PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424708
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Byłem na wersji 3D 48HFR.

Od dawna bacznie obserwuje postęp technologiczny w kinie i jak dotąd wszystko mi się podobało aż do momentu jak zobaczyłem Hobbita w 48 FPSach :///
Wybaczcie ale według mnie to nie tędy droga. Mam nadzieje, że filmowcy porzucą tą technologię bo jest zwyczajnie fatalna. Dlaczego? Dlatego, że taki płynny obraz jest pozbawiony tego charakterystycznego "ziarna" w obrazie. Nie ma tzw. "film effectu". Wszystko wygląda niemiłosiernie sztucznie i plastikowo. Moim zdaniem ta technologia to strzał w stopę bo ciężko przy takim płynnym obrazie wykonać na tyle dobry efekt specjalny aby oszukać oko co dobitnie widać w Hobbicie. Wszystko lśni jak psu jajca, krajobrazy jak makiety i odczuwalne na każdym kroku widoczne przejścia animacji. No tragedia(!)

Fanem Tolkiena nigdy nie byłem ale Władca Pierścieni jakoś się jeszcze broni. To coś to jawi mi się jak niedorozwinięty twór gościa, który mając pojęcie jak nakręcić dobry film zrobił coś totalnie pozbawionego przysłowiowej iskry. Dobry film fantasy posiada duszę. RT: "The Hobbit" feels more like a cinematic encyclopedia of Tolkein's mythical world rather than a trip to the movies."

Sceny faktycznie są rozciągnięte do wyrzygania, humor żenujący, nie ma ani jednej charyzmatycznej postaci.

Podobały mi się 2 rzeczy:
Ten ork, którego zabił ten biały "badass". Ładnie zrobiony.
oraz
scena z orłami. Złapała mnie za serduszko ;)

ocenił(a) film na 3
STAMiNA

Poza tym film jest gniotem. :)

ocenił(a) film na 7
STAMiNA

Film w 48 klatkach oglądało mi się dziwnie. Nie wiedziałem jak ubrać w słowa te moje odczucia, ale Tobie się to udało. Mimo wszystko 3/10 to naprawdę duże przegięcie moim zdaniem. Moim zdaniem na siódemkę film zasługuje.

Co lubię w Hobbicie:
- wstęp ukazujący upadek Ereboru
- Freemana w roli Bilba
- grę w zagadki z Gollumem
- muzykę
- krajobrazy

Czego nie lubię:
- nieprzekonujące, jak na ten budżet, efekty specjalne, często gorsze niż we Władcy (paskudnie sztuczne trolle)
- obrzydliwego króal goblinów ze zwisem pod pyskiem
- znane z LoTRa orki grane przez żywych aktorów zastąpione komputerowymi, sztucznymi brzydalami
- irytująco ekscentrycznego Radagasta (konieczne były te obsrane włosy?)
- nie mam pojęcia kto spłodził Kiliego, ale na pewno nie krasnoludy
- przekombinowanych scen w stylu Legolasa na desce z 3ciej części Władcy; tutaj mam na myśli scenę "upadku" w kopalni goblinów

ocenił(a) film na 3
m4tt_staley

>Mimo wszystko 3/10 to naprawdę duże przegięcie moim zdaniem.
A moim zdaniem nie bo tróje dostają u mnie filmy, na których usiedzieć nie mogę a Hobbit takim filmem właśnie był.

ocenił(a) film na 3
użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 3

|-o-|