, i ,,pieśń lodu i ognia,, pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
D1999

Ja nie mogę ..... zastanów się czego chcesz, bo teraz perfidnie odwracasz kota ogonem.

Napisałeś cytuję "Lewis miał lepszą interakcje swojego świata opisał go od stworzenia do Apokalipsy " co jest totalną bzdurą, bo człowiek, który orientuje się w temacie nie napisałby czegoś takiego z prostego względu -> może nie lubić Tolkiena (nie zmuszam) ale znając dorobek autora nie odważyłby się napisać w taki sposób wiedząc, że w tym momencie sam pod sobą dołek kopie.

A przepraszam mam pytanie co my teraz robimy? licytujemy się? Z całym szacunkiem do ciebie ale w tej rozmowie mało mnie obchodzi jakie książki uważasz za największe dzieła, bo po prostu to nie ten temat rozmowy i nic to nie wnosi ;/

ocenił(a) film na 4
D1999

Ja czytałam i jedno i drugie i powiedziałabym, że ci pisarze są po prostu inni. Uwielbiam jednego i drugiego. Zarówno Narnia jak i Śródziemie to fajne miejsca w których chciałoby się spędzić choć trochę czasu. Choć Narnie czyta się przyjemniej bo jest lżejsza. Ilość treści u Tolkiena potrafi przygnieść, ale to też jest fajne, bo jak skończysz masz pretekst do zaczęcia od początku. No i trzeba dodać, że Lewis to trochę pościągał pewne rzeczy z Tolkiena.

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Żyj w swoim świecie.

Ryloth

OK.

lolmiki

wszyscy dobrze wiedzą o co ci chodzi,ale powiem ci że na 2 pierwszych częściach Narnii bawiłem się lepiej niż na Hobbicie ,a właśnie to zazwyczaj fani Śródziemia próbują zadrzeć z tymi co wolą Narnię więc należy im się.

ocenił(a) film na 8
D1999

Widzę, że lubisz Wiedźmina, więc serio uważasz bajkową Narnię za lepszy świat niż mroczne i poważne Śródziemie?

I bardziej chodziło mi o te głupoty, które lolmiki głosi, że Władca Pierścieni jest gorszym filmem fantasy niż Narnia ;p Takich dyrdymałów dawno nie słyszałem:)

A co do Hobbitów, to mają bardzo wysokie oceny(zobaczymy jak B5A) w przeciwieństwie do Narnii, którą zresztą lubię, ale do Władcy Pierścieni Narnia w ogóle nie ma startu. LotR to nie tylko arcydzieło fantasy ale i kina i swoją perfekcją bije na głowę wszystko, co Narnia ma do zaoferowania. W Narnii strasznie mnie irytował fakt, że bez Aslana nikt nic nie może zrobić. Wiem, że to odwołanie do Boga, ale niweczy to starania bohaterów. Wystarczy, że Aslan przybędzie, ryknie i po sprawie.

Ryloth

,,Widzę, że lubisz Wiedźmina, więc serio uważasz bajkową Narnię za lepszy świat niż mroczne i poważne Śródziemie?,, Tak
dla mnie Fantasy powinno być albo bardzo mroczne jak ,,Pieśń lodu i ognia,, czy ,,Wiedźmin,, ,albo delikatne jak Narnia. Śródziemie jest pomiędzy więc mi nie leży .Mam nadzieje że kiedyś wszystkie części Narnii zekranizują porządnie a nie tak jak do tej pory dziecinnie ,fakt że jest naiwna ,ale ma świetny klimat odsyłam cię do książek na początku dziecinny język ci będzie przeszkadzał ,ale jak już się przyzwyczaisz i wczujesz MIAZGA.

ocenił(a) film na 8
D1999

Czytałem. Ani książkowo ani tym bardziej filmowo Narnia nie ma startu do Śródziemia.

Ryloth

każdy ma swoje zdanie.

ocenił(a) film na 8
D1999

Ponieważ to filmy jednego gatunku łatwo można porównać. Powtarzam, filmy. Narnia nie ma nic, czym mogłaby się równać z WP. Przegrywa we wszystkim, co jest możliwe i nie da się temu obiektywnie zaprzeczyć. LotR ma legendarny status - temu też zaprzeczysz?

Jedynym faktem, z powodu którego wolisz Narnię od WP jest jej bajkowość/dziecinność. Wolisz skrajności, większość woli mniejszy lub większy balans.

Ryloth