Przez cały czas dręczy mnie wygląd krasnoludów. Myślę, że będzie to najsłabsza strona filmu. Nie chodzi mi o wykonanie, ale o sam design. Podobają mi się jedynie Dori, Nori, Oin, Gloin, Bifur, Bombur, Dwalin, Balin. A i tak mogli być o wiele lepsi. I denerwuje mnie takie pierniczenie typu: "nikt by nie chciał 13 klonów Gimliego". Można przedstawić zgodnie ze stereotypami bez koniecznego "klonowania". Przykład?
http://middle-earthencyclopedia.weebly.com/uploads/3/8/2/9/3829140/9836065.png?2 08
Znalazłem to wpisując w Google "Dwalin". Jak się można domyślić, jest to projekt z "Władcy Pierścieni". I mimo że nowy projekt podoba mi się, o wiele lepszy jest ten starszy. Ja chcę, żeby prequel mojego (i nie tylko mojego) filmu był jak najbardziej spójny z LOTR. Tam mieliśmy (prolog, Rivendell) świetnie zaprojektowane krasnoludy. Może i były "brzydkie", ale taka natura krasnoludów. A nie to co lalusiowaty Thorin, czy Fili i Kili. Przecież można było zgodnie z książką (jak w wyżej podanym linku) ukazać zafarbowane na kolorowo brody bez sztuczności i plastiku. Właśnie teraz to wszystko wygląda plastikowo (no, prawie wszystko). Z czym Wam się kojarzy krasnolud? Myślę, że słysząc to słowo w głowie widzimy syna Gloina. Krasnoludy z "Hobbita" są "niezgodne" z wyglądem z LOTR. Jakoś ta sama firma 10 lat temu potrafiła lepiej ukazać krasnoludów.
http://tolkien.cz/data/trp1.jpg
Tak, są brzydkie. Ale ja zdecydowanie wolałbym oglądać takich, niż to co będę musiał oglądać za rok.I to wcale nie jest czepialstwo z mojej strony. Ja, jako fan LOTR, wymagam, żeby jego prequel był z tym jak najbardziej zgodny i powstała piękna, spójna seria. Sam PJ przyzwyczaił nas do takiego wyglądu. A czy Wam również przeszkadza wygląd khazadów?
Jeżeli coś źle napisałem, to wybaczcie, ale znawcą Tolkiena nie jestem.
http://lotrtcgdb.com/images/LOTR15006.jpg
Takie coś się pojawiło po wpisaniu Gloin. W "Drużynie..." miga nam przez chwilę, ale wcale nie musimy przyjmować, że to Gloin.
Jeszcze jeden obrazek:
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20060313132656/lotr/images/thumb/5/5e/Dwar f_Lords.jpg/588px-Dwarf_Lords.jpg
Takie krasnoludy prezentują się o wiele bardziej naturalnie.
No cóż. Trzeba zaakceptować, że "Hobbit" już na ponad rok przed premierą ma wady, ale mam nadzieję, że to będzie jedyna, ale za to jak rażąca :(. Jak na razie do innych aspektów filmu nie mam zastrzeżeń (z tego co widziałem w zwiastunie), bo zapowiada się piekielnie dobrze.
Mam to samo. Jedyna uwaga to wygląd krasnoludów, dobrze że pokazałeś screena z LOTR, ewidentnie widać różnicę.
No niestety mnie również troszke razi ukazanie niektórych krasnoludów .Choćby przestawienie Kiliego( to własnie chyba on najmniej mi przypadł do gustu) , wygląda bardziej jak , no cóż, elf niż krasnolud .. Długa broda to ważna rzecz w kulturze krasnoludzkiej. Mam zastrzeżenia także do Oriego, Bofura,Filiego no i Thorina. Nawet bym sie go nie czepiał gdyby tylko nie ta broda, która jest za krótka..
Próbuje sie przyzwyczaić do ich wyglądu i myśle że powoli tak sie dzieje, ale nadal uważam że mogliby inaczej ich przedstawić.
Może nazbyt przywiązałem się do wyglądu Gimliego, choć nie uważam sie za eksperta to ja tych delikwentów którzy mi jakoś "nie leżą" po prostu bym zmienił. Dla mnie ideałem jest On: http://th01.deviantart.net/fs70/PRE/f/2011/252/b/6/b64882e21217df2569177296ebdf4 117-d49e26b.jpg
Chce tak jak chyba wszyscy, by ten film był świetny w każdym calu i pewnie dlatego troche denerwuje mnie ich wygląd.
