Skupiło się tu wiele fanów nie tylko Hobbita ale także LOTRa więc stąd moje pytanie:
co to za stworzenie,które zawsze ukazuje się Gandalfowi i zapowiada przybycie orłów? to jakiś owad?
Podobno ta ćma jest wysłannikiem Radagasta lecz ćma jest wymysłem filmowym ponieważ nie pojawiła się ona w książce więc można sobie gdybać co do tej kwestii
Ciekawe pytanie. Wydaje mi się, że ta ćma jest jakby sondą zwiadowczo- informacyjną. Bada teren na kilka sekund przed nalotem orłów i informuje bossa (Gandalfa), że akcja za chwilę się rozpocznie.
wcześniej też się pojawiła, tylko nie pamiętam w którym momencie ale na pewno nie była tylko w Powrocie Króla
Właśnie ! Ciekawe czy pokaże się Gandalfowi podczas pierwszego spotkania z orłami
Było by ciekawie , Gandalf siedzi na sośnie z szyszką w ręku a tu nagle pojawia się ta ćma i zwiastuje przybycie orłów :)
Ćma jak w pysk strzelił.
Ja natomiast słyszałem takową wersję (do której się zresztą przychylam, bardzo ciekawa ;), że owad to nie kto inny jak Radagast pod jej postacią lub jego bezpośredni wysłannik.
To na 100% ćma.
Ten gatunek, który był we Władcy to żyje w Polsce i jest pod ochroną.
Ćma. W Drużynie Pierścienia Gandalf prosi Radagasta, aby ten wszystkie wieści o wrogu kierował do siedziby Sarumana. Wtedy jeszcze nie wiedzieli o jego zdradzie. Przypuszczać należy, że Radagast owe polecenie wypełniał posługując się zwierzętami, których mowę opanował jak nikt inny w Śródziemiu. Ćma przyleciała, zobaczyła co się święci, Gandalf ją złapał i kazała wezwać Orły (lub też kazał jej polecieć do Radagasta - powiedzieć mu o wydarzeniach w Isengardzie. Wtedy to on wezwał na pomoc Gandalfowi orły, które również świetnie znał). Oczywiście mówimy o wersji filmowej. W książce mowa jest, że orzeł sam wypatrzył Gandalfa na szczycie wieży. Choć być może również był wysłany przez brązowego czarodzieja :) Takie jest moje skromne zdanie :)
"W Drużynie Pierścienia Gandalf prosi Radagasta, aby ten wszystkie wieści o wrogu kierował do siedziby Sarumana."
Przepraszam bardzo, ze sie wtrace ale gdzie wg Ciebie w filmie "Druzyna Pierscienia" jest pokazany Radagast, a tym bardziej jego rozmowa z Gandalfem? :) To chyba Twoja fantazja kolego ;) Pytam o to gdyz zaznaczyles ze mowisz o wersji filmowej.