Na wstępie chciałbym podziękować za liczne przybycie :) W głosowaniu wzięło udział aż 78 osób, co jest dla mnie dużym zaskoczeniem, gdyż spodziewałem się 10-15 osób. Nie zawiedliście, przybyliście tłumnie niczym entowie na wiec. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Oto wyniki (trochę zaskoczeń, reszta w komentarzu)
1. Najlepszy aktor/aktorka – Martin Freeman
2. Najlepszy dialog – Rozmowa Bilba ze Smaugiem
3. Najlepsza długa scena Niezwykłej Podróży – Zagadki z Gollumem
4. Najlepsza długa scena Pustkowia Smauga – Rozmowa Bilba ze Smaugiem
4,5. Najlepsza długa scena Bitwy Pięciu Armii – Atak Białej Rady na Dol Guldur
5. Najlepszy kostium – Szaty Thranduila
6. Najlepsza zbroja – Zbroja Thranduila
7. Najlepsza charakteryzacja – Thranduil
8. Najlepsza scenografia – Bag End
9. Najlepsza lokacja – Erebor
10. Najlepsza scena akcji – Bitwa Pięciu Armii
11. Najlepsze plenery – Lot orłów
12. Najlepszy pojedynek – Thorin vs. Azog w Bitwie Pięciu Armii
13. Najlepszy krasnolud – Thorin
14. Najlepszy elf – Thranduil
15. Najlepsza postać CGI – Smaug
16. Najlepsza rasa CGI – Wielkie Pająki
17. Najlepsze efekty specjalne NP – Prolog
18. Najlepsze efekty specjalne PS – Walka ze Smaugiem
19. Najlepsze efekty specjalne B5A – Bitwa Pięciu Armii/ atak Smauga na Esgaroth
20. Najlepszy utwór muzyczny – Misty Mountains
21. Najpiękniejsza scena – Pożegnanie Thorina z Bilbem
22. Najlepsza część (wersja kinowa) – Niezwykła Podróż
23. Najlepsza cześć EE (poczujcie się jak jasnowidze) – Bitwa Pięciu Armii
24. Najlepsza piosenka – The Last Goodbye
Komentarz:
1. Aktor – bez zaskoczenia. Freeman zmiażdżył konkurencję 48 głosami. Armitage 15 głosów.
2. Dialog – bez zaskoczenia. Najwięcej głosoów na rozmowę ze Samugiem (34) i na zagadki z Gollumem (18)
3. Najlepsza scena NP – bez zaskoczenia. Zagadki z Gollumem 22 głosy, ale sporo też na prolog i Azanulbizar.
4. Najlepsza scena PS – bez zaskoczenia. Rozmowa Bilba ze Smaugiem aż 27 głósów, ale konkurencja była – sceny w Dol Guldur (20) i walka ze Smaugiem (14)
4,5. Najlepsza scena B5A – Biała Rada w Dol Guldur 16 głosów, ale blisko wygranej była tez Bitwa przed Bramą Ereboru (14). Sporo na smierć Thorina (9).
5. Kostium – pojedynek tak ja przewidywałem stoczył się między suknią Galadrieli a szatami Thranduila. Kolejno 20 i 25 głósów. Zaskoczeniem jest duża ilość głosów na strój Thorina – 17.
6. Zbroja – pewne zaskoczenie jest. Co prawda wygrał Thranduil (28), ale zbroja Throra momentami wygrywała (21). Zbroja Elronda kolejne miejsce – 15 głosów.
7. Charakteryzacja – zaskoczenie i to całkiem spore. Spodziewałem sie wygranej Beorna lub Radagasta (sam głosowałem na Beorna). Wygrał jednak Thranduil (22). Radagast (15), Beorn (14)
8. Scenografia – spore zaskoczenie. Nie spodziewałem sie wygranej Bag Endu, jednak mysle, ze dom Bilba na to zasłużył;) Aż 29 głosów, ale sporo też na Laketown, Dale i Mirkwood. Wyjątkowo mało na dom Beorna – tylko 6.
9. Lokacja – wygrał Erebor (18 głosów), ale Rivendell deptało po piętach (17) i Shire tez (16). Reszta głosów niewiele.
10. Scena akcji – Bitwa 5 Armii aż 35 głosów (myślałem, ze będzie mniej). Aż 20 na walkę Rady w Dol Guldur. 11 na Smauga w Esgaroth. Podsumowując, sceny akcji z ostatniej czesci najlepsze.
11. Plenery – bez zaskoczen. Pojedynek stoczył się między lotem orłów a wędrówką w stornę Gór Mglistych. Kolejno 30 i 29 głosów. Na Pustkowie Smauga 10.
12. Pojedynek – duże zaskoczenie. Wygrał Thorin vs. Azog w Bitwie 26 głosami, a myslałem, ze bedzie najmniej. Sporo głosów też na walczaca Galadriele (17) i gandalf vs. Sauron (14)
13. Krasnolud- bez zaskoczenia. Wygrał Thorin aż 39 głosami. Równie dużo Balin – 21 głosów.
14. Elf – Thranduil (29), Elrond (18), Galadriela (14). Na Galadriele spodziewałem się wiecej głosów.
15. Postac CGI – szok. Spodziewałem sie ostrego pojedynku miedzy Smaugiem a Gollumem. Jednak Smaug zmiażdzył go aż 65 głosami. Gollum tylko 8. Na Wlk. Goblina ani jednego. Na Azoga 3, na beorna 1.
16. Rasa – biorac pod uwage komentarze userów z ostatnich miesiecy, można było sie tego spodziewac. Wygrały pająki (24), ale zaskoczeniem jest duża ilośc głosów na wargów (22). Sporo też na orków.
17. Efekty NP – wygrał prolog (27), ale dużo głosowało na Azanulbizar (21) i walkę gigantów (18)
18. Efekty PS – walka ze Smaugiem (26), ale duzo tez na Królestwo Thranduila i Dol Guldur. Wyjątkowo mało na Laketown – tylko 3.
19. Efekty B5A – jesli się nie pomyliłem w liczeniu, pierwsza wspólna nagroda dla dwóch nominacji. Bitwa i sekwencje z Laketown po 28 głosów. Biała Rada w Dol Guldur – 12.
20. Utwór – większość głosowała na Misty Mountains (29), jednak gdybym pominał w nominacjach tę piosenke (piosenke, nie typowy utwór), wygrałoby Over Hill czyli główny motyw podróżny – 22 głosy. Sporo też na Sons of Durn – 10.
21. Najpiekniejsza scena – zaskoczenie. Wygrało pożegnanie Thorina z Bilbem (25), spodziewałem się wygranej Why the Halfling (16). Lot orłow i armia krasnoludów ruszajaca na orków pod ereborem po 9 głosow.
22. Najlpesza czesc – NP(34), B5A(26), PS(11)
23. Najlpesza częsć EE (z przwidywaniem) – zdecydowana przewaga B5A (42), takze czekamy. Na PS (14), na NP (13).
24. Najlepsza piosenka końcowa – bez zaskoczenia. 22 na The Last Goodbye, 11 na Song of the Lonely Mountain, 7 na I see fire.
Jakieś pytania? Piszcie w komentarzach, czy coś Was zaskoczyło.
Jeszcze raz dziekuję za wspólną zabawe i pozdrawiam, życzac udanego roku 2015 :)
Osobiście przekonany byłem, że w kategorii "Najpiękniejsza scena" zwycięży "Dlaczego niziołek?" ale cóż. Nie trafiłem :P Scena pożegnania Bilba z Thorinem też w sumie fajnie zrobiona :D
Ale napracowałeś się przy tym rankingu.
Szkoda tylko, że Biała Rada w NP nie przebiła się.
Świetny ranking :)
Dla mnie zaskoczenie to nr 1 - uważam, że rola Thorina jest godna nominacji do Oscara :P
Szacunek za to całe przedsięwzięcie, które dla nas stworzyłeś bo widać, że się ostro zaangażowałeś ;p ja tu myślałem, że nie dasz rady policzyć głosów dobrze, a Ty nie dość, że policzyłeś to jeszcze skomentowałeś każdy punkt ;D Zaskoczenia? Na pewno w punkcie 1., ale nie tyle co zwycięzca bo oczywiście Martin Freeman świetnie zagrał, ale różnica głosów między nim, a Richardem, który wg mnie był fenomenalny. Następnie punkt 7. tak jak i Ciebie zaskoczyła kategoria "charakteryzacja", która powinna wyglądać całkiem na odwrót ;p No i na koniec największe zaskoczenie: AŻ 78 osób zagłosowało! ;o ;D
Super ranking, napracowałeś się bardzo ale świetna robota! Dziękujemy;)
Mnie zaskoczyła pozycja nr.1 a raczej duża przewaga Freemana nad Armitage. Spodziewałem się, że będzie blisko remisu. Sam głosowałem na filmowego Thorina;)
Największym wygranym głosowania jak Thranduil, który zgarnął wszystko co było do zgarnięcia:)
Nie spodziewałem się, że Thranduil wygra w kategorii najlepsza charakteryzacja. W zyciu bym tego nie obstawiał.
Nie spodziewałem się, że Thranduil wygra w kategorii najlepsza charakteryzacja. W zyciu bym tego nie obstawiał.
Mnie również urzekł Thranduil, bardzo fajna postać pod każdym względem.
Koleżanka, która była ze mną na seansie również się ze mną zgadza.
Wydaje mi się, że ta postać zasłużyła na ten tytuł, Wysoka postura, bardzo miłą dla oka twarz do tego te włosy <3 i ubiór.
Musiałeś się bardzo napracować :) Największym zaskoczeniem dla mniej jest to, że Smaug zmiażdżył Golluma w kategorii postać CGI.
Hej, mnie 12 też zaskoczyła. Wiesz, ja uwazam ten pojedynek za naprawdę świetny, ale nie spodziewałem się, że to własnie na niego ludzie będa głosować.
Obstawiałem, ze wygraja pająki lub giganci. Ale wyjatkowo dużo było głosów na wargów - i tu zaskoczeie.
myślałem że tym komentarzem pokazujesz że ty nim jesteś. Nie bronię nikogo, bo przestałem się w to bawić. Ale jest spokój na forum to ty go, niszczysz. Twój post zostaje natychmiastowo zgłoszony jako prowokacja.... a teraz żegnam
Co oznacza kategoria "Najlepsza część EE"
Nie głosowałam bo za późno się zorientowałam,ale rzeczywiście jest kilka zaskoczeń ;)
To znaczy,która część rozszerzona jest według Ciebie najlepsza :) i wygrała BITWA PIĘCIU ARMII ,że to ona będzie najlepsza mimo,że jeszcze nie wyszła,ale ja i jak widzę większość ludzi tak myśli. :)
Mi się bardziej podobała zbroja Thorina niz Thranduila ale ogólnie odpowiedzi i wygrane są takie jak oczekiwałem więc jest bardzo dobrze :)
To już są wyniki? O.o Ja dopiero dziś obejrzałam 3 cześć, kurde, a chciałam zagłosować (dobrze, że Martin wygrał :).