Na wstępie chciałbym podziękować za liczne przybycie :) W głosowaniu wzięło udział aż 78 osób, co jest dla mnie dużym zaskoczeniem, gdyż spodziewałem się 10-15 osób. Nie zawiedliście, przybyliście tłumnie niczym entowie na wiec. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Oto wyniki (trochę zaskoczeń, reszta w komentarzu)
1. Najlepszy aktor/aktorka – Martin Freeman
2. Najlepszy dialog – Rozmowa Bilba ze Smaugiem
3. Najlepsza długa scena Niezwykłej Podróży – Zagadki z Gollumem
4. Najlepsza długa scena Pustkowia Smauga – Rozmowa Bilba ze Smaugiem
4,5. Najlepsza długa scena Bitwy Pięciu Armii – Atak Białej Rady na Dol Guldur
5. Najlepszy kostium – Szaty Thranduila
6. Najlepsza zbroja – Zbroja Thranduila
7. Najlepsza charakteryzacja – Thranduil
8. Najlepsza scenografia – Bag End
9. Najlepsza lokacja – Erebor
10. Najlepsza scena akcji – Bitwa Pięciu Armii
11. Najlepsze plenery – Lot orłów
12. Najlepszy pojedynek – Thorin vs. Azog w Bitwie Pięciu Armii
13. Najlepszy krasnolud – Thorin
14. Najlepszy elf – Thranduil
15. Najlepsza postać CGI – Smaug
16. Najlepsza rasa CGI – Wielkie Pająki
17. Najlepsze efekty specjalne NP – Prolog
18. Najlepsze efekty specjalne PS – Walka ze Smaugiem
19. Najlepsze efekty specjalne B5A – Bitwa Pięciu Armii/ atak Smauga na Esgaroth
20. Najlepszy utwór muzyczny – Misty Mountains
21. Najpiękniejsza scena – Pożegnanie Thorina z Bilbem
22. Najlepsza część (wersja kinowa) – Niezwykła Podróż
23. Najlepsza cześć EE (poczujcie się jak jasnowidze) – Bitwa Pięciu Armii
24. Najlepsza piosenka – The Last Goodbye
Komentarz:
1. Aktor – bez zaskoczenia. Freeman zmiażdżył konkurencję 48 głosami. Armitage 15 głosów.
2. Dialog – bez zaskoczenia. Najwięcej głosoów na rozmowę ze Samugiem (34) i na zagadki z Gollumem (18)
3. Najlepsza scena NP – bez zaskoczenia. Zagadki z Gollumem 22 głosy, ale sporo też na prolog i Azanulbizar.
4. Najlepsza scena PS – bez zaskoczenia. Rozmowa Bilba ze Smaugiem aż 27 głósów, ale konkurencja była – sceny w Dol Guldur (20) i walka ze Smaugiem (14)
4,5. Najlepsza scena B5A – Biała Rada w Dol Guldur 16 głosów, ale blisko wygranej była tez Bitwa przed Bramą Ereboru (14). Sporo na smierć Thorina (9).
5. Kostium – pojedynek tak ja przewidywałem stoczył się między suknią Galadrieli a szatami Thranduila. Kolejno 20 i 25 głósów. Zaskoczeniem jest duża ilość głosów na strój Thorina – 17.
6. Zbroja – pewne zaskoczenie jest. Co prawda wygrał Thranduil (28), ale zbroja Throra momentami wygrywała (21). Zbroja Elronda kolejne miejsce – 15 głosów.
7. Charakteryzacja – zaskoczenie i to całkiem spore. Spodziewałem sie wygranej Beorna lub Radagasta (sam głosowałem na Beorna). Wygrał jednak Thranduil (22). Radagast (15), Beorn (14)
8. Scenografia – spore zaskoczenie. Nie spodziewałem sie wygranej Bag Endu, jednak mysle, ze dom Bilba na to zasłużył;) Aż 29 głosów, ale sporo też na Laketown, Dale i Mirkwood. Wyjątkowo mało na dom Beorna – tylko 6.
