PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250049
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Będzie krótko i na temat. Na początku zostałam wrzucona w jakiś punkt kulminacyjny który dość szybko skończył sie ubiciem smoka..... Wszystko ładnie cacy ale CZEMU TO TRWAŁO TYLKO 9 MINUT!!!!! No nie ważne. Pokochałam każdą scenę z Bardem i w sumie to dzięki niemu oceniłam ten film aż na 6.
Pozostałe elementy na które warto zwrócić uwagę to
* Szaleństwo Thorina--- świetnie zagrane
*Bard <3
* Zielona Galadriela
*Bard<3
* Thranduil wymachujący mieczem i siekający orków ( DZIWIĘ SIĘ ŻE TYLKO SOBIE SAM GŁOWY NIE UCIĄŁ OD TEGO WYWIJANIA. I ogólnie nawet fajne sceny z nim

Oglądając film często odnosiłam wrażenie deja vu np
* Thorin vs Azog ( głaz na łańcuchu) SCENA ŻYWCEM ZERŻNIĘTA Z POJEDYNKU EOWYNA VS cZARNOKSIĘŻNIK Z ANGMAR
* Thorin pojawiający się na polu bitwy - Rycerze Theodena na polach Pelenoru (Atak)
*Kamień runiczny- Przekazanie go Tauriel było niemal tak mistyczne jak przekazanie Gwiazdy Wieczornej Aragornowi
*Śmierć Thorina--- Pojedynek Oberyna i Góry w Grze o Tron... Zamiast ubić ten stoi i się gapi.

No i teraz rzeczy cieżkie do przełknięcia
*Legolas... jedyną zaletą jego pojawienia się jest rozwiązanie zagadki samo napełniającego się kołczanu... ON JEDNAK SIĘ SAM NIE NAPEŁNIA :p Kamienny parkour był po prostu niemal nie do zdzierźenia
* Kili i Tauriel--- momentami było bardziej znośnie niż w pustkowi a momentami miałam ochotę zapaść się pod ziemię
* Śmierć bohaterów- Potraktowane po macoszemu. Jedyne myśli jakie przechodziły mi przez głowę to "I CO? TO JUŻ? TYLKO TYLE? LOL...
* Sama bitwa no jak to bitwa... zwykła nawalanka i efekty. Wszystko już było.

Film przeciętny. Nic nowego nie pokazano. Pierwsza część film znacznie lepsza od samej bitwy.
Takie 6/10

ocenił(a) film na 7
sentia

"SCENA ŻYWCEM ZERŻNIĘTA Z POJEDYNKU EOWYNA VS cZARNOKSIĘŻNIK Z ANGMAR"
A może to takie nawiązanie? Tam głównym przeciwnikiem podczas bitwy był Witch-King,tu mamy Azoga.

ocenił(a) film na 5
sentia

Jak widać Legolas nie ma nieskończonej ilości strzał w kołczanie, jak Zuzanna w Narnii:P Widzę, że nie tylko mi skojarzyła się walka Azoga i Thorina z Oberynem i Górą, zamiast go dobić popatrzę jak sunie pod lodem:P

zuzka26

No nie tylko tobie :D

ocenił(a) film na 5
sentia

Wiadomo, że Thorin musiał zginąć, no ale tak lekkomyślnie? I od razu przypomina mi się scena, jak Oberyn krąży wokół Góry, a ten zgrabnie łapą go podcina i wybija mu połowę zębów. Wniosek, albo uciekaj, albo dobij gada:P

zuzka26

AH walka Oberyna to było coś pięknego...
Ale miałam doła przez tydzień :(

ocenił(a) film na 5
sentia

Zgadzam się, też nie mogłam się z tym pogodzić. Jak czytałam książkę to pod koniec walki byłam pewna, że to nie może się dobrze skończyć, bo to przecież Martin. Ale cóż, był jedną z fajniejszych postaci w 4 sezonie:(

ocenił(a) film na 4
sentia

No proszę jak to uwielbienie do jednego aktora potrafi podnieść ocenę :D Znam to, znam to. :)

"Kamień runiczny- Przekazanie go Tauriel było niemal tak mistyczne jak przekazanie Gwiazdy Wieczornej Aragornowi"
Dzięki, tylko tego trzeba mi było porównanie dobrych scen do... teraz już na pewno nie spojrzę na tą scenę z Kilim normalnie.

P.S. gdzie widziałaś film?

Belief

Znalazłam nawet niezłą wersję w internecie. Jednak nie na tylę dobrą żeby oceniać efekty. Wobec tego ocena może sie jeszcze zmienić gdy trafię na lepszą wersję. I zobaczę dokładniej to CGI.
W sumie ta scena " Matka cię kochała legolasie" nie była aż taka tragiczna. Thanduil wiedział że jego syna coś gryzie więc może chciał go jakoś tak podnieść na duchu żeby Leguś nie czuł się niekochany :P

ocenił(a) film na 4
sentia

Ha ha ha umiesz dowalić. "ojej miłość twojego życia wolała od ciebie kogoś, kto wśród naszej rasy wzbudza w nas wstręt, ale nie martw się, da się ciebie kochać np. matka cie kochała, twój konik cie kocha" :D

ocenił(a) film na 5
Belief

"ojej miłość twojego życia wolała od ciebie kogoś, kto wśród naszej rasy wzbudza w nas wstręt, ale nie martw się, da się ciebie kochać np. matka cie kochała, twój konik cie kocha"

