PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 421 tys. ocen
7,6 10 1 421371
6,6 66 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

https://www.youtube.com/watch?v=TYkcrgced9U zobaczcie sobie w 1:28 budzące strach respekt a te gołodupce w hobbicie to marne istoty wieksze dwa razy niż w WP, a z wyglądu i z zachowania 5% tego co było w trylogii

ocenił(a) film na 7
lord_pawlik

czy ktoś się ze mną zgodzi?

ocenił(a) film na 9
lord_pawlik

Hahahah właśnie w władcy pierscieni zle sa orkowie pokazanie..... ORKOWIE SĄ ZIELONI.....

ocenił(a) film na 7
KulturalneOcenianie

wole takich sorry...

ocenił(a) film na 10
KulturalneOcenianie

W Hobbicie Orkowie sa pokazani duzo lepiej niz WP. Takie moje zdanie.

ocenił(a) film na 7
kudkarol

bo wyglądają jak x-meni? prosze cię..

ocenił(a) film na 10
lord_pawlik

wole takich sorry...

lord_pawlik

Wyrażasz subiektywną ocenę to uszanuj też zdanie innych.
Tym bardziej, że zadałeś pytanie "czy ktoś się ze mną zgodzi?"...

ocenił(a) film na 7
buniobun12

Dobra. Masz racje
A jakie są Twoje odczucia co do orkow?

ocenił(a) film na 9
lord_pawlik

Panowie...

1. To od wydarzeń z twojego linku a tym co się dzieje w hobbicie minęły całe stulecia - tak że wiele mogło się zmienić.
2. W hobbicie nie ma orków tylko są GOBLINY!!!!! To wielka różnica!

ocenił(a) film na 7
Glaziu

jak to nie ma orków?

ocenił(a) film na 9
Glaziu

Są orkowie. Azog i jego ekipa na pewno.

ocenił(a) film na 9
Glaziu

hahahha jakie cale stