Witajcie!
Śledząc informacje o Hobbicie natknąłem się na wspaniałą wiadomość!
Pod podanym linkiem z theonering można posłuchać każdego utworu po 60sec!
http://www.qobuz.com/album/the-hobbit-an-unexpected-journey-original-motion-pict ure-soundtrack-special-edition-howard-shore/0794043163920
Po prostu przy każdym utworze kliknijcie na zielony przycisk ECOUTER i cieszcie się choć kawałkiem muzyki! :-)))
NIE ZAPOMNIJCIE TEŻ KLIKNĄĆ NA NIEBIESKI PRZYCISK POD 15-tym UTWOREM który rozwija listę utworów z drugiej płyty!!!
Pozdrawiam,
Ja też muszę Ci bardzo podziękować! ;)
Muszę nabyć ścieżkę dźwiękową. Muzyka do trylogii LOTR Howarda to po prostu łatwy sposób przeniesienia się do Śródziemia i tutaj jest nie inaczej. ;)
Powiem tak: pełna wersja An Ancient Enemy rozpie*doli moje głośniki! Co najmniej połowa z tych utworów nie pozwala nie wcisnąć "powtórz". Shore spisał się na medal.
Nie zakładałem nawet, że będzie inaczej :-) I to dopiero początek... jeszcze kompozycje dla 2 pozostałych filmów. To dopiero będzie uczta dla melomanów! :-) A kompozycje te z pewnością wpiszą się w pewien kanon sztuki muzyki filmowej, tak jak to miało miejsce z Władcą.
Muzyka jest świetna. Pieśni krasnoludów są genialne. Nie mogę się doczekać tego filmu!
Jeszcze równo 50 dni! :-))) No i zapewne po premierze w Nowej Zelandii 28 listopada będą też informacje o ogólnym odbiorze dzieła wśród krytyków etc. Ciekawią mnie takie recenzje :-)
Aż pięćdziesiąt dni! :D
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Wspania%C5%82e+wie%C5%9Bci%21+Z+przewodnika+po+filmie%21,2052249
Przeczytajcie koniecznie!
To będzie, to będzie... aż mi słów brakuje, to będzie jeden z najlepszych soundtracków w historii kina
kurde no muzyka jest przenia tylko niestety znowu za bardzo się podjarałem... już mi trochę przeszło i dni szybciej leciały a prze ta muzyke od nowa wyczekiwanie sie zaczyna:)
Jeden z utworów można usłyszec już w całej swojej okazałości :)
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Utw%C3%B3r+%22Radagast+the+Brown%22+z+oficjalnej+%C5%9Bcie%C5%BCki+d %C5%BAwi%C4%99kowej+ju%C5%BC+w+sieci,2052302
Cieszy mnie Twój entuzjazm, ale ten utwór był już jakiś czas temu dostępny, także na forum :-)
Genialne no, świetnie się tego słucha! :) To tylko fragmenty, a co dopiero utwory w całej okazałości... I bardzo się cieszę z nawiązań muzycznych do LotRa. Kurcze, teraz to tym bardziej nie mogę się doczekać premiery, przez tę muzykę!
Tak więc, wiemy już, że muzyka na pewno nas nie zawiedzie. Tylko trochę się dziwię jak ludzie piszą, że to coś całkiem innego, przecież doskonale słychać ten sam styl co w LOTR. A to, że są to inne utwory to oczywiste, bo to przecież nowy film. W każdej nowej części LOTR, czy SW pojawiały się nowe utwory.
I jeszcze pytanko. Utwór "5 Over Hill", na drugiej płycie, jest tam motyw Lorien. Myślicie, że do czego będzie to ilustracja?
ciężko powiedzieć, osobiście słysząc ten motyw wyobraziłem sobie kompanię żegnającą ostatnie przyjazne miejsce z galadrielą wpatrzoną w nich (coś na zasadzie sceny w "Drużynie Pierścienia" :P
Ale kolega prezent mi zrobił :D Dzięki wielkie :) Muzyka jest super. Jestem pod wrażeniem Shore'a względem nowego motywu hobbickiego (np. "Dreaming of Bag End" . Niesamowite że stworzył motyw jednocześnie podobny do "concerning hobbits" z władcy a całkowicie inaczej brzmiący :) No i kawałek "Erebor" też świetny. Naprawdę kawał dobrej muzyki a trzeba pamiętac że to tylko narazie 60 sekund :)
Dokładnie... to tylko 60 sekund na każdy utwór a co dopiero całość... a co dopiero kompozycje z pozostałych 2 części filmu! O matko... głowa na samą myśl boli :-)))
...a co dopiero Complete Recordings wszystkich trzech filmów (rozszerzonych) :))
No ja też tak uważam. W ogóle nie pasuje do klimatu Śródziemia. Prędzej bym powiedział, że jakiś zespół inspirował się wydarzeniami opisanymi przez Tolkiena. A czy to jest pewne, że to piosenka na napisach, tak jak "May It Be"? Bo ja myślałem, że to jakieś wspomnienie, kiedy krasnoludy mieszkały w Samotnej Górze.
