PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422675
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

[SPOILER]

Mam wrażenie, że Galadriela w filmach jest przedstawiona jako postać ważniejsza niż w książkach. Czy to prawda, czy po prostu czytając WP lata temu, nie zwróciłam na nią uwagi? I jeśli rzeczywiście jest taka ważna to dlaczego?
W Hobbicie uderzyła mnie uniżona postawa Gandalfa wobec niej. Rozumiem, że jest Panią Lórien, ale to niewiele znaczy, są inne elfy, które władają swoimi królestwami. Rozumiem, że posiada Pierścień i pewne moce, ale nie ona jedna, podobnie z Białą Radą, jest członkinią, ale nie przewodniczącą. Za każdym razem, gdy pojawia się w filmach, pokazywana jest niemal jak bogini. W Hobbicie jest taka scena, gdy Elrond prowadzi Gandalfa na obrady i mówi mu, że to nie przed nim musi się tłumaczyć, po czym pojawia się jaśniejąca postać Galadrieli. W moim odczuciu byłoby rozsądniej, gdyby stał tam Saruman - przewodniczący i Majar, co ważne. Czarodzieje pojawili się w Śródziemiu w konkretnym celu, więc wracam do uniżoności, bo czemu Majar, którym przecież jest i Gandalf, musi się kajać przed elfką? Być może członkowie Rady nie są rasistami ;) Szanują się, rozmawiają i służą sobie radą, a nie wydają nakazy czy zakazy, ale w filmie niestety czuć wyższość i niższość.

Z góry dziękuję za ewentualne opinie czy wyjaśnienia :)

Venus_Vulgivaga

Na takie rzeczy musiała być po prostu zgoda również innych członków. Tak samo Galadriela musiałaby miec zgode Gandalfa.

ocenił(a) film na 10
Venus_Vulgivaga

Potrzeba było mocnej postaci kobiecej, więc rozbudowali wątek Galadrieli.

ocenił(a) film na 10
TangoAndWaltz

Żeby nadrobić za Eowynę i Aruenę w LOTR.