Czy też się ktoś już zastanawiał, że Thorin może pełnić w Hobbicie taką funkcję jak Aragorn
w Władcy Pierścieni? A Kili to samo co Legolas? Mi się od razu rzuciło takie podobieństwo
między tymi postaciami. A Wam?
Tak, trochę to "tanie" posunięcie ze strony Jacksona. To, że chciał różnorodności w bandzie 13 krasnolódów to się chwali, bo byśmy zasnęli na filmie z 13-oma Gimlimi - to było konieczne posunięcie. Ale on po prostu przesadził.
Z Kilim i Filim to już w ogóle perfidnie wygląda, bo oni wbrew zasadom charakteryzacji całej reszty krasnoludów maja praktycznie niemodyfikowane twarze. Żadnego doklejonego wielkiego kichola, żadnego smaru czy blizn. Gładziutkie, śliczne buzie.
Już widzę romanse z elficami ;)
http://i44.tinypic.com/15p0e89.jpg
Sam bym z nim poromansował... ech, CIACHO!!! :-)))
To mój faworyt i w moim typie facet :-))
Fili i Kili są najmłodsi także nie mają tak bujnych bród, jak reszta krasnoludów.
Mam nadzieję że ta teza (Thorin = Aragorn) się nie spełni, Peter, Fran, Phillipa i del Toro głupi nie są :)
to nie wynika z książki.. musieliby sporo dodać od siebie, żeby Thorin mógł "spełniać funkcję Aragorna"
Thorin ma trochę gorszy charakter, przynajmniej według mnie. Jeśli w książce był w stanie wleźć do Samotnej Góry, a potem ogłosić się jej królem, wypinając się na mieszkańców tej krainy, to Aragorn, który wolał nawet nie wchodzić do Minas Tirith, by nie urazić namiestnika, wygląda na o wiele milszego ;)
Tak, tylko że Aragorn w ostateczności ogłosił się też królem. Ściśle mówiąc powiedział że król powrócił do stolicy.
Poza tym krasnoludy to nie ludzie byli ogromnie dumni.
Jeszcze ostatnio mówiłem, że do krasnoludów nie mam już żadnych zastrzeżeń. Zmieniam zdanie. Kiedy ponownie zobaczyłem Kiliego, Filiego i Thorina "Ołkenszild" zacząłem się martwić o film PJ. I to nie dlatego, że mi się nie podobają (ale tak jest), tylko dlatego, że nie wyglądają jak krasnoludy. Jeszcze kuzyni BBB wyglądają dobrze. Bracia DNO też znośni. Ale K&F oraz Thorin to przesada. Chudzi, gładcy, piękne, szlachetne rysy. Do krasnoludów mi to nie pasuje. Jak na razie to jedyny minus trailera. Ciekawe, że fani Tolkiena z innych krajów też są tym oburzeni i co na to PJ. Jeszcze dojdzie do tego, że w postprodukcji CG-brody dodadzą.
Akurat Kili może pozostać taki jaki jest... to mój ideał :-))) Bynajmniej nie mówię o wyglądzie krasnoludzkim ale ogólnie. Ach, ciacho nad ciacha! :-)
przy 48fps to by się te brody renderowały 2 lata. Pogódźcie się w końcu z tym, że krasnoludy to nie tylko krępi i przysadziści górnicy z wielkimi łapskami i toporami na plecach i brodami do kostek. To nie jest bajka o królewnie śnieżce : ) Krasnoludy to także mistrzowie w obróce metali, kamieni szlachetnych i tworzeniu misternych dzieł sztuki. Za bardzo przyzwyczailiście się do krasnoludów przedstawianych w grach komputerowych. Nie wiem czego się spodziewaliście, bandy klonów Gimliego? Gloin ma prawo wyglądać jak Gimli, bo jest jego ojcem
Osobiście podoba mi się wizja Jacksona. Przesadzona nadwaga Bombura, doklejone nosy i dziwaczne fryzury nadają krasnoludom trochę baśniowego i dziecinnego klimatu jaki miała książka.
Zgadzam się jedynie z tym, że Thorin powinien być starszy (przynajmniej ja zawsze tak sobie go wyobrażalem) ale wygląd to nie wszystko i nawet nietrafioną charakteryzację można nadrobić grą aktorską.