To końcowy utwór który pojawi się wraz z napisami. Jak się komuś nie podoba to trudno, ale moim zdaniem jest bardzo oryginalny, świetna kompozycja a to tylko urywek, wiec trzeba czekać na całość :-)
Mi również bardzo się podoba. Fakt, klimatem różni się od piosenek LOTRowych, ale chyba o to chodziło. Według mnie bardzo dobra, nie tak poważna odmiana.
Nie chodzi mi o to, że różni się klimatem od piosenek z LOTRa, ale o to, że w ogóle nie pasuje do klimatu Śródziemia. Ani wokal, ani aranż. Jako coś osobnego to nawet miła dla ucha (chociaż słucham całkiem innej muzyki), ale jako cześć Śródziemia - nie! Oprócz tego to, jeszcze raz to napiszę, soundtrack przecudowny. Shore to geniusz, to jedna z osób stworzonych do tworzenia Śródziemia :).
nic dodać nic ująć khazad7_2..tzreba przesłuchać całość i potem dopiero ocenić...pamiętam jak przez długi czas nie potrafiłem wysłuchać do końca "may it be"...teraz ,przynajmniej raz w miesiącu, słucham ten kawałek :)
Khazad ta piosenka bedzie super... zwroc uwage na dzwiek mlotow uderzajacych w kowadla w rytm piesni... od razu skojarzyl mi sie soundtrack z BOŚ II gdy w kampanii dobra bronimy Ereboru - jest tam podobny motyw muzyczny. Poza tym nie wiem czy ktos zauwazyl ale pod koniec zamieszczonego fragmentu tej piosenki Finn spiewa przeciez piesn, ktora w zwiastunie spiewaja krasnoludy!
Super to bedzie brzmialo. Mysle ze Finn to dobry pomysl i po raz kolejny sie w tym utwierdzam (w ktoryms temacie na forum pisalem ze moze byc ciekawa alternatywa dla Enyi i "May it be" do FOTR).
Dla mnie ten utwór zapowiada się świetnie :) Idealne zakończenie filmu, w klimatach folkowych, lekko może szkockich (?) czyli takich w jakich będą ukazane krasnoludy w Hobbicie (proponuje wsłuchać się w utwór "Blunt the Knives" oraz w akcenty krasnoludów w zwiastunach), plus powiewa z niego nostalgia za utraconym krajem. Dla mnie bomba! :)
Moim zdaniem, choć oczywiście nie jestem pewny, cały utwór w wykonaniu Finna jest pieśnią krasnoludów, którą znamy z pierwszego zwiastuna. Przypuszczam, że to co słyszymy, to refren i początek zwrotki.
A tak na marginesie, to z początku byłem bardzo zaskoczony, żeby nie powiedzieć oszołomiony aranżacją, ale po każdym przesłuchaniu lubię go coraz bardziej. Z czasem pewnie nie będę mógł się od niego oderwać:), jak i od całego soundtracku.
mam baaardzo mieszane odczucia co do tej piosenki...niby trzeba poczekać na całość, ale jestem zaskoczona trochę.
Ja chyba jestem ślepy bo żadnego zielonego przycisku ECOUTER nie widzie ;/
OK już wiem dlaczego. Mam poprostu pecha Écoute indisponible ->słuchanie niedostępne ;(
http://www.youtube.com/watch?v=SiuLvc-OeGo - dla tych co jeszcze nie zdążyli przesłuchać wcześniej na tamtej str...ale sprężcie się bo pewnie usuną szybkoO...
http://www.qobuz.com/album/the-hobbit-an-unexpected-journey-original-motion-pict ure-soundtrack-howard-shore/0794043163890 - tutaj zwykła wersja soundtracku bez dodatkowych i rozszerzen.jeszcze jest dostępna...
Wersja full preview ze wszystkimi dodatkami: http://www.youtube.com/watch?v=iyGydXsoIPE