Moja wyobraźnia wykreowała mi już w głowie idealnego krasnoluda wcześniej, a Gimli w ekranizacji WP jakby to potwierdził.
A tu jeszcze jedno foto:
http://images.wikia.com/lotr/images/4/4d/SpecialMakeupFX-18.jpg
http://images.wikia.com/lotr/images/8/82/Dwarfguard.jpg
Wyglądają jak prawdziwi krasnoludowie.
Oczywiście wszyscy tutaj dyskutanci mają monopol na 'prawdziwy wygląd krasnoludów' i twórca wizjoner PJ ma obowiązek podporzadkować się pod wasze dyktando.
Nie lubicie, nie czekajcie na film, nie oglądajcie. Po co sie stresować i narzekaniem zaśmiecać internet?
Krasnoludy, które widzieliśmy we władcy byli z wielkich rodów. Nie jest powiedziane nigdzie, że pospolite krasnoludy wyglądają tak samo.
Mnie się 'parszywa 13' bardzo podoba.
Już widzę sukces filmu z 13 kopiami siwych i brzydkich starców. Oczywiście znajdą się mędrkowie, którzy lepiej od wizjonera śródziemia by to pokierowali.
A czy ja mówie że ma być tak a nie inaczej? Czy napisałem że nie lubie? Po prostu mam inną wizje co do desingu 5 krasnoludów. Ja nie zarzucam nic Peterowi i szanuje jak ich pokazał. Każdy ma prawo do własnej interpretacji, ja wyrażam tylko swoją opinie.
Moim marzeniem nie jest widzieć filmu,jak to ująłeś:" z 13 kopiami siwych i brzydkich starców" , a to by wyglądali oni jak najbardziej wiarygodnie i hmm jak to ująć- naturalnie.
Ogólnie mówiąć nie przeszkadza mi aż tak ich wygląd , czekam najbardziej na ten film i właśnie dlatego mam drobne uwagi co do tego jak są przedstawieni niektórzy krasnoludowie, bo chce by wszystko wypadło jak najlepiej.
a krasnoludy z hobbita nie są z wielkich rodów?!! prawie wszyscy to krewni thorina DT.byli jasno i prosto było opisane w władcy i hobbicie jak wyglądali. pj nie kierował się sowim wizjonerstwem tylko raczej ludzie od marketingu zasugerowali że 13 krasnali wyglądających tak samo nie zachęci dzieciaków i rodzin nieznających tematu.... chodzi tu zwyczajnie o hajs. . mi osobiście najbardziej przeszkadza Balin. To ma być wilki Władca Morii który 60 lat!! po "hobbicie" zdobywa khzad-dum? totalna niekompetencja.
Mnie też na początku zdziwił wygląd krasnoludów, ale po przemyśleniu i przeczytaniu Hobbita na świeżo, jednak zdecydowanie rozumiem zabieg PJ.
Takie przedstawienie o jakim mówicie ( http://img805.imageshack.us/img805/5303/lotrdwarfs500x332.jpg ) nawet gdyby różnili się między sobą byłoby nieatrakcyjne dla widza nie będącego fanem fantastyki. Postacie nie byłyby do odróżnienia na pierwszy rzut oka i przez to nieczytelny i chaotyczny, a mimo wszystko musi na siebie zarobić.
Co do Kiliego i Filiego to Tolkien ich opisuje wręcz jak ludzkich nastolatków, więc jak pisze wygoda6 mieli pełną dowolność w ich kreacji. Thorin jest za to opisywany jako "wytworny" i tu jak dla mnie bardziej będzie się liczyła gra Armitagea niż zabawa plasteliną Taylora ;)
Inną sprawą jest, że jak dla mnie to ani Gimli ani żaden z Krasnoludów z Hobbita nie ma de facto za dużo wspólnego z postaciami opisywanymi w książkach. Tam to są po prostu niskie postacie w kapturach każdy z brodą w innym kolorze. Bardziej idą w stronę Krasnoludów z Warhammera (które są moim zdaniem udoskonaloną wersją Tolkienowskich) i najbardziej stereotypowego z Krasnoluda wszech czasów Gotreka: http://mydisguises.com/wp-content/uploads/2010/08/Gotrek.jpg
Na koniec pozwolę sobie sparafrazować Bruca Wayna z Dark Knight:
"I believe in Peter Jackson." :)
Ten zabieg , który faktycznie PJ zrobił jest oczywiście bardzo dobry, każdy z krasnoludów jest inny i łatwo ich odróżnić. W książce różnili sie oni kolorami kapturów,pasków i bród. Dwalin na przykład miał niebieską brodę, szczerze mówiąć chciałbym by w filmie tak było, bo ciekawie by to wyglądało. Dwalin tak jak ukazal g PJ naprawde bardzo mi się podoba, tak samo jak Balin który jest świetnie przzedstawiony.
