Podczas "HOBBITA" Aragorn miał 10 lat i przebywał wówczas w Rivendell - tak jak wszyscy Dunedaini w okresie młodości. Urodził się 2931, a akcja z Hobbit - tam i z powrotem miała miejsce 2941 Trzeciej Ery. A z Legolasem spotkali się dopiero w Rivendell gdy powstawała Drużyna Pierścienia(3019r), wcześniej zdaje się, że nie było o Legolasie żadnych wzmianek. Reżyser dodał go do filmu, gdyż jest bardzo lubianą postacią, chociaż bardziej nasuwa się fakt, który tłumaczy napięcie między Legolasem i Gimlim w LOTR, w końcu ojciec Legolasa uwięził w "Pustkowiu Smauga" ojca Gimliego - Gloina.
Zacznijmy od tego, że Aragorna wtedy jeszcze na świecie nie było...
Bo chyba ponad 60 lat w WP to on nie miał, co nie?
W hobbicie Bilbo ma 50 lat
A w WP ponad 100!
Więc heloł!
Aragorn w WP miał 87 lat, dokładnie w 2 części filmu jest o tym mowa jak rozmawia z Eowiną, więc podczas wydarzeń z hobbita Aragorn ma 27 lat.
Aragorn był obdarzony długim życiem...
Okej, tego nie dojrzałam ;)
Może dlatego, bo cały film oglądałam 3 lata temu, a normalnie wiesz, skracam film i po godzinie już obejrzany ;)
Ale dzięki za uświadomienie ;D
Nawet mi się przyda.
Dobra, jak na człowieka w tym wieku nieźle się trzyma...
Nawet gdybyś wcale nie oglądała filmu, no to chyba Aragorn należał do Dunadainów przecież, to chyba byłoby dziwne jakby wyglądając na lekko 30 tyle właśnie miał. Mi też umknęło, że miał 87, ale szacowałam około 100. Troszkę uwagi w czytaniu pism Tolkiena wystarczy
No problem w tym, że do WP książki nie dotarłam. Jak na razie tylko Hobbita, bo czasu brak. Ale przeczytam, przynajmniej mam zamiar.
Wiedziałem, że dzieci zaglądają na te forum... (to wie każdy), ale sam fakt, że przewijacie film tylko do najciekawszych momentów to tak jakbyście pomijali w książce opisy dajmy na to wyglądu twierdz, różnych lokacji itd. Miałem kiedyś znajomego w podstawówce, który robił tak samo tylko wtedy był jeszcze dzieckiem... A później wypowiadają się takie osoby, które nie mają zielonego pojęcia na temat na który piszą... Litości!!!!
Litości, film trwa 3 godziny! Nie wierzę, że za każdym razem kiedy po niego sięgasz, oglądasz w całości -.- Na serio, to chore ochrzaniać ludzi za obejrzenie filmu przed przeczytaniem książki lub błąd, pomyłkę... Ja szacowałam na około 50 - 60, nie ponad 80! Ale po co tu moje zdanie? Idiotyzm -.-
Na serio, po prostu... szkoda słów.
Nie twierdzę, że jestem dorosła. Jestem dzieckiem i dobrze mi z tym. Ale to, ze mam kilka lat mniej nie znaczy, ze idiotka ze mnie... Normalnie ręce opadają i dziękuję za "przemiłe" wyprowadzenie z błędu inteligencie, skoro wszysko jet takie wiadome...
Tak, było to w książce. Po tym, jak go zabił, zatańczył na jego grobie i razem z Gimlim upili się do nieprzytomności...
Ale news.. No przecież wszyscy już o tym wiedzą! Podobno ma jeszcze być jeszcze Gandalf, który walczy o zalegalizowanie marychy ;)
W książce to wyglądało tak, że Legolas zabił Aragorna za to, że ten podrywał Thraundila
A w tym może coś być, bo zwróciłam uwagę, że "Legolas z Władcy" jest znacznie szczuplejszy od "Legolasa z Hobbita", a to w końcu 60 lat wcześniej się działo, więc chyba to ktoś się podszył.