Padłam i nie wstaję:D

ocenił(a) film na 4
Belief

Ha ha, świetny tekst. Idealnie by się nadał do How it should have ended. ;-)

Belief

Hahahahaha :D

ocenił(a) film na 5
sentia

Wyobraziłam sobie to jak Thranduil mówi to filmie:D Pewnie po tym tekście Legolas strzelił focha i ruszył przedwcześnie na naradę u Elronda:P

ocenił(a) film na 6
Belief

hahahahahah :D faktycznie sentia miała rację, bosko to podsumowałaś ! :P

ocenił(a) film na 4
calays

Widzę, że wielu to ubawiło :D

użytkownik usunięty
Belief

Haha świetne!!

ocenił(a) film na 7
Belief

Haha! Nie Nie śmieszne.

thorin3

Owszem śmieszne. Tylko trzeba miec dystans do świata o nie spinać tak tyłka.

ocenił(a) film na 7
sentia

To akurat mnie BARDZO rozbawiło :u

ocenił(a) film na 7
Belief

haha :) dobre

ocenił(a) film na 9
sentia

No tak...nie ma to jak oceniać film po zobaczeniu wersji nakręcanej kamerką w kinie i jeszcze dzielić się na forum informacją, że film ściągnęłaś z sieci.
Wielkie brawa....

I niestety jest na tym portalu wielu takich "znawców", co to klepią swoje wypociny, oceniają filmy a oglądają je na komórkach, laptopach etc.

khazad7_2

Akurat ta wersja nie była taka zła. I nie mogłam sie powstrzymać. Poza tym nie ściągnęłam tego filmu.

użytkownik usunięty
khazad7_2

Szkoda, że to przerost formy nad treścią i oglądać da się to tylko w 1080p.

khazad7_2

Dobrze gadasz :) Poleję Ci :)
Boże jaka beka, oceniac taki film po obejrzeniu w necie w wersji 144p hahaha

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
sentia

a jak tam "twoja matka cię kocha"? :P

I jak podobała ci się scena Bilbo-Thorin, i symbol żołędzia? Bo o szaleństwie napisałaś, a mnie jeszcze tamta scena rozwaliła była świetna:)

calays

Matka cię kochała została wyjaśniona w poście do Belief i Belief idealnie to zinterpretowała :D

ocenił(a) film na 6
sentia

to zaraz poszukam!

ocenił(a) film na 9
sentia

Mam takie jedno zastrzeżenie co do "kamiennego parkouru Legolasa". Nie zapominajcie, że w LOTRze Leguś skikał sobie po wierzchu gdy inni brodzili do kolan w śniegu. "Elfy tak mają" parafrazując internetowy klasyk. Owszem ta scena dość śmiesznie pokazana i przesadzona ale na upartego przedstawiłem pewne wyjaśnienie. Ciekawe tylko czy tym właśnie kierowali się twórcy owej sceny - to już inna sprawa ;).

aruabarena

uważam że twórcy tej sceny chcieli
a) Dać kolejny czas antenowy Legusiowi
b) Miało byc po prostu efektownie

ocenił(a) film na 7
sentia

Bard dla mnie też najlepszy i super podsumowanie

użytkownik usunięty
sentia

1. Zgadzam się. Legolas to Matrix (jak trafnie określił mój kuzyn), chociaż brak strzał mnie w tamtym momencie rozwalił. :P
2. Nieładnie mówiąc, ale prawie porzygałam się przy scenie Kili x Tauriel. Przepraszam, ale tego nie zdzierżyłam. Po co to było? Na co komu? Tylko wciśnięte na chama, a nic nie wniosło tak naprawdę do "kontynuacji" historii Śródziemia. Aż zabolało piękną miłość Aragorna i Arweny.
3. Thranduil podbił moje serce jeszcze bardziej. Wszystkim. A najbardziej chyba podsumowaniem "Bo była prawdziwa". Fakt, tyczyło się tej błazeńskiej historii miłosnej, lecz wtedy pokazał się prawdziwy król Mrocznej Puszczy, z którego - notabene - Jackson zrobił chciwego i nieczułego potwora, którym (jak wszyscy czytelnicy Hobbita wiedzą) oczywiście nie jest.
4. Bitwa bitwą nie była. Nie ruszyła mnie. W książce miała być skalą tak wielka, a ta pod Helmowym Jarem była przy niej po prostu zrównaniem Śródziemia z... ziemią.
5. Tak, to chyba wszystko. :D Ale poza tym - było ok!

użytkownik usunięty
sentia

Sentia bardzo ładna wypowiedz ;). Widać że film cię zawiódł ale jest niezle ^^ ale osobiście. Dobrze i po dobroci radzę, taki film musisz zobaczyć w kinie. Nie wierzę że nikt nie znajdzie czasu na te 2 godziny 24 minuty nie wierzę. Warto sentia gdyż, efekty nie rażą sztucznością :) aż tak ale, momenty są

Nie pójdę na ten film do kina ponieważ szkoda na niego kasy proste... Nie jest tego wart