PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424708
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

j/w

http://www.youtube.com/watch?v=_-nJD-YpKqE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=64FfTHlAP-k&feature=related

Jestem po prostu wgnieciony w ziemię, przemielony. Niesamowite. To wszystko jest takie piękne, ostre, trójwymiarowe... a to tylko YouTube i to w 2d.

ocenił(a) film na 10
Charism

Wow. ;)

Charism

Genialnie!. Oby tylko projektory w kinach temu podołały.

ocenił(a) film na 6
obleh

Projektory podołają spokojnie.
Zresztą na yt można obejrzeć trailery tą techniką w 4k czyli takiej ilości pixeli jak jest w założeniu. O ile oczywiście kompy wytrzymają:D

ocenił(a) film na 8
Dealric

Mój wymięka :D Ale w sumie to już staruszek.

ocenił(a) film na 6
PatryK_S92

Mój ma 2 lata i jest przeznaczony do otwarzania w hd a i tak wymieka wiec wiesz:P

ocenił(a) film na 6
Dealric

Gdzie na YT masz możliwość obejrzenia czegokolwiek w 4k?
YT ma możliwość wyświetlenia tylko do 1080p (1k), więc jeżeli coś było nagrywane w 4k i przekonwertowane na 1k, to i tak nie zobaczysz różnicy z tym jak by było w 1k oryginalnie.

ocenił(a) film na 6
horned_rat

Obecnie już można ponad 1k;)
Na dowód:
http://www.youtube.com/watch?v=t56ooXC9VmY&feature=related
Sprawdź rozmiary, a jeśli dalej sądzisz, że oryginał = 1k i dwa razy dali tą samą opcje to włącz dla porównania.

ocenił(a) film na 6
Dealric

Ok. Mój błąd. Poczytałem i YT rzeczywiście wspiera do 4k. Problem w tym, że nie znam sprzętu który mógłby to odtworzyć w tej rozdzielczości, bo na ekranie 1k różnicy nie ma. No chyba że puści się nie dopasowane do ekranu tylko oglądając 1/4 okna filmu ;)
Tak też zrobiłem po ściągnięciu pliku źródłowego. Niestety kompresja YT niszczy obraz strasznie i wygląda to bardzo nieciekawie. Wręcz jak divx :(
Masz może link do pliku nieformatowanego przez Youtube?

ocenił(a) film na 6
horned_rat

Pod 4k nie mam. Ale powiem Ci szczerze, że już miedzy 1k a 2k jest spora różnica (problem, że taki film już wymusza użycie bluraya). Może mieć na to wpływ, że mam komputer i monitor stworzone z myślą o działaniu pod HD. Ale, żeby było śmieszniej i tak w jakości 4k mam 1-2 klatki na sekunde mimo ~30 w 2k.
Ogólnie 4k jest na tą chwile sensowne tylko na dużych plazmach i w kinie.

ocenił(a) film na 6
horned_rat

btw. 2k, 4k 5k odnosi się do linii pionowych, a 1080p do poziomych. full HD to prawie 2k (1920px). f hd to więcej pikseli niż 2k, ze względu na proporcje (2k, 4k to standardy kinowe)

ocenił(a) film na 6
darekry

Tak, wiem. Już wiedzę uzupełniłem ;)
Ale i tak dzięki.

ocenił(a) film na 9
Charism

to jest jak poprawianie rzeczywistości, aż cieszy oko, ja piernicze :)

użytkownik usunięty
kevin_moore

A mnie nie cieszy:) Jeśli obraz ma taką rozdzielczość, że wygląda jak rzeczywistość -ok. Ale jeśli coś jest tak odpicowane, że wygląda "prawdziwiej" niż rzeczywistość - to po co mi to?

ocenił(a) film na 6

Jeśli nie masz dużego monitora z hd i kompa który udźwignie film w 4k, żeby sprawdzić jak to wygląda to przekonasz się dopiero w kinie, ale uwierz warto.

