witam :) Ostatnio zastanawiałem się skąd się wzięła rasa hobbitów :) Wiem jak zostały stworzone elfy ludzie krasnoludy ale hobbici nie mam pojęcia :) może ktoś z was wie ?? :)
Na początku Drużyny Pierścienia jest mowa o hobbitach. Pochodzą z terenów za Górami Mglistymi (między nimi a Mroczną Puszczą). Później przenieśli się na zachodnią stronę gór (do Eriadoru). Ogólnie byli podzieli na trzy szczepy (jedni lubili góry, inni jeziora, jeszcze inni lasy). Wiadomo, że w Shire pojawili się w roku 1600 (i od tego momentu liczą swój kalendarz - stąd inna rachuba czasu). Najprawdopodobniej pochodzili od ludzi, bowiem bliżej im budową ciała do człowieka, aniżeli do elfa czy krasnoluda.
Dokładnie to jest opisane z tymi hobbitami. Raczej pochodzą od ludzi podobieństwa w wyglądzie zachowaniu, może to jakiś zapomniany przez historie szczep ludzi. I dopiero odnaleziony w 3 erze.
Stoorowie jako jedyni posiedli umiejętność pływania i posługiwania się łodziami.
Fallohidzi upodobali sobie lasy i miewali częste kontakty z elfami. Lubili też bardziej od innych hobbitów przygody i to z ich szczepu pochodzą prawdopodobnie Tukowie i Baggnisowie.
Harfootowie lubowali się w ziemi, budując w niej nory i domy. Większość mieszkańców Shire była tej krwi.
Mam nadzieję, że w miarę jasne wszystko ;)
niskie, spiczaste uszy, poruszają się bardzo cicho, lubią jeść - mi to wygląda na połączenie krasnoludów z efami ;P może te dwie rasy nie lubią się od czasów gdy część z nich się skojarzyła w ramach rozwoju międzygatunkowego :D
mocno naciągana teoria ale kto wie jak Tolkien wymyślił hobbitów :P