PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424870
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Przed obejrzeniem "Władcy Pierścieni" wzbraniałam się bardzo długo jako, że nie przepadam za tym gatunkiem filmów. W tym roku przyszedł czas na całą serię a na koniec powót do początków, czyli "Hobbit". Wreszcie filmy fantasy, w którym nie stawia się na pierwszym miejscu waliki między straszliwymi, paskudnymi potworami, ale jest mnóstwo innych wątków, jest napięcie, jest morał i przepiękne krajobrazy.
Jedyne zastrzeżnie mam do dubbingu, którego dobór nie był trafiony. Brakowało też polskiego tłumaczenia, w formie napisów do kwestii wypowiadanych w mitycznych językach.

ocenił(a) film na 8
Pronia

To ja od siebie polecam Ci przeczytać książki "Hobbit" i Władce Pierścieni" :)

ocenił(a) film na 8
Valarin

Hobbita (nie całego ale część mniej więcej taką jak w pierwszym filmie) czytał mi chłopak. Nie jestem dzieckiem, ale uwielbiam kiedy ktoś mi czyta!! Wtedy w pełni mogę wejść w opowiadaną historię :) Oczywiście wyobrażałam sobie niektóre postaci czy sceny trochę inaczej ale mimo wszystko film mnie nie zawiódł.
Osobiście preferuję inne gatunki w literaturze, ale pewnie wpiszę "hobbicią" serię na listę książek, które muszę przeczytać :)

ocenił(a) film na 8
Pronia

Fajnie jak ktoś czyta :) ja jednak wolę sam czytać ;) Hobbit jest pisany dla dzieci a Władca jest już poważniejszy i dla mnie Drużyna Pierścienia jest nudnawa :P ale polecam szczerze :)

ocenił(a) film na 10
Pronia

polecałbym jeszcze przeczytać tegoż autora "Silmarilion" który opowiada o powstaniu ziemi, o wszystkich rodach elfickich, kranoludzkich oraz ludzi jest tam też mowa o Gondolinie i elfach wysokiego rodu, "Dzieci Hurina" skupia się dokładniej na jednej historii z "Silmarilionu", "Niedokończone Opowieści" to książka w której opowiadania kończył już Christopher syn J.R.R. Tolkiena oraz rzecz ciężko dostępną czyli trylogię "Księga Zaginionych Opowieści" są to wczesne opowiadania Tolkiena o Śrudziemiu

użytkownik usunięty
Pronia

Niech ci lepiej poczyta Sagę o Wiedźminie. Zjada Tolkiena na śniadanie, a że w przeciwieństwie do Hobbita i Władcy nie ma szans na przyzwoitą ekranizację, tym bardziej warto się zapoznać z książką.

Pronia

Tak, dubbing psuje cały film. Przy takim filmie tylko wersja oryginalna:)