PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424708
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Bardzo fajnie

ocenił(a) film na 8

Na dzień dobry powiem co mnie troszkę zdenerwowało - Gandalf, nie macie wrażenia że ktoś go tu trochę przepakował, nawet w białych szmatkach nie był tak potężny :p no ale tak sobie reżyser wymyślił żeby efektownie było, poza tym jest cudownie, szczególnie początek - Shire, Frodo, stary dobrze znany klimat po prostu się rozpłynąłem z zachwytu zupełnie jakby po kilku latach wrócić w dobrze znane miejsce z którym wiąże się wiele miłych wspomnień :) a potem tylko lepiej, "najazd" krasnoludów, trolle, rivendell, gollum, orki, orły. I smaczki dla fanów całej twórczości Tolkiena w postaci na przykład pewnej walki w górach ;) świetny film, cudownie spędzone trzy godziny, czekam na kolejne części i chcę wypasioną wersję na Blu-Ray żeby sobie móc w domu oglądać :) I dla wszystkich malkontentów, nie można tego filmu porównywać z Władcą, zupełnie inny ciężar gatunkowy. Władca to epopeja fantasy, Hobbit to bajka może nie dla dzieci ale w każdym razie bajka :)

ocenił(a) film na 10
bociano19

'Gandalf przepakował...' Przy opisie narady u Elronda Tolkien wyraźnie zaznacza, że Gandalf miał szerokie bary. Swego czasu też mnie to lekko szokowało, teraz już nie. Facet, który żyje kilka tysięcy lat i nadal zasuwa w tę i z powrotem po puszczach i wertepach, do tego galopem na oklep na koniu o gabarytach zbliżonych do angielskich koni wyścigowych... raczej nie podpada pod klasyczne prawidła starzenia.

ocenił(a) film na 10
bociano19

'Gandalf was shorter in the stature than the other two; but his long white hair, his sweeping silver beard, and his broad shoulders, made him look like some wise king...'
/The Fellowship, Many Meetings, str. 226 w wydaniu jednotomowym Harper Collins z 2007r./