PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249719
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

......jakie sceny będą tu zamieszczone oprócz faworyzowanych tych ze smaugiem i bitwą pięciu armii !

ocenił(a) film na 9
mochi04

Pewnie budowa oka Saurona i jego wpływów.. nie wiem, ale 2godziny czystej bitwy w takim wydaniu by mi nie przeszkadzalo :)

ocenił(a) film na 9
mochi04

Zapewne będzie także wątek Dol Guldur i wypędzenie Zła przez Białą Radę.
Z tego co wiem w drugim filmie Radagast na prośbę Gandalfa ma przekazać informacje Galadrieli o tym, że Zło w Dol Guldur faktycznie się zalęgło i że Gandalf podjął samotną z nim konfrontację.
Zatem liczyłbym na to, że będzie ukazana Biała Rada która przyjdzie z pomocą Gandalfowi i wypędzi Saurona z Dol Guldur, ewentualnie jakaś mała armia Elfów do pomocy przy tym też będzie...

Zresztą...jeszcze rok by się o wszystkim przekonać :-) I przynajmniej ze 3 miesiące zanim powstanie videoblog który nieco odkryje tajemnice 3 części filmu :-)

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Bitwa pieciu armii jezeli zostanie dobrze zrealizowana moze przebic bitwe o helmowy jar czy bitwe na polach Pelennoru / Minas tirith . Tyle watkow .. zwrotow akcji . wiekszosc ras . jak dodamy do tego dobra sciezke dzwiekowa i efekty - moze byc pogrom :) jedyne co mnie martwi - hobbit w przeciwienstwie do lotr jest filmem raczej kierowanym do mlodszej publicznosci (z ksiazka bylo przeciez podobnie..) i nie chce aby egzekucje i sceny walki byly cenzurowane lub wycinane ;) jak zrealizuja to po mojej mysli (zgodnie z wizualizacja ktora stworzylem w glowie czytajac kasiazke ) to cala ''3 czesc hobbita'' moze byc bitwa pieciu armii :)) ps. ja czekam na postac Beorn'a !

rottweiler93

Mnie to właśnie martwi że pewnie z godzinę tego filmu będzie zmarnowane na bitwę która opisana została ledwo na pewnie 2 stronach książki.Nie zapominając o tym że Tolkien prawie w ogóle nie opisuje jej przebiegu a Bilbo zaraz na początku dostaje po łbie i budzi się po bitwie.

ocenił(a) film na 9
Ashganka

mylisz sie.

rottweiler93

Ale w jakim sensie?

ocenił(a) film na 9
Ashganka

1."na bitwę która opisana została ledwo na pewnie 2 stronach książki"
2.''Tolkien prawie w ogóle nie opisuje jej przebiegu''
W tym sie glownie mylisz :) od siebie dodam ''zmarnowane na bitwe'' - obserwujac na przelomie lat zachowanie kilku swoich znajomych - a nawet kikunastu takich ktorzy nigdy nie interesowali sie tworczoscia Tolkiena . najbardziej w trylogii przypadly im do gustu sceny bitewne . nie czytajac ksiazki , nawet zbytnio uwaznie nie ogladajac filmu i nie sledzac akcji.. sceny np bitwy o helmowy jar czy minas tirith ogladali z wypiekami na twarzy i oczami szeroko otwartymi . takie efekciarskie sceny z przytupem wbrew pozorom przyciagaja duza widownie i wywoluja bardzo pozytywne emocje . wiec nie do konca jest tak jak napisalas .. ;)

rottweiler93

Wiesz nie mam teraz przy sobie książki więc nie wiem ile dokladnie ale na opis samej bitwy podejrzewam że wyszło ok 2 stron. Chyba że masz na myśli także przygotowania, oblężenie, pertraktacje i obraz po... Mnie chodzi o samą bitwę Tolkien ledwo opisuje jej przebieg.
A co do dalszej wypowiedzi to pewnie facetom się podoba nie przeczę ;)
Tak czy inaczej zobaczymy za rok xD

ocenił(a) film na 9
Ashganka

uwierz mi na slowo ze troszeczke wiecej niz 2 strony ;) nie lubie rzucac slow na wiatr wiec przed chwilka jeszcze sprawdzilem specjalnie aby moje slowa mialy potwierdzenie w rzeczywistosci :) w koncu czytalem dziela Tolkiena kilka ladnych lat temu ;P poczulem sie stary .. w kazdym razie dobrze powiedziane - zobaczymy za rok ;) pozdrawiam :)

rottweiler93

To ja nie chcę tu wywoływać kłótni ani nic, ale tak dla ścisłości to owszem, opis bitwy zajmuje 2 kartki, przygotowania do niej trochę więcej, ale dużo tego nie ma. :)

rottweiler93

Już jest w dwójce był. Wygląda inaczej niż sobie wyobrażałam,ale wątek miłosny Tauriel i Kiliego mi się podoba :)

khazad7_2

ja też mam nadzieje, że będzie o Dol Guldur bo zakończyli ten wątek w takim momencie, że ja nic nie będzie to będe zła. Sauron mnie powalił i mam nadzieje, że uwolnią Gandalfa.

ocenił(a) film na 7
Wronia15

Mylisz się - zgodnie z książką SPOILER Gandalf ginie w Dol Guldur KONIEC SPOILERA więc możesz się mocno rozczarować.

ocenił(a) film na 7
tc1987

Jak Gandalf może zginąć skoro występuje we "Władcy Pierścieni" ?
To nielogiczne...
On ginie w pierwszej części WP ale się odradza.

ocenił(a) film na 7
Kasiek99

No ale skoro Wronia ma nadzieję że go uwolnią to znaczy że jeszcze jego udział w WP nie jest pewny.

tc1987

Chodzi mi o to, że jestem ciekawa jak Dol Guldur rozegra PJ, bo według Tolkiena SPOILER nastąpił atak na Dol Guldur przez Białą Radę. KONIEC SPOILERA. W WP będzie, a skoro mówisz że jest niepewny to znaczy że nie oglądałeś WP.

ocenił(a) film na 7
Wronia15

Przecież sama mówiłaś że nie wiesz jeszcze czy uwolnią Gandalfa, więc tym bardziej nie możesz wiedzieć czy przeżyje. Miejmy jakiś związek przyczynowo skutkowy.

tc1987

Chodzi mi o to że nie wiem w jaki sposób go uwolnią. Czy Rada go uratuje czy może ten orzeł. Dobrze wszystkim wiadomo że Gandalf wystąpi w Władcy Pierścieni. Na pewno będzie miał nową różdżkę bo tamta jest zniszczona. Musiałam źle się wyrazić bo byłam ledwo co po seansie.

tc1987

Jak może nie być pewny?! Gandalf przecierz ma swoją wielką scenę,kiedy objawia się im pod swoją nową postacią Gandalfa Białego. Jego udział w WP jest pewny jak to , że Kili jest bratem Filiego i jak to , że Peter Jackson przegiął robiąc z cienkiej książeczki trylogię

ocenił(a) film na 7
Kililove

Jeśli jego udział później jest pewny to czemu Wronia pisze że ma nadzieję że zostanie w ogóle uwolniony?

tc1987

Może udaje ,że jest w temacie.A jeśli nie wierzycie to se obejrzyjcie WP i sami zobaczcie.

Kililove

A poza tym,ona jest ciekawa W JAKI sposób go uwolnią,a nie CZY go uwolnią.