Co do krasnoludów jak już mówiłem mam tylko niewielkie zastrzeżenia bo na ogół są świetnie "zrobieni", po prostu zmieniłbym to i owo.
No niby wydawałoby się, że krasnolud z niebieską brodą wyglądałby po prostu źle. Nie pasowałoby to do Śródziemia. A tak wyszło jescze gorzej. Ale wystarczy tylko spojrzeć na zdjęcie Dwalina sprzed 10 lat.
http://middle-earthencyclopedia.weebly.com/uploads/3/8/2/9/3829140/9836065.png?2 08
Wygląda olśniewająco. Przedstawić krasnoluda w ten sposób co niektóre z "Hobbita" to tak jakby przedstawić murzyna o białym kolorze skóry (mówię o zdrowym, nie o albinosie). PJ sam stworzył pewne stereotypy pokazując we "Władcy..." krasnoludów grubych i brodatych. Gdyby zrobił kolorowe brody, byłoby przynajmniej zgodnie z książką. A tak PJ zaprzecza nie tylko książce (co ogółem nie jest złe, bo w "LOTR" żadne zmiany mi nie przeszkadzały - może dlatego, że najpierw oglądałem film), ale przede wszystkim sobie samemu. Jeżeli mieli pełną dowolność w kreacji Kiliego i Filiego to i tak mogli ich ukazać o niebo lepiej. Gdyby na przykład Kili miał wygląd Thorina to by nie było źle. Jak na razie (poza paroma wyjątkami) jestem wyglądem krasnali bardzo rozczarowany.
Dwalin sprzed 10 lat wygląda naprawde zachwycająco ale co poradzić.. Na szczęscie "obecny" Dwalin nie jest taki zły, bardzo dobrze wygląda, szkoda tylko że nie ma tego szczegółu , mianowicie niebieska broda.
Nie pisz tego "na głos", bo Cię zwyzywają, że jakby miał niebieską brodę to byś narzekał, że reżyser nie ma wizji. Nie kolor brody mnie razi (w sumie jeżeli chodzi o nowego Dwalina to nic mnie nie razi), ale żeby krasnoludy nie były do siebie zbyt podobne (tłumaczenie dlaczego wyglądają tak a nie inaczej) wystarczyło "zrobić" ich zgodnie z książką. I voila. Każdy krasnolud ma indywidualną cechę nie tracąc przy tym na chociażby długości brody, czy innych cechach charakterystyczny dla khazadów.
mam w dupie tych co nie są fanami fantastyki
Balin jest spoko ,gloin tez oin dwalin moze byc a reszte pier.dole maja miec brody
No to masz Kiliego i Filiego z brodami:
http://img811.imageshack.us/img811/1634/tumblrlusxjopszt1qdybb5.jpg :P
Film musi się sprzedać, a ładniejsi krasnoludowie niż być powinni to wymóg marketingowy. Po prostu niektórych ładniejsze twarze bardziej zachęcają do obejrzenia filmu. Takie czasy.
A co Ty sądzisz o wyglądzie krasnoludów? Podobają Ci się tacy jacy są teraz, czy może bardziej projekty sprzed 10 lat?
Mi nie przeszkadzają. Ich wygląd może dać taki plus filmowi, że będzie bardziej żywiołowy. Młodsi, gniewni krasnoludowie bardziej mi pasują w walce czy wędrówce, niż starzy, zgrzybiali, chociaż może bardziej kanonicznie i dostojniej wyglądający.
Ale Ci zazdroszczę :). Mnie to niesamowicie irytuje. Ich wygląd nieco mi przeszkadza w oglądaniu trailera a co dopiero będzie w filmie.
