Jak myślicie czy najnowszy film Petera Jacksona może równać się z pierwszą częścią wielkiej trylogii LOTR?
Na pewno zdjęcia ma lepsze. Co do reszty, to oba filmy są piękne w swojej wyjątkowości i oryginalności :)
Mnie też to ciekawi. Czy faktycznie Hobbit (film) jest lepszy od Drużyny Pierścienia (film)? Z oceny na Filmwebie tak wynika... oczywiście wielu jasnowidzów oceniło film przed jego premierą/obejrzeniem na 10/10, no ale cóż, różnie to bywa.
Tak więc, czy naprawdę ten film jest lepszy od Władcy? Książkowo Hobbit wydawał mi się gorszy, a na film wybieram się dopiero w poniedziałek.
Nie jest lepszy, ale nie jest też daleko w tyle. To poprostu inna historia, w innym klimacie. Jak na taką dziecinną książke, film jest naprawde świetny i rozbudowany.
Myślę, że większość, która dała 10 i mówi, że "Hobbit" jest lepszy od "Władcy..."to dzieci <16.
Po prostu Hobbit jest dla nich zdecydowanie łatwiej przyswajalny.
A ile miałeś lat, gdy 5-10-15 było emitowane? Ja uważam, to nie jest ekranizacja dla 5 lub 10 latków...
Może uściślijmy: Hibbit (książka) to bajeczka dla dzieci 5-10-15.
Film moim zdaniem jest raczej 12+
Jackson wykonał kawał dobrej roboty sprawiając że starszy widz też będzie się dobrze na filmie bawił.
Drużyna Pierścienia jak i cała trylogia LOTR została uznana powszechnie za arcydzieło kina fantasy a hobbit powszechnie został uznany za dzieło niedorównujące wielkiej trylogii .
Zgadzam się. Drużyna to inny kaliber poza tym zawsze będzie lepsza bo jest pierwsza ,świeża i oryginalna to od niej na całym świecie zaczął się szał na Sródziemie . Hobbit jest za lekki ,zbyt wtórny i zbyt infantylny by dorównać Władcy poza tym już zawsze pozostanie kolejnym filmem na podstawie Tolkiena powstałym po sukcesie LOTRA .
Na razie bo powstała dopiero 1 część Hobbita. Wiekszość jakoś woli pierwszą część Hobbita niż pierwszą część WP.
Hobbit jest lżejszy, łatwiejszy i mniej wymagający od widza i pewnie dlatego zwykłemu widzowi podoba się bardziej.
Jestem pewna że 90% ludzi którzy są w równym mi (lub wyższym) stopniu świrami Tolkienowskimi się z tobą nie zgodzi. Hobbit jako książka nie jest lepszy od trylogii, a ekranizacja (mimo że bardzo fajnie zrobiona i nawet przyjemniejsza dla starszego widza niż książka ) też Drużynie Pierścienia nie dorównuje.
No cóż, temat się zgadza więc chyba ten sam ;)
Ty masz swoje zdanie, ja swoje. Tolkien napisał Hobbita jako powieść dla młodszych czytelników ( on sam tak mówił, nie wymyślam sobie tego ) i z założenia jest on mniej skomplikowany niż późniejsza Trylogia. Jackson odwalił kawał dobrej roboty przy tej adaptacji dodając nowe wątki i rozwijając fabułę ( szczerze się martwiłam o tą produkcję jak usłyszałam że mają być 3 części - niepotrzebnie ). Jak dla mnie seria Hobbita zaczyna się bardzo dobrze, ale po prostu nie wierzę że uda się jej przebić WP.
Przebic nie musi wystarczy że dorówna. W tej chwili dorównał na pewno druzynie jak nie przebił. Kolejne cześci moga być jeszcze lepsze jak w przypadku Lotra. A to już bedzie szczytowy poziom.
Wierz mi - niczego bardziej nie pragnę niż żeby dorównał ( albo i przebił ) bo będzie to z korzyścią dla mnie - świra gatunku.
Pozwól, że jednak pozostanę pesymistyczna ;) Z prostego powodu - żeby Lotra sfilmować Jackson musiał masę rzeczy z książki pominąć, a w hobbicie musi wątki dodawać...
Lotr był za poważny i nie dało się go oglądać kumplami który się nie interesują Tolkienem. W hobbicie każdy znajdzie coś dla siebie, po za tym lepsza muzyka fabuła i ogromny plus za krasnoludy które są o niebo lepsze od drętwej drużyny pierścienia. Również Torin lepszy od Aragorna kolejne za hobbitem. Pięknie sporządzone sceny i ciekawszy prolog podzielony na dwie części(genialne rozwiązanie). U mnie hobbit jak na razie lepszy od TT i FOTR do ROTK trochę brakuje, ale nie wiele. Zobaczymy czy kolejne części będą miały tą magie którą prezentuje pierwsza część bo jak tak to hobbit będzie lepszy.
Proszę Cię nie pisz, że Hobbit ma lepszą ścieżkę dźwiękową od Drużyny Pierścienia. Drużyna posiada najbardziej mroczny, epicki i wspaniały soundtrack ever! ;D
no nie mów, że nie przechodzą Cię ciarki jak słyszysz "Misty Mountains".
Osobiście wolę "Hobbita", bo Frodo mnie strasznie wnerwiał we "Władcy". Zresztą z Trylogii to chyba najmniej lubię Drużynę...
