http://www.theonering.net/torwp/2013/08/19/77441-howard-shore-gets-best-nod-for- hobbit-
soundtrack/
W pełni zasłużona - można narzekać na różne rzeczy w Hobbicie ale muzyka była jak zawsze genialna.
Muzyka jest akurat bardzo przeciętna. Taka prawda bo w porównaniu ze ścieżką dźwiękową do LOTR, ta z Hobbita wydaje się kalką tej pierwszej. Jest tam kilka utworów świeżych ale te można na palcach jednej ręki policzyć m.in. pieśń krasnoludów czy.... no właśnie :). Nie dziwię się że Hobbit został pominięty w tej kategorii oskarowej.
Co ty pleciesz. Muzyka tak jak ta z Lotra jest na bardzo wysokim poziomie. I nie oceniaj czegoś w porównaniu.
Shore dokonuje autoplagiatu i jeszcze nominację dostaje? No ale fanatycy Hobbita dalej będą go bronić. Na jakim ja świecie żyję?
Jakiego plagiatu? To że są dwa czy trzy utwory z Lotra to wynik tego że są też podobne lokacje jak w Lotrze. W drugiej cześci będą same nowe lokacje więc i muzyka będzie cała nowa.
Będzie bardzo podobna jak w Hobbicie I, czyli bardzo podobna jak w LOTR. Zrozum to. Shore zmienia nam się w drugiego Zimmera, który powiela i przetwarza własne utwory tak żeby powstało coś nowego. Niektórzy dostrzegą kalkę, niektórzy będą widzieć genialny OST na miarę Władcy Pierścieni.
Pieśń krasnoludów, My Dear Frodo, An Unexpected Party, Axe or Sword, An Ancient enemy, Thunder battle, warg scouts, Radagast the Brown, Brass Buttons, Under Hill i jeszcze kilka innych. To są nowe utwory, a to że zapamiętałeś, albo rzuciły Ci się w uszy tylko te z Lotra, to nie znaczy że nie było innych. Motywy z WP były tam gdzie być powinny, czyli w miejscach nawiązujących to WP, bądź miejscówkach, które się tam tez pojawiły.
Nie, utworów z LOTR w ogóle nie powinno tam być bo Hobbit to nie WP, tylko oddzielny film. Jeśli utwory z Hobbita przypominają te z WP to znaczy że z Howardem dzieją się bardzo złe rzeczy. Miałem go za genialnego kompozytora. Mistrza muzyki epickiej. Ten jednak wolał pójść na łatwiznę. Posklejał, pomieszał i wyszła kalka ścieżki dźwiękowej z LOTRa.
Dziwnym posunięciem by było nie wykorzystanie świetnych utworów, które towarzyszyły poszczególnym miejscówką w WP, a które też pojawiają się w Hobbicie i zamienienie ich na całkiem nowe motywy.... Zresztą podałem Ci niepełna listę nowych utworów, które nie są kopią tych z WP. Kompozycji z LOTRa jest tutaj mało, a ich pojawianie się jest bardzo uzasadnione, przynajmniej dla fanów filmowego Władcy. I daje to trochę większe wrażenie spójności tych filmów. Co nie zmienia faktu że soundtrack nie jest specjalnie wybitny, bo jest dobry, miejscami bardzo dobry i średni.
To z toba się coś dzieje koleś. To był specjalny zabieg. Nie wyobrażam sobie innej muzyki w Shire czy Rivendell.
Każdy może mieć w sumie inną wizję tego co ma oddawać muzyka w filmie, dla ciebie Hobbit to nie WP czyli tobie muzyka kojarzy się z danymi momentami, scenami z jednego konkretnego filmu tak? Jeżeli nie ,to mnie popraw oczywiście. Ja zawsze myślałam, że muzyka ma oddawać klimat krainy, miejsc jakie widzimy na ekranie kina przynajmniej przy tych filmach … a Hobbit dzieje się w Śródziemiu przecież to ta sama kraina co we Władcy Pierścieni , nawet w pewnych momentach mamy te same miejsca, które odwiedzaliśmy przy Władcy. Więc po niekąd jest jakaś logika w jego utworach, są nowe ale są też takie gdzie przeplatane są watki z WP i o ile się nie mylę, to te akcenty muzyczne były w miejscach które odwiedziliśmy wcześniej przy Władcy . Więc mogło mu również chodzić o przypomnienie danej krainy, lokacji że to jest to samo miejsce które pamiętamy z WP , ale już w innym czasie z inną trochę historią ale mają jednak coś wspólnego.
Bo mimo , iż Hobbit i Władca Pierścieni to osobne filmy, to łącza się np. losami pierścienia choćby, jeżeli już nie zagłębiamy się w inne wątki. Uważam, że to będzie fajny efekt , gdy po kolei będzie się oglądać Hobbita, potem całego LOTR a i pomimo innych utworów będą takie fragmenty, które będą łączyły historię bo występują w każdej części filmów. Poza tym ja osobiście np. kojarzę Shire, Rivendell, czy Morię nie przez sceny ,ale przez wątki muzyczne przypisane każdemu miejscu w Śródziemiu ;)