użytkownik usunięty
Dealric

Nie mówię, że nie warto. Nie mówię, że nie wygląda to pięknie - podejrzewam, że wygląda wręcz genialnie. W czym innym rzecz. Chodzi o to, że nie sprawia mi przyjemności oglądanie czegoś, co jest tak prawdziwe, że jest aż "prawdziwsze" niż rzeczywistość - bo tym samym staje się nienaturalne i efekt jest odwrotny od zamierzonego: zamiast uzyskać obraz jak najlepiej oddający rzeczywistość, uzyskuje się obraz coraz dalszy od rzeczywistości.

ocenił(a) film na 9

Ale czemu niby uzyskanie większej ostrości obrazu i głębi uważasz za mniej naturalny?
Tu nie chodzi o filtry, sepie etc. Ale o wierne odwzorowanie kolorów, głębi a przede wszystkim płynności i ostrości obrazu.
Wystarczy zobaczyć Władcę na DVD i BR by zauważyć ogromny skok jakości. Tak więc mnie możliwości kamery RED interesują i ciekaw jestem jak wyglądać to będzie wszystko w kinie. Czy faktycznie poczuje się różnicę.
Na pewno pójdę na Hobbita na 2 seanse do Imax :-)

ocenił(a) film na 6
khazad7_2

Możliwości Red Epic już w kinach oglądać można:)

użytkownik usunięty
khazad7_2

Nie uważam większej ostrości za mniej naturalną. Uważam, że jeśli obraz staje się ostrzejszy niż rzeczywistość, to jest mniej naturalny.

ocenił(a) film na 9

dziwne podejście , tak jakby kino miało być tylko i wyłącznie realistyczne ;)

użytkownik usunięty
kevin_moore

Nie o to chodzi. Wiadomo, że kino często nie jest realistyczne. Chodzi tylko i wyłącznie o obraz. Im lepsza jakość tym lepiej, ale jeśli ta jakość ma być tak dobra, że, powiedzmy drzewa w filmie będę widział "ostrzej" niż widzę prawdziwe drzewa to mnie to przestaje odpowiadać. Co innego dążenie do jak najlepszej jakości a co innego przekraczanie jakością rzeczywistego wyglądu rzeczy. Ale to oczywiście moje zdanie.

ocenił(a) film na 9

no ale nie uważasz że jeśli chodzi o Hobbita to właśnie będzie wielka zaleta tej kamery? bo to przecież próba pokazania świata który w ogóle nie istnieje wg mnie im bardziej bedzie on podrasowany w stosunku do tego co widzi ludzkie oko tym lepiej dla takiego filmu

użytkownik usunięty
kevin_moore

No właśnie nie. Zobacz w jakim stylu jest nakręcony Władca pierścieni. Rivendell, Lothlorien, Edoras, to wszystko miejsca, które nie istnieją - a są zbudowane, nie wygenerowane. Właśnie to nadaje im tej prawdziwości, to, że zostały naprawdę zrobione, a nie tylko wygenerowane komputerowo. Przez to ma się uczucie, jakby te miejsca naprawdę istniały - a przy tym nie tracą tej magii.

ocenił(a) film na 6

Obejrzyj plenery w trailerze Hobbita w full hd:)
Nie zawiedziesz się zaufaj.

użytkownik usunięty
Dealric

Obejrzałem zanim napisałem pierwszą wiadomość. I zawiodłem się. O wiele lepsze były widoki w WP, te z Hobbita są strasznie podrasowane, wręcz nienaturalne.

ocenił(a) film na 9

ale mówimy przecież wciąż o kamerze, nie o generowaniu komputerowym, moim zdaniem jeśli ona ma tendencję do takiego podkolorowywania rzeczywistości to właśnie doda dodatkowego uroku scenografiom w Hobbicie. A czy bedzie wygladać nienaturalnie to zobaczymy w filmie trudno to stwierdzić po minutowym trailerze

użytkownik usunięty
kevin_moore

Z generowaniem komputerowym to było odnośnie sposobu tworzenia scenografii w Hobbicie. A co do kamery to takie podkolorowanie rzeczywistości wg mnie psuje efekt bo przez to widać, że to tylko efekty specjalne. We Władcy wszystko było zbudowane i dlatego aż czuje się, że te miejsca istnieją naprawdę a przy tym są pełne magii i klimatu - i o to przecież chodzi.