Mi też nie chodzi o zgodność z książką. Ten wygląd zgodnie z powieścią to taki pomysł, żeby krasnale były od się różne, ale żeby przypominały krasnoludów. Podawałem już 2 razy przykład Dwalina. Takie przedstawienie po prostu mi nie pasuje do Śródziemia. Peter już nam pokazał jak wygląda ta wspaniała kraina, a teraz to zmienia. Ja traktuję książkę i film osobno. Czytając książkę zanurzam się w jej świat, a oglądając film zanurzam się w świat filmu. I kiedy oczekuję się na prequel FILMU to oczekuje się, żeby było zgodne z oryginałem (LOTR). Już nie obchodzi mnie, że znalezienie Pierścienia będzie wyglądało inaczej. Ale chciałoby się, żeby np. trolle skamieniały w tej samej pozycji jak były w "Drużynie...". Ja po prostu pragnę, żeby wyszła nam spójna seria, a nie jak "Gwiezdne Wojny". Prequele przeczą oryginalnej trylogii i niszczą tamtejsze założenia.
Nie pamiętam tego za wiele, ale pierwsze co razi to scena w E5 gdzie Ben mówi Luke'owi, że Yoda to jego dawny mistrz. A w E1 co mamy? Obi i Qui Gonn. W tej samej części Moc została "odarta" ze swej fantastyczności (te midichloriany). Może źle się wyraziłem, że przeczą, ale po prostu nie pasują do oryginału. Mogli ograniczyć się w używaniu komputerowych animacji, bo to wygląda naprawdę sztucznie. W ogóle od strony wizualnej nie pasują do fenomenalnych E4, E5, E6. Przynajmniej w E3, jako wprowadzenie do tych części, mogli się ograniczyć. Po co CG-R2D2, CG-klony, Grevious? Do tego komputerowy Imperator kiedy mówi "Help me" do Anakina. Zaraz w kolejnym ujęciu mamy charakteryzację, która jest zresztą skopana i w ogóle nie pasuje do Sidiousa z E6. Podobnie jak mi przeszkadzają krasnale z "Hobbita". Po prostu oglądając sagę nie mam wrażenia, że oglądam spójną historię.
"Może źle się wyraziłem, że przeczą"
Ależ dobrze sie, Bannerze, wyraziles. Np. W starej trylogii Leia pamieta swoją matke, a nowa trylogia usmierca Amidale podczas porodu, wiec nie zgadza sie ze starą.
ty chyba zaakceptujesz byle gówno byle o sródziemiu i Jacksona
krasnolud bez brody to gwałt na powieści mistrza Tolkiena
a robienie filmu pod publikę jest żałosne i tylko zjeby tak robią ,zresztą jaką publikę skoro i ta ma swoje "ale" po prostu nie wiadomo co siedzi we łbie Jacksona -najprawdopodobniej hobbit podzieli widzów i nie dorówna Władcy
No dobra zgadzam się, że wyobrażenia zwykłych krasnoludów nie są zgodne do tych jakie będą w filmie. Ale co do tych najmłodszych Kili i Fili, można wymyślać do woli. Bo czy ktoś pokazywał wcześniej młodego krasnoluda? Nikt nie mówił, że ma wyglądać jak każdy inny tylko z krótszą brodą. Twarze mogą im przecież dopiero później hm ,,krasnoludzieć".
Przyznam , że mnie to za dużo nie przeszkadza ,ale czytając książke wyobrażałam sobie ich inaczej. Chyba jednak każdy kiedy czytał książkę wyobrażał sobie ich no swój własny sposób. Więc jeżeli widzimy teraz ich 'inaczej' stworzonych przez kogoś innego to wyadje nam się to inne , myślę że z czasem przyzwyczajimy się do ich filmowego wyglądu...
Właśnie o to chodzi, po prostu inaczej ich sobie wyobrażałem. Naprawde można ich podziwiać i Peter świetnie ich przedstawił tylko ta moja wyobraźnia.. Wiem że będzie mi sie ich dobrze oglądać i podobają mi się, ale chodzi o wlasną interpretacje, troche to płata Nam figla.
Masz rację. Podczas gdy charakterystyka Gimliego jest perfekcyjna (dla mnie, czyli dokładnie taka jak sobie mogłam wyobrazić), w "Hobbicie" krasnoludy nijak do mnie nie przemawiają... No, może prócz Bomburka. Thorin to już całkowita pomyłka. Albo znaczącą charakterystyką obejmujemy wszystkich aktorów, albo żadnego. Strasznie się wyróżnia na tle reszty kompanii bez zniekształconego nosa, dziwacznej czupryny czy innych mniej czy więcej charakterystycznych udziwnień. Ktoś tu na forum chyba dobrze napisał, że Thorin będzie takim odpowiednikiem Aragorna... nie wiem czy to dobrze rokuje.
No w końcu, ktoś myśli podobnie jak ja. Pozwól, że jeszcze Tobie zadam to pytanie. Bardziej podobają Ci się teraźniejsze projekty, czy te sprzed 10 lat? Szkoda, że Peter nie wykorzystał tego wcześniejszego designu.