9. Lokacja – wygrał Erebor (18 głosów), ale Rivendell deptało po piętach (17) i Shire tez (16). Reszta głosów niewiele.
10. Scena akcji – Bitwa 5 Armii aż 35 głosów (myślałem, ze będzie mniej). Aż 20 na walkę Rady w Dol Guldur. 11 na Smauga w Esgaroth. Podsumowując, sceny akcji z ostatniej czesci najlepsze.
11. Plenery – bez zaskoczen. Pojedynek stoczył się między lotem orłów a wędrówką w stornę Gór Mglistych. Kolejno 30 i 29 głosów. Na Pustkowie Smauga 10.
12. Pojedynek – duże zaskoczenie. Wygrał Thorin vs. Azog w Bitwie 26 głosami, a myslałem, ze bedzie najmniej. Sporo głosów też na walczaca Galadriele (17) i gandalf vs. Sauron (14)
13. Krasnolud- bez zaskoczenia. Wygrał Thorin aż 39 głosami. Równie dużo Balin – 21 głosów.
14. Elf – Thranduil (29), Elrond (18), Galadriela (14). Na Galadriele spodziewałem się wiecej głosów.
15. Postac CGI – szok. Spodziewałem sie ostrego pojedynku miedzy Smaugiem a Gollumem. Jednak Smaug zmiażdzył go aż 65 głosami. Gollum tylko 8. Na Wlk. Goblina ani jednego. Na Azoga 3, na beorna 1.
16. Rasa – biorac pod uwage komentarze userów z ostatnich miesiecy, można było sie tego spodziewac. Wygrały pająki (24), ale zaskoczeniem jest duża ilośc głosów na wargów (22). Sporo też na orków.
17. Efekty NP – wygrał prolog (27), ale dużo głosowało na Azanulbizar (21) i walkę gigantów (18)
18. Efekty PS – walka ze Smaugiem (26), ale duzo tez na Królestwo Thranduila i Dol Guldur. Wyjątkowo mało na Laketown – tylko 3.
19. Efekty B5A – jesli się nie pomyliłem w liczeniu, pierwsza wspólna nagroda dla dwóch nominacji. Bitwa i sekwencje z Laketown po 28 głosów. Biała Rada w Dol Guldur – 12.
20. Utwór – większość głosowała na Misty Mountains (29), jednak gdybym pominał w nominacjach tę piosenke (piosenke, nie typowy utwór), wygrałoby Over Hill czyli główny motyw podróżny – 22 głosy. Sporo też na Sons of Durn – 10.
21. Najpiekniejsza scena – zaskoczenie. Wygrało pożegnanie Thorina z Bilbem (25), spodziewałem się wygranej Why the Halfling (16). Lot orłow i armia krasnoludów ruszajaca na orków pod ereborem po 9 głosow.
22. Najlpesza czesc – NP(34), B5A(26), PS(11)
23. Najlpesza częsć EE (z przwidywaniem) – zdecydowana przewaga B5A (42), takze czekamy. Na PS (14), na NP (13).
24. Najlepsza piosenka końcowa – bez zaskoczenia. 22 na The Last Goodbye, 11 na Song of the Lonely Mountain, 7 na I see fire.
Jakieś pytania? Piszcie w komentarzach, czy coś Was zaskoczyło.
Jeszcze raz dziekuję za wspólną zabawe i pozdrawiam, życzac udanego roku 2015 :)
Nie zdążyłam zagłosować :( Ale powinna być jeszcze kategoria najlepszy wierzchowiec. Obstawiam, że wywiązałby się pojedynek łoś - świnka :D
A tak w ogóle to głosowanie i tak nie ma sensu, skoro w kategorii "najlepsze EE" wygrał film, który wersji rozszerzonej nie ma.
Cześć Kamilxxx09 to ja Spartakus_filmweb nam nowe konto ponieważ tamto miałem powiązane z facebookiem a zablokowali konto wiec nie moglem sie logowac.Teraz to jest moje konto.Wszyscy znajomi,których miałem niech zaproszą mnie.Pozdrawiam :)