PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424708
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Czy biały czarodziej Saruman w Hobbicie przedstawiony jako ten dobry i najpotężniejszy z 7 czarodziejów, był potężniejszy od Saurona? A czy Gandalf Biały po swej przemianie był potężniejszy od Saurona?

użytkownik usunięty
I_am_a_Providence

Trudno powiedzieć. Gandalf miał od Saurona mniej hp, zadawał też mniej zwykłego dmg, ale za to spelle miał zdecydowanie potężniejsze.

Twój komentarz mnie zainspirował.

użytkownik usunięty
PewienPolak

Zainspirował do czego?

Może inaczej: zaimponował.

I był Majarem ognia, tak samo jak Sauron. Jak napisałeś, trudno ocenić kto ma więcej skilla.

ocenił(a) film na 9
I_am_a_Providence

Saruman i Gandalf nie mieli większej mocy niż Sauron. Żaden z 5 czarodziejów, którzy przybyli z Valinoru nie był silniejszy od Saurona.
Problem był taki iż Valarowie zabronili czarodziejom używać swojej pełniej mocy w Śródziemiu, mimo iż piątka była majarami takimi jak Sauron. Czarodzieje przybrali ciała starych ludzi, a ich ograniczona moc została zamknięta w laskach. Nie mogli umrzeć w wyniku upływu czasu, jednak ich ciała były tak samo łatwe do zranienia jak ludzi czy elfów i mogli zostać zabici.
Sauron używał całej swojej mocy, chociaż pod koniec III ery nie był już tak potężny jak kiedyś, kiedy służył Morgotowi lub w czasie istnienia Numenoru. Dawniej Sauron był o wiele potężniejszy, zresztą sam Morgoth obdarował go częścią swojej mocy.
Tak czy siak nawet osłabiony Sauron był silniejszy mocą od czarodziejów.

Aizentea

Zastanawiałam się nad tym co napisałaś, o tym, że Sauron był silniejszy od każdego z czarodziejów. Początkowo pomyślałam, że to nie do końca prawda, a jego przewaga wynika głównie z tego, że nie podlega on Valarom (i nie został wysłany w konkretnym celu, co czarodziejom ograniczało możliwości działania i wykorzystywania swojej mocy). Ale potem przypomniałam sobie, że Saruman był określany jako najpotężniejszy z pięciu, a mimo to po przejściu na 'ciemną stronę mocy' nadal nie dorównywał Sauronowi potęgą.

ocenił(a) film na 7
latelamb

Saruman stracił część swojej mocy po tym jak przeszedł na stronę Saurona.

Anthrax91

No tak, rzeczywiście :)

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

I to trochę komplikuje rankingi ;)

użytkownik usunięty