Nic z elfami i orkami godnego uwagi poza LOTRem/Hobbitem nie nakręcono.
Ale jeśli chodzi o klimaty fantasy to:
- Ciemny Kryształ
- Legenda
- Willow
- Conan Barbarzyńca (wersja z Arnoldem z 1982 i wersja z 2011)
Kiedyś na fali zauroczenia znakomitym "Władcą Pierścieni" też chciałem obejrzeć lub przypomnieć sobie inne filmy fantasy. Widziałem m.in. wszystkie wymienione wyżej (oprócz nowego "Conana"), kilka innych i... Wielka lipa:( Po "Władcy" nic już nie jest takie samo. To jakby zjeść pyszną potrawę i próbować znaleźć jej smak w wodzie po myciu talerza...
Czegoś całkowicie w tym klimacie nie znajdziesz, ale wiesz, są jeszcze książki :P
Eragon - ale film to totalny bubel
a jak chcesz poczuć klimat to pograj w herosa III :D
Z elfami i orkami raczej nic więcej nie pamiętam w takim kształcie.
Z samych fantasy to są: Eragon, Opowieści z Narnii, Smokiem i mieczem, Lochy i Smoki, Dungeon Siege: W imię Króla i Wiedźmin ale nie polecam ich.
Z takich niezłych to Ostatni Smok, Pierścień Nibelungów, Conan Barbarzyńca, Beowulf, Labirynt Fauna,
Warty obejrzenia jest Nieśmiertelny.
Eragon jest jednym z najgorszych filmów fantasy, jakie oglądnęłam. A Wiedźmin jest fajną serią. ;)
Beowulf jako film niezbyt dobry, za to w postaci bajki zajedwabisty:),wielkim plusem jest to że postacie wyglądają jak żywe.
Nieśmiertelny to jest klasyk i jest najbardziej godny obejrzenia z tego co wyliczyłeś. Z resztą zgadzam się, oprócz wcześniej wspomnianego Conana.
Obejrzyj sobie "Willow" albo "Gwiezdny pył", na moje fajne filmy. Może nie do końca to czego szukasz, ale nie powinno być źle ;]