Mnie tylko przeszkadzają Fili i Kili, którzy ani trochę nie przypominają krasnoludów (zwłaszcza ten drugi) Reszta jest jak najbardziej w porządku, każdy wygląda charakterystycznie i nie będzie żadnego problemu z odróżnieniem ich od siebie, na czym na pewno zależało Jacksonowi.Zgodzę się że Thorin mógłby mieć dłuższą brodę.
Fili ma bródkę tyle, że jasną, ale Kili mogli się trochę bardziej z nim postarać niż tylko lekki zarost. Thorin mógł mieć np. spiętą brodę wtedy by wyglądał troszkę lepiej.
Zdecydowanie te starsze. Zastanawiam się tylko czy przy "tworzeniu" naszych krasnali pracują ci sami charakteryzatorzy co przy Władcy... .
Przy LOTR pracował chyba Richard Taylor czy jakoś tak (o ile pamiętam z dodatków). W filmiku z "Hobbita" (nie pamiętam którym) widziałem tego pana :).
Ups... Chyba się pomyliłem. Wszedłem na jego forum na filmwebie i się okazało, że on bardziej od kostiumów, zbroi i itp.
Jeśli się nie myle to za charakteryzajce w WP są odpowiedzialny: Peter Owen i Peter King. No i Richard ale on to właśnie był bardziej od kostiumów.
Pamiętam jak podczas pierwszego seansu w kinie Drużyny nie mogłem się przyzwyczaić do wyglądu hobbitów. Tak samo będzie z krasnoludami na początku.
Miałem to samo. Wydawali mi się zbyt ludzcy, szczególnie mając w pamięci osobę Froda i Bilba z Hobbita '77 i Władcy '78. Kwestia opatrzenia się :)
co ty pieprzysz
przysadziści zazwyczaj -kędzierzawe czupryny (podstawa) ,wielkie owłosione stopy
nie porównuj do krasnoluda bez brody
Powiem wam szczerze że mnie też to troche razi ale , wydaje mi się , że Jackson tworząc tą 13 postawił na odmienność żeby każdego z nich osobno zapamietać :) lepiej by było gdyby Thorin miał dłuższa brode , bo z taka to do mody na sukces może startować no ale wydaje mi się pomimo tego, wszystko bedzie dopięte na ostatni guzik . A Kili i Fili : z książki wyobrażałem sobie ich na niskich smuklejszych młodych krasnoludów , ale w filmie też całkiem niezle ich zrobili . Zresztą ocenimy w praniu :) Dla mnie jak najbardziej Khazad jest Gloin , Oin , Balin i Dwalin :) A dla Was ? P.S Ten ich wygląd razi i wolałbym inaczej ale i tak jestem zadowolony . Pamietajcie że na wygląd w filmie wpłynie jeszcze te ich 140-150 w kapeluszu :)
A mi się wszystkie krasnoludy podobają.Niezniósłbym gdyby wszystkie wyglądały podobnie i miały brody tej samej długości i tego samego koloru.
Oglądam sobie trzeci filmik z planu, a tu widzę jakiegoś elfa nazwanego imieniem jednego z krasnoludów - Kili.
http://img39.imageshack.us/img39/1161/kilielf.jpg
Przypatrzcie się uszom.
Banner Krasnoludy też miały elfopodobne uszy :) Przyjrzałeś się kiedyś Gimliemu bez hełmu w LOTR ?
Jeśli tak to, sorry. Nie wiecie, czy ktoś z ekipy, czy aktorów protestował przeciw takiemu wyglądowi krasnoludów? Czy im też to nie pasowało? Może coś było mówione na którymś z filmików, ale ja niestety not speak English.
Oj tu Ci nie pomoge ja aż tak dokładnie tych klipów nie wertowałem :) trzeba by sie porządnie przysłuchać ze względu na ten ich akcent :)
Nikt sie tam nieskarżył. tylko mówili że takim ich drużynowym playboyem będzie własnie Kili i tak się trochę z niego podśmiwywali
No to też coś z leksza wychwyciłem. Któryś aktor mówił chyba, że Kili to seksowny krasnolud. Tak mi się wydaje. A o jakichś protestach przeciw wyglądom słyszeliście?
Nie przysłuchiwałem się za bardzo, ale z tego co słyszałem to nikt nie ma zastrzeżeń, aż z ciekawości jutro te "Making of.." przeglądne:)