PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249728
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

teorie

ocenił(a) film na 10

W książce Fili i Kili zginęli. Myślicie, że w filmie też ich uśmiercą?

ocenił(a) film na 4
Faira_666

Tak :). Myślę, aż tak to książki zmieniać nie będą.

ocenił(a) film na 10
Belief

dodali elfkę i scenę gdzie uratowała Kilemu życie. dopiero co wyzdrowieje i już ginie?...

ocenił(a) film na 4
Faira_666

No własnie... Mam przeczucie że moga zmienić coś tutaj, ale oby obydwoje zgineli..

ocenił(a) film na 10
Joecrou

jak dla mnie mogliby w ogóle nie ginąć.
tylko niestety we Władcy Pierścienia zginęła jedna z ważnych postaci i tutaj będzie prawdopodobnie tak samo:(

ocenił(a) film na 5
Joecrou

A ja sądzę, że nie zmienią. Tauriel od początku ich znajomości próbuje uratować Kiliego, kilka razy jej się to udało, ale ostatecznie on i tak ma zapisaną śmierć. Może chcą z tego zrobić dla Tauriel osobistą tragedię?

ocenił(a) film na 4
Pani_Zima_1989

Raczej dla Legolasa :D. On tu jakby nie patrzeć zawsze będzie przegrany. Jak Tauriel przeżyje to w sercu będzie miała Kilego a jak umrze no to wiadomo. A może Tauriel umrze ze smutku po śmierci Kilego?

ocenił(a) film na 5
Belief

Właściwie to dla wszystkich będzie tragedia, z czyjego punktu widzenia, by nie spojrzeć.

ocenił(a) film na 4
Pani_Zima_1989

Oby, oby ;) W książce to ta śmierć nic na nas raczej nie działa, bo Kili wypowiada tam raptem kilka slow, jeżeli w ogóle. A jego śmierć z Filim jest opisana w jednym krótkim zdaniu. W filmie jest nieco inaczej z tymi postaciami, i to duży plus :)

Joecrou

W Tam i z powrotem może zginąć nawet 10 ważnych bohaterów moim zdaniem: 5 pozytywnych i 5 negatywnych.

ocenił(a) film na 4
obleh

Możesz wymienić którzy? Kili, Fili, Thorin, Tauriel i Azog a kogo jeszcze obstawiasz?

Belief

I jeszcze Bolg na pewno.

Belief

Pewnie jeszcze Radagast, Bolg, Władca Esgaroth, Alfrid, no i oczywiście Smaug! :D

ocenił(a) film na 7
Lonelier

Władca Esgaroth raczej nie. Pewnie spierdzieli ze złotem

realowiec

W książce zginął, więc może to pokażą w filmie :D

ocenił(a) film na 7
Lonelier

A co do Radagasta to też tak myśle że zginie

realowiec

zobaczymy :)

Lonelier

Radagast raczej nie zginie. Nie bądź tego taki pewny.

kamilxxx09

Ale ja nie jestem tego pewny Kamilku :) Nawet obstawiałbym, że przeżyje :) Moja wypowiedź odnosiła się do tego co powiedział obleh :)

Lonelier

mhm. Tak czy inaczej, nic nie wiadomo.

ocenił(a) film na 4
Lonelier

Radagast na pewno nie ;) Chyba nie sądzicie że uśmierca tyle dobrych postaci w jednym filmie hm ? :)

ocenił(a) film na 10
Joecrou

w jednym odcinku nie powiem jakiego serialu ;) zgineło pare najwazniejszych postaci :)

ocenił(a) film na 4
nosiu

Ale to jest film familijny ;)

ocenił(a) film na 4
obleh

Z dobrych zginie Thorin, Fili i Kili(oby on też zginął, musi..) możliwe że Tauriel, chociaż wątpię, bo wtedy będzie za dużo zgonów dobrych bohaterów jak na jeden film :) Ze złych Smaug, Azog, Bolg.

Joecrou

Ze złych na 100% Władca Esgaroth z Alfridem. Nie wiadomo co z Radagastem.

obleh

Radagast nie zginie. A tauriel na pewno tak.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Smaug miał zginąć napewno w pustkowiu :)

pemmil

Nie na pewno, tylko że powinien. Tak jak według was powinno być wiecej Puszczy czy beorna.

ocenił(a) film na 4
obleh

A no tak :). A Radagasta nie wydaje mi się aby uśmiercili. Dobrych bohaterów zginie i tak sporo, Thorin, Kili, Fili, może Tauriel, wątpie by dodali do tego jeszcze Radagasta ;)

Joecrou

Myślę, że Jackson ma szacunek do Tolkiena i nie uśmierci tej postaci, która jak wiemy z książkowego Władcy uwolniła Gandalfa z Orthanku.

ocenił(a) film na 4
obleh

Na pewno go nie uśmierci ;)

ocenił(a) film na 4
obleh

No ale przecież jego się zabić jako takiego nie da. Jest Majarem a Majarowie tracą powłokę cielesną, ale za chwile wracają. Gandalf wrócił, Sauron wrócił...

Belief

Przecież Saruman zginął w Powrocie króla.

ocenił(a) film na 4
obleh

hmm. no to nie wiem. Może całkowicie nie zginął? Albo już nie miał siły by wrócić? Sauron po zatopieniu Numenoru wrócił. Co prawda nie mógł już przybierać pięknej postaci, ale wrócił.
Nie wiem, może ktoś inny ma jakiś pomysł.

Belief

Z tego co wiem Saruman zginął, ale jego duch przeżył. Jednak nie wiadomo gdzie odleciał. W każdym razie do Śródziemia nigdy nie wrócił.

ocenił(a) film na 4
_Arien_

Dzięki czyli tak jak sądziłam :) Duch przeżywa.

ocenił(a) film na 4
Faira_666

Zapewne.

ocenił(a) film na 8
Faira_666

Raczej tak będzie

Faira_666

Powinno tak być i liczę na to.

Faira_666

Po pierwsze zapodałaś wielkim spojlerem, bo na pewno wiesz ze raczej zgina te krasnoludy. Po drugie musza zginac, juz takich jaj by Jackson nie robil :)

ocenił(a) film na 10
straightlines

czy ja wiem czy to był spojler?
chyba jedynie dla tych co nie czytali książki:)

Faira_666

Nieeee, w ogóleeee żaaaden spojler :D Paru głównych bohateró umrze - w ogóle to nie jest spojler hahhahahaha

ocenił(a) film na 10
straightlines

nie wiadomo.
chociaż jak tak dłużej pomyśleć, to chyba masz rację, raczej ich uśmiercą:(

ocenił(a) film na 6
Faira_666

Spoilery z gry o tron też są tylko dla tych, co nie czytali książki :)

Faira_666

Moja teoria jest taka, ze zginie Thorin, Kili, Fili, Tauriel, Azog i Bolg i być może burmistrz Esgaroth i Alfrid. Radagast raczej nie. Ogólnie to będzie film-dramat.

kamilxxx09

+ Smaug i mamy najbardziej ponury film Jacksona o Śródziemiu.

obleh

Hahaha

Faira_666

Muszą, bo inaczej Fili zostałby królem, a to byłaby zbyt wielka zmiana (przynajmniej dla mnie).

ocenił(a) film na 7
Faira_666

Głupi temat
Na 100% zginą

ocenił(a) film na 10
realowiec

skoro głupi temat to po co odpisujesz?
było parę różnic między książką a filmem, więc różnie może być.

ocenił(a) film na 7
Faira_666

dobra spoko :)