Nie gram w żadne gry. Co najwyżej w PinBalla. Może i się przyzwyczaiłem do Gimliego, ale ja wcale nie wymagam, żeby tak wszyscy wyglądali. Przykładowi wspomniani już Dori, Nori i Ori mają krótkie brody, a bardzo mi się podobają, zwłaszcza Dori. Jest w nich właśnie coś baśniowego. A Kili i Fili mogli też mieć podobnej długości brodę. Fili niby coś tam jeszcze ma, ale Kili ma ledwie zarost. W samym LOTR było już wspomniane, że "krasnuludzice" są brodate (słowa Aragorna W TTT - wersja rozszerzona). Jeżeli chodzi o Thorina, to wolałbym, żeby był kopią Gimliego.
W Hobbicie było napisane że Fili i Kili mieli nie krasnoludzką urodę i że to było wyjątkowe... Jeżeli chodzi o Thorina to faktycznie może powinien wyglądać trochę inaczej, ale w końcu Fili i Kili to jego siostrzeńcy może po prostu ich ród ma taką wyjątkową urodę:D zresztą to na razie można tylko spekulować to był dopiero zwiastun i można odnieść mylne wrażenie:)
doskonale to opowiedziałeś dodam jeszcze że Killi i Filli są wyjątkowymi krasnoludami z urodą czlowieka czyli tak miało być a co do Thorina to ciut dłuższa broda by się przydała chociaż u krasnoludów bylo tak że stan cywilny zależał od długości brody a Thorin chyba golił brode gdyż stracił swe królestwo , przynajmniej tam mi sie wydaje
"Jeszcze dojdzie do tego, że w postprodukcji CG-brody dodadzą."
Praktycznie niewykonalne przy tym czasie, o dobrym wyglądzie nie wspominając.
Prędzej nakręciliby te ujęcia od nowa.
Ale trzeba ich odróżnić od siebie jakoś, nie mogą być tacy sami :-) Dla przeciętnego widza, który nie czytał i nie zna tych imion, może być pomocne to, że inaczej wyglądają;-) Zresztą, ja osobiście chciałam aby Thorin jak najbardziej przypominał Richarda ;-) i jestem zadowolona
Na moje oko wyglada to tak:
Balin, Dwalin, Oin, Gloin, Bifur i Bombur - krasnoludy jak sie patrzy, nie mozna sie doczepic
Dori, Nori, Ori i Fili - to juz nie to samo, ale jeszcze jakos ujda
Thorin i Bofur - slabo
Kili - zupelna porazka, jakby sie czlowiek do krasnoludzkiej ekipy przyblakal
Za to Kili najbardziej przystojny jest ;) Będzie na kim jednak oko zawiesić.
A tak swoją drogą, to masz rację. Chociaż myślę, że do tego wizerunku szybko się człowiek przyzwyczai za to armia Krasnoludów w bitwie 5 armii na pewno będzie pokazana w sposób tradycyjny: długie brody, zdobione zbroje, topory, młody etc. Tutaj z pewnością pokazana będzie tradycja i potęga rasy krasnoludzkiej. Ciekawe czy na jakimś trailerze pokażą choć urywek bitwy 5 armii/
Kolego prowokujesz czy naprawde lubisz facetow? Nie obraz sie tym co napisze ale troche Twoje komentarze sa niesmaczne w stosunku co do Kiliego... Nie chce zostac uznany za homofoba... ale nie podoba mi sie ze piszesz takie rzeczy na forum Hobbita. Pozdrawiam
To już Twój problem.
Nie piszę nic niestosownego jeśli w przypływach "intelektu" nie zdążyłeś tego zauważyć. a homofobem jesteś choć możesz sobie wmawiać, że nie. Bo jak Ci nie pasuje, to nie musisz zwracać na coś uwagi i tego od razu negatywnie komentować.
A tak na marginesie... za homoseksualizm jakoś nikt karaty nie jest i nie będzie. Za homofobiczne wypowiedzi i poglądy jak najbardziej. Więc radzę zawsze się zastanowić zanim kogoś pochopnie ocenisz, bo najczęściej dostaje w kość ten który ocenia a nie ten który jest oceniany :-)
A wracając do tematu, tak jak pisałem powyżej... czego szanowny kolega jakoś nie zauważył, mam nadzieję, że armia Krasnoludów będzie pokazana w taki sposób w jaki pokazana być powinna.
