PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422675
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Bałem się...

ocenił(a) film na 8

Miałem sporo obaw odnośnie ekranizacji Hobbita. Bałem się, że podzielenie tej niezbyt
obszernej książki na trzy oddzielne filmy sprawi, że ze Śródziemia będzie wiać nudą. Bałem
się, że po 10 latach Peter Jackson nie jest już tym samym reżyserem. Bałem się, że Hobbit nie
udźwignie wysokich oczekiwań. Bałem się zupełnie niepotrzebnie.

"Hobbit" to znakomity film, a momentami oglądało się go lepiej niż przesławną Trylogię.
Znakomita kreacja Martina Freemana. W stworzonej przez niego postaci nie ma nic 'na siłę'.
Postaci krasnoludów są bardzo dobrze zarysowane i bije od nich pozytywna aura. Nie ma
dłużyzn, nie ma przeciągania. Jest mnóstwo akcji i niewymuszonego humoru. Z racji fabuły
"Hobbitowi' jest najbliżej do klimatu "Drużyny Pierścienia", która jest moją ulubioną częścią
trylogii.

No i najważniejsze - nie ma Legolasa! :)

Mayki

"No i najważniejsze - nie ma Legolasa! :)"

Ale ponoć będzie :)

ocenił(a) film na 7
Treehouse

Nie ponoć, tylko napewno ; )

Joecrou

Gdzieś czytałam, że w jakiś dodatkach Tolkien pisał, że wyprawa Bilba spotkała 10 letniego Aragorna. Ale w ksiazce między wyprawą Druzyny a Bilba jest różnica 77 lat. We Władcy Aragorn ma 87 lat- 77 = 10. W filmie róznica jest 60 lat, więc Aragorn ma obecnie jakieś 27. Czy jest mozliwe, że go jakos wplotą?

ocenił(a) film na 7
Treehouse

Nie liczyłbym na to ; )

Joecrou

To nie jest tak, że bym chciała, czy nie, tylko zastanawia mnie, czy Jackson mógłby się do tego posunąć :)

ocenił(a) film na 7
Treehouse

Nie, raczej nie. Aragorna musiałby wtedy grać ktoś inny. ; )

Joecrou

A co to przeszkadza, Bilba też gra ktoś inny ;))

ocenił(a) film na 7
Treehouse

Ale wtedy pokazanie Aragorna nie miałoby żadnego sensu ; P

Mayki

a będzie Legolas! w 2 i 3:) w 2 ma uratować krasnoludów przed pająkami razem z elfka Tauriel grana przez Evangeline Lily. w sumie byłoby dziwne gdyby go nie było. przecież jest synem thandruilla

ocenił(a) film na 8
katie_17

No nic. Może chociaż Peter zaoszczędzi nam jego słynnych monologów :)

Mayki

No wiesz coś gadać musiał "The eye of the enemy is moving" klasyka :D Ja już się Legolasa nie mogę doczekać, zwłaszcza w scenach z Thandruillem. Fajnie, ze będzie można ich porównać.

Mayki

A ja mam pytanie, dlaczego nic nie słyszę o Beornie?

ocenił(a) film na 7
Robuta

To chyba oczywiste że pojawi się w drugiej części?

Joecrou

A no tak! Moria mi się pomyliła z Samotną Górą :P.
Z tego co pamiętam, to w Hobbicie nie było wątku z Morią, czy się mylę?

ocenił(a) film na 7
Robuta

Nie ;) A Beorn powinien pojawić się w początkowych scenach drugiej części ; )

Joecrou

Dzięki. Peter J. trochę mi namieszał :)
I nadal czekam na Toma Bombadila!! :D

ocenił(a) film na 8
Mayki

fakt , Freeman świetny, całość ogląda się kapitalnie,jest i śmieszno i straszno, ale bez zadęcia, Jackson czuje temat,bez dwóch zdań.

ocenił(a) film na 10
Mayki

Orlando Bloom bywa niezły, ale w 'Królestwie niebieskim'.