PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422976
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

I mamy w końcu wyjaśnienie, dlaczego przybycie orłów zawsze zwiastuje ćma/motyl :)

katedra

Przecież to była ćma. Nie wiesz jak wygląda ćma? :D No i jakie wytłumaczenie mamy? Że jak pierwszy raz użył do wezwania orłów motyla/ćmy to już zawsze będzie ich używał?

ocenił(a) film na 8
redpinkbunny

skoro używał ich przez całą trylogię...

katedra

Jak na mój gust po prostu ćma jest atrakcyjniejsza, niż mucha czy komar ;) A ciężko by było wezwać orła za pomocą innego ptaka, bo ( przynajmniej w prawdziwym świecie ) orły żywią się ptakami mniejszymi od siebie ;)

ocenił(a) film na 8
redpinkbunny

to nie są zwykłe orły i to nie jest zwykły świat

katedra

Za to z magicznymi ćmami, magicznie powiązanymi z magicznymi orłami? ;)

ocenił(a) film na 8
redpinkbunny

Larwy motyli nocnych żerują często pod korą drzew, szczególnie iglastych. Są traktowane przez leśników jako szkodniki pierwotne. Stąd ćma na sośnie

ocenił(a) film na 7
sarev0k

Przecież "Hobbit" to prequel.

ocenił(a) film na 8
katedra

Chlopie a gdzie Ty tam masz wyjasnienie?? Wogóle wiesz na czym polega wyjaśnienie jakiegoś wątku? Wyjaśnienie to na przykład- widz nie wie dlaczego Thorin ma przydomek dębowa tarcza, za chwile dostaje scene z retrospekcją gdy Throrin walczy z przywódcą orków i zasłania się kawałkiem dębowej kłody. "Aha no to teraz już wiadomo dlaczego on ma taki przydomek". W przypadku z ćmą to po prostu powtórzona czynność, żadne wyjaśnienie.

ocenił(a) film na 9
katedra

To w walce pod czarną bramą w takim razie te orły się chyba musiały teleportować, a nawet cofnąć w czasie, bo po tym jak Gandalf gadał z owadem to orły już były nad polem walki

ocenił(a) film na 7
OCampa

Jakbyś był chociaż troszkę spostrzegawczy, to byś zauważył że ćma pojawia się także przed samym przylotem orłów... Tak było w Drużynie, Porwocie Króla i w Hobbicie też tak jest. : )

ocenił(a) film na 9
Joecrou

a co to ma do pytania w tym wątku i mojej odpowiedzi? W powrocie króla nie zwiastowały przybycia orłów, bo one już były nad polem walki. Obejrzyj sobie scenę z filmu

ocenił(a) film na 7
OCampa

Przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisałem. W Drużynie Gandalf najpierw łapie ćmę i zwołuje orły, a pózniej, zaraz przed ich przylotem, ćma znowu podlatuje do Gandalfa i oznajmia go że właśnie lecą . W Powrocie Króla, podczas bitwy, ćma również oznajmia Gandalfowi że orły już lecą z pomocą. W Hobbicie jest to samo co w Drużynie.

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Problem z tym, że orzeł już był nad polem walki, jak była pokazana scena rozmowy z Gandalfa z owadem. Po chwili leciała już reszta ptactwa. Scena z owadem pod czarną bramą jak dla mnie niedopracowa.

ocenił(a) film na 7
OCampa

Nie był, tylko leciał juz w kierunku Nazgula. Tak samo w reszcie przypadków. No może w Hobbicie troche pózniej się pojawiły, ale przecież mogą się troche spóznić...

ocenił(a) film na 9
Joecrou

i w Hobbicie i w Drużynie pojawiły się później, w powrocie już był nad pole walki (przynajmniej ten jeden), pozostałe nadlatywały.

katedra

Nie, nie mamy. Mamy wyjaśnienie, że jest to ćma, ale nie mamy wyjaśnienia, cyt. "dlaczego przybycie orłów zawsze zwiastuje ćma" Ja ciągle czekam na to wyjaśnienie ;) Napiszesz, czy na rozwiazanie tej zagadki muszę poczekać aż do publikacji Twojej recenzji?