Następnym razem zwracaj uwagę na całość wypowiedzi a nie na krótką treść charakteryzującą stosunek danej osoby do aparycji drugiego człowieka, tym bardziej, jeśli tekst nie dotyczy Ciebie.
No i więcej edukacji oraz rozwagi zalecam :-)
Przeczytaj pierwsze zdanie mojego posta. Kto tu powinien zachowac wiecej rozwagi... od razu jestes oburzony i robisz focha bo komus sie nie podoba sposob Twojej wypowiedzi.
A co wiecej to Ty zaczales mnie obrazac w swoim poscie a nie ja Ciebie. Bez odbioru.
Jakbys nie zauwazyl to nie mam nic do Ciebie tylko do tego co wypisujesz na forum. A tak na marginesie... naprawde Twoje grozby o karaniu itd nie robia na mnie wrazenia :) nie obrazilem Cie ani nie nazwalem w jednoznaczny sposob wiec nic mi nie mozesz zrobic :) demokracja i wolnosc slowa jest :) i to dziala w obie strony :) Aha... przeczytalem cale forum Hobbita i wiem o czym jest ten temat oraz wiem tez co napisales wiec nie baw sie w pedagoga i nie tlumacz sie :)
Nie tłumacze się, ani Ci nie grożę.
Jednak jesteś zbyt pochopny :-)
Ok, koniec tematu. Mnie w żaden sposób nie uraziłeś i ja Ciebie mam nadzieję, że też nie. Może się nie zrozumieliśmy i to tyle.
Co do Hobbita... ciekawe kiedy w sieci będzie kolejny filmik z produkcji. Czekam na te filmiki tak samo jak na trailer i sam film :-) A nóż zawsze się z niego wyłowi jakąś scenę i dowie ciekawego :-)
Spoko, koniec sporu :) po pierwsze nie powinnismy sie klocic o cos co nas laczy a wiec o przynaleznosc do fanklubu Tolkiena. Ewentualnie filmow Jacksona bo nie wiem czy czytales ksiazki. Po drugie trailer wgniata w fotel... naprawde nie wiem jak wytrzymam caly rok... masakra. Po trzecie wydaje mi sie ze PJ teraz nas troche przetrzyma w niepewnosci i bedzie kazal nam czekac na kolejny filmik... osobiscie czekam najbardziej na to jak pokaza Smauga, Beorna i wnetrze Samotnej Góry. Pozdro
Twórczość Tolkiena znam od dziecka. Czytałem jeszcze jako dzieciak Władcę, Hobbita i Silmarilion, choć ten ostatni najsłabiej zapamietałem, bo wiadomo, że łatwiej jako dziecku było mi ogarnąć pamięcią i rozumem wydarzenia z Władcy i Hobbita niż z Silmarilionu.
No ale przeczytam go ponownie po świętach :-) Bo obecnie kończę Władcę. Zrobiłem u introligatora własne wydanie, tak jak ja to widzę. Wszystkie tomy w jednej książce, oprawione w skórę a dla zabezpieczenia jeszcze w otulinie z kremowego Lnu i zalakowaną pieczęcią z przodu :-) Przynajmniej pozostaje satysfakcja, że drugiego takiego nie ma :-)
Tak więc książki czytałem, filmy z pasja oglądam po dziś dzień. Mam też kolekcję mieczy certyfikowanych z filmu no i 2 laski czarodziejów :-) Tak więc miłośnikiem jestem, kocham to co Tolkien stworzył i oglądając na nowo film czy czytając ponownie książki, zawsze odkrywam w tym coś nowego.
Coś mi się wydaje, że raczej Smauga tak łatwo nie pokaże. Już prędzej spodziewam się Beorna.
No ale trudno cokolwiek przewidzieć... póki co aż tak wiele w tajemnicy P.J. nie trzyma, więc można wierzyć, że jednak uchyli rąbka tajemnicy :-)
Pozdrawiam
Hmm to może dlatego, że Thorin to wujek Killego i Fillego więc trójka pochodzi z takiej szlacheckiej, gładkiej rodziny?