ocenił(a) film na 10

A co będzie generowane komputerowo jeśli można spytać bo jak na razie widzę że większość jest zbudowana ręcznie np: Esgarot czy dom Berona czy znaczna cześć Rivendel czy nawet mroczna puszcza.

użytkownik usunięty
adrian229

Ze zwiastuna wynika, że nawet jeśli lokacje te rzeczywiście są zbudowane, to okropnie je podrasowali. O ile o Mroczną Puszczę można się kłócić, bo widzimy ją pierwszy raz, to Rivendell czy Bag End już znamy i widać tę różnicę zwłaszcza w Rivendell, które aż razi komputerowym wyglądem.

ocenił(a) film na 10

Co od Rivendell mogę się ewentualnie zgodzić ale co do reszty to się będę kłócił najpierw oglądnij filmik z planu nr 3 4 5 i 6 to zobaczysz

użytkownik usunięty
adrian229

Nie ma potrzeby, bo wiadomo, że w filmie wygląda to inaczej niż na planie - na takich filmikach nie ma jeszcze podrasowania komputerowego. Swoją drogą widziałem krótki urywek z planu z udziałem Christophera Lee siedzącego na tle greenscreena. Z tego wynika że wnętrze Orthanku robią komputerowo, a we Władcy było zbudowane.

ocenił(a) film na 10

Znaczy to nic nie znaczy bo to było tylko tak dodatkowo bo Orthanku nie ma w Hobbicie ale mi wyszła beznadziejna i źle złożona wypowiedź.

użytkownik usunięty
adrian229

W książce nie ma, ale w filmie już jest. Niestety, nie zbudowany a wygenerowany.

ocenił(a) film na 10

A skąd ta pewność.

użytkownik usunięty
adrian229

Już pisałem. W necie jest krótki filmik z planu z Christopherem lee siedzącym na tronie na tle zielonego ekranu, w którym są wycięte okna Orthanku.

ocenił(a) film na 10

Oglądałem ten filmik z 6 -7 razy i nic nie było tam o Orthanku bo takiego być nie powinno.

użytkownik usunięty
adrian229

Ehh obejrzyj uważnie, zwróć uwagę na czym siedzi Lee i na okno w greenscreenie. Wtedy powinieneś się domyślić co to za miejsce.

ocenił(a) film na 7
Charism

Na czyich szkłach jadą te REDy? Zeiss?

ocenił(a) film na 6
krzychun

RED sam produkuje szkła do swoich kamer:)

ocenił(a) film na 7
Dealric

Dzięki. Tak mi się skojarzyło, że Zeiss lansował się tym że korzystali z ich sprzętu przy LOTR i pomyślałem że może Hobbita też tym sfotografują.

ocenił(a) film na 6
krzychun

Hmm wychodzi, że nie, ale biorąc pod uwagę, że takie firmy jak Arri, Nicon czy Canon kupują szkła od REDa (wiadomo nie do wszystkiego, bo RED ma dość wąską ofertę) to nie ma co się bać o jakość:)

ocenił(a) film na 7
Dealric

Jakość pewnie będzie kosmiczna, chociaż wiadomo że kluczem jest światełko;) Swoją drogą zapraszam na swój blog gdzie mam wątek poświęcony zdjęciom filmowym;)

ocenił(a) film na 6
krzychun

Ale akurat światło już jest niezależne od kamery:)

ocenił(a) film na 10
Dealric

Dobrze to ująłeś "już jest niezależne".

ocenił(a) film na 10
Charism

Każdą rzecz da się sfotografować dowolnym sprzętem tak, żeby była piękniejsza od Mony Lizy, albo tak, żeby przypominała złomowisko. Wszystko zależy od człowieka, który trzyma sprzęt w łapie.

ocenił(a) film na 10
TangoAndWaltz

I jak napisał krzychun - od światła. Od sposobu postrzegania światła przez autora.