PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424870
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

http://www.theonering.net/torwp/2013/08/19/77441-howard-shore-gets-best-nod-for- hobbit-
soundtrack/

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

W pełni zasłużona - można narzekać na różne rzeczy w Hobbicie ale muzyka była jak zawsze genialna.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Muzyka jest akurat bardzo przeciętna. Taka prawda bo w porównaniu ze ścieżką dźwiękową do LOTR, ta z Hobbita wydaje się kalką tej pierwszej. Jest tam kilka utworów świeżych ale te można na palcach jednej ręki policzyć m.in. pieśń krasnoludów czy.... no właśnie :). Nie dziwię się że Hobbit został pominięty w tej kategorii oskarowej.

Banana_Power

Co ty pleciesz. Muzyka tak jak ta z Lotra jest na bardzo wysokim poziomie. I nie oceniaj czegoś w porównaniu.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Shore dokonuje autoplagiatu i jeszcze nominację dostaje? No ale fanatycy Hobbita dalej będą go bronić. Na jakim ja świecie żyję?

Banana_Power

Jakiego plagiatu? To że są dwa czy trzy utwory z Lotra to wynik tego że są też podobne lokacje jak w Lotrze. W drugiej cześci będą same nowe lokacje więc i muzyka będzie cała nowa.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Będzie bardzo podobna jak w Hobbicie I, czyli bardzo podobna jak w LOTR. Zrozum to. Shore zmienia nam się w drugiego Zimmera, który powiela i przetwarza własne utwory tak żeby powstało coś nowego. Niektórzy dostrzegą kalkę, niektórzy będą widzieć genialny OST na miarę Władcy Pierścieni.

Banana_Power

Znasz sie jak kot na gwiazdach. Jeszcze nie posłuchałes, a już narzekasz.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

To skąd Ty wiesz że muzyka będzie świeża znaffco?

ocenił(a) film na 7
Banana_Power

Pieśń krasnoludów, My Dear Frodo, An Unexpected Party, Axe or Sword, An Ancient enemy, Thunder battle, warg scouts, Radagast the Brown, Brass Buttons, Under Hill i jeszcze kilka innych. To są nowe utwory, a to że zapamiętałeś, albo rzuciły Ci się w uszy tylko te z Lotra, to nie znaczy że nie było innych. Motywy z WP były tam gdzie być powinny, czyli w miejscach nawiązujących to WP, bądź miejscówkach, które się tam tez pojawiły.

ocenił(a) film na 3
Joecrou

Nie, utworów z LOTR w ogóle nie powinno tam być bo Hobbit to nie WP, tylko oddzielny film. Jeśli utwory z Hobbita przypominają te z WP to znaczy że z Howardem dzieją się bardzo złe rzeczy. Miałem go za genialnego kompozytora. Mistrza muzyki epickiej. Ten jednak wolał pójść na łatwiznę. Posklejał, pomieszał i wyszła kalka ścieżki dźwiękowej z LOTRa.

ocenił(a) film na 7
Banana_Power

Dziwnym posunięciem by było nie wykorzystanie świetnych utworów, które towarzyszyły poszczególnym miejscówką w WP, a które też pojawiają się w Hobbicie i zamienienie ich na całkiem nowe motywy.... Zresztą podałem Ci niepełna listę nowych utworów, które nie są kopią tych z WP. Kompozycji z LOTRa jest tutaj mało, a ich pojawianie się jest bardzo uzasadnione, przynajmniej dla fanów filmowego Władcy. I daje to trochę większe wrażenie spójności tych filmów. Co nie zmienia faktu że soundtrack nie jest specjalnie wybitny, bo jest dobry, miejscami bardzo dobry i średni.

Banana_Power

To z toba się coś dzieje koleś. To był specjalny zabieg. Nie wyobrażam sobie innej muzyki w Shire czy Rivendell.

ocenił(a) film na 10
Banana_Power

Każdy może mieć w sumie inną wizję tego co ma oddawać muzyka w filmie, dla ciebie Hobbit to nie WP czyli tobie muzyka kojarzy się z danymi momentami, scenami z jednego konkretnego filmu tak? Jeżeli nie ,to mnie popraw oczywiście. Ja zawsze myślałam, że muzyka ma oddawać klimat krainy, miejsc jakie widzimy na ekranie kina przynajmniej przy tych filmach … a Hobbit dzieje się w Śródziemiu przecież to ta sama kraina co we Władcy Pierścieni , nawet w pewnych momentach mamy te same miejsca, które odwiedzaliśmy przy Władcy. Więc po niekąd jest jakaś logika w jego utworach, są nowe ale są też takie gdzie przeplatane są watki z WP i o ile się nie mylę, to te akcenty muzyczne były w miejscach które odwiedziliśmy wcześniej przy Władcy . Więc mogło mu również chodzić o przypomnienie danej krainy, lokacji że to jest to samo miejsce które pamiętamy z WP , ale już w innym czasie z inną trochę historią ale mają jednak coś wspólnego.

Bo mimo , iż Hobbit i Władca Pierścieni to osobne filmy, to łącza się np. losami pierścienia choćby, jeżeli już nie zagłębiamy się w inne wątki. Uważam, że to będzie fajny efekt , gdy po kolei będzie się oglądać Hobbita, potem całego LOTR a i pomimo innych utworów będą takie fragmenty, które będą łączyły historię bo występują w każdej części filmów. Poza tym ja osobiście np. kojarzę Shire, Rivendell, czy Morię nie przez sceny ,ale przez wątki muzyczne przypisane każdemu miejscu w Śródziemiu ;)

ocenił(a) film na 9
Banana_Power

Kilka motywów się zgadza - nie dziwi to skoro mówimy o tej samej historii i świecie ;)