PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424708
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Witam mam zamiar wybrać się na Hobbita i chciałem was spytać jak przedstawiona w filmie była walka z goblinami i ich królem. Pytam ponieważ czytałem książkę i cała przygoda z paskudnymi stworami trwała może 15 minut. Gandalf przybył i zabił Króla błyskawicą czy w filmie jest to bardziej rozbudowane?

Domin2309

W filmie przecina go mieczem.

ocenił(a) film na 4
Domin2309

Jest ciekawa mieszanka bitwy i uciekania. Jeśli chodzi o sceny akcji, swietnie zrobiona.

ocenił(a) film na 4
Domin2309

Jest ciekawa mieszanka bitwy i uciekania. Jeśli chodzi o sceny akcji, swietnie zrobiona.

ocenił(a) film na 8
Domin2309

Bardziej rozbudowane, z błyskawicą "wszedł" , że tak powiem :)

Domin2309

A moglibyście tak opisowo i ze spoilerami? Nie obawiam się spoilerów.

ocenił(a) film na 8
Domin2309

Ze spoilerami:
Kiedy Krasnoludowie i Biblo wpadają do Goblinów zostają "zaprowadzeni" do ich króla. Ten urządza małą pogadankę, pytając kim są, co robią. Wychyla się Thorin, a król Goblinów rozpoznaje w nim krasnoluda, którego szuka Azog. Rozkazuje zabić zakładników, a Thorinowi odciąć głowę. Pojawia się Gandalf i wszczyna się walka. Potem trwa scena ucieczki Krasnoludów i Gandalfa, bardzo fajnie przedstawiona tak na marginesie. Podczas ucieczki zostają otoczeni przez gobliny (stoją wtedy na czymś w rodzaju mostu). Król goblinów na początku dostaje cios w brzuch, zadany przez Gandalfa, a później czarodziej przecina mu gardło. W tym czasie most się zawalił i wszyscy spadają. Jednak wszyscy przeżyli, ale są zmuszeni uciekać przed goblinami na słońce. I to chyba tyle. Jeśli coś pokręciłam, albo pominęłam to poprawiajcie.

baska02

Dzięki

ocenił(a) film na 8
Domin2309

W ramach spolerowania dodajmy że król jak i całe gobliny niczym nie przypominają siebie chociażby z kopalni Morii. Bliżej im do Yody niż niż do Orków. Ogólnie ich wygląd to dla mnie prawie największe rozczarowanie tego filmu, zaraz po przesadzonej i na walonej na chama sztuczności (komputerowej) prawie jak z bajek typu Shrek

ocenił(a) film na 8
Lodowy

Może i nie przypominały, ale gobliny nie wyglądały jak orkowie z tego co pamiętam . Chyba że mi się coś porąbało. A do Yody? To żart? No bo proszę cię... A sztuczność nawalona na chama? Chyba oglądałam inny film. Oglądałeś 48 klatkową wersję czy normalną? Bo ja normalną i nie widzę w niej żadnej sztuczności "nawalonej na chama".

ocenił(a) film na 10
Lodowy

Przypominają gobliny wiktoriańskie, od których notabene wzięły swój żywot.

ocenił(a) film na 7
Domin2309

Jeśli pamiętasz sceny w kopalni Morii z Drużyny pierścieni to tu masz w zasadzie powtórkę tej sceny.

ocenił(a) film na 7
jagaciarz

W takim razie przespałes fragment z Drużyny Pierścienia w Morii.