Zgadzam się - aktorzy wydają się być lepiej dobrani do swoich ról. Mnie wytrzeszcz oczu Froda męczył, zresztą gra aktorska Wooda zbyt często sprowadzała się do robienia dużych oczu i udręczonej miny. Ogólnie aktorzy do Hobbita zostali znacznie lepiej dobrani moim zdaniem.
Akurat ten motyw jest świetny ale reszta już tak mnie nie zachwyca, motyw kiedy pojawiają się wargowie pod koniec filmu też jest interesujący ale reszta to zbitek starych motywów głównie z Drużyny Pierścienia.
mam to samo że Frodo strasznie mnie denerwował i Bilbo jest wspaniały i z soundtrackiem również się zgodzę, że jest świetny ale czy lepszy od Władcy nie wiem bo w sumie cały opiera się na "over the misty mountains cold" a we Władcy były rożne motywy
Ja od siebie powiem, że jeśli chodzi o to : co dla mi się bardziej podobało: to powiem- Hobbit. Jednak tak jak kolega wyżej napisał: nie można porównywać Hobbita do Władcy i co jest lepsze- Sądzę, zę będzie można porównywać następne dwie częśći do Niezwykłej Podróży
Przy genialnej Drużynie Pierścienia, Hobbit to infantylna, pełna błędów i dziwnych rozwiązań bzdurka. Ale osobno to niezłe fantasy.
wg mojej opinii hobbit niestety nie moze rownac sie z Władcą pierścieni,odemnie dostaje slabe 7- ladnie zrobiony ale draznila mnie kiepsko sklecona fabula, w sumie to caly film ktos ich gania a oni uciekaja.
Moim zdaniem porównywalny o ile nie lepszy. Znakomity klimat, świetnie dobrani aktorzy, McKellen w roli Gandalfa chyba nawet lepszy niż w Drużynie.. No i świetna scena w Dol Guldur z Radegastem i widmem w tle ;)
"w sumie to caly film ktos ich gania a oni uciekaja." -hahaha :D przecież to samo się działo w LOTR i to wręcz do końca,bardzo kiepski argument.
He he he XD
A wcale że nie! Bo we władcy były momenty że to oni kogoś ganiali XP
A skąd wiesz że tutaj też tak nie będzie? Przecież to dopiero pierwsza część.I przyznam że nie pamiętam której to w scenie oni kogoś gonili,mógłbyś podać mi jakiś urywek bym sobie przypomniał.
Tylko troszkę cię troluję ;) Też mnie ten argument rozśmieszył i nie mogłam się powstrzymać XD Sorki
A jeśli chodzi o ten przykład to choćby słynne 'They're taking the hobbits to Isengard!' gdzie Aragorn, Legolas i Gimli tropią oddział uruk-hai które porwały Pipina i Merrego ;)
Coś tam sobie przypominam ale to co pamiętam to oni ich tak gonili że w końcu ich zgubili,potem ktoś inny wybił tych brudasów a Hobbity uciekły do lasu na grzybobranie :P
Coś w tym stylu XD Nie mówiłam przecież że im to wyszło, ale że w ogóle było ;)
Brudasów wybił Eomer ze swoim oddziałem Rohirrimów na obrzeżach Fangornu. Dużo fajniej jest to całe ganianie opisane w książce, polecam ;)
Drużyna Pierścienia to była pierwsza i najlepsza część trylogii, więc o ile Hobbit może być lepszy od Dwóch Wież czy Powrotu Króla, to musi ustąpić pola Drużynie Pierścienia.
Według mnie LOTR jest tak samo dobry jak Hobbit. Musimy pamiętać , że LOTR powstał w 2002,2001,2003 i efekty specjalne jak na ten czas były bardzo realistyczne i dobrze zrobione, lokacje i przyroda bardzo dobrze pokazywały nam tamten świat.
No nie wiem ale raczej chyba tak zobaczymy ale jak na razie wygląda to bardzo dobrze.Dla mnie WP był zwyczajnie średnim filmem a ten jest dla mnie bardzo dobrym filmem nie nużył mnie a wręcz ciekawił do tego jeszcze ciekawie opowiedziane dzieje krasnoludów i nie tylko ich. Myślę że ludzie którzy nie są fanami LOTR zwyczajnie po lubią ten film,a fani go obrzucą błotem choć i tak niskich ocen się nie spodziewam od fanatyków LOTR jak dla mnie ocena waha się po między 7 a 8.
Trzeba pamiętać , że to jest wstęp do dalszych części Hobbita i na początek reżyser dał nam tylko wstęp do tej opowieści.
Hobbit nie ma lepszej oceny na filmwebie od Władcy, po prostu ma na razie mało ocen, z biegiem czasu spadnie wyraźnie mu ocena poniżej 8 bo jest gorszym filmem od każdej częsci Władcy Pierścieni. Na światowej stronie imdb na przykład poszczególne częsci Władcy Pierścieni mają 1czesc-8.8, 2 część-8.7, 3 część-8.9 a Hobbit ma 8.4 i z każdym tygodniem spada.
Ja osobiście oceniam tak te filmy:
Drużyna pierścienia 9,5/10
Dwie wieże 8,5/10
Powrót króla 10/10
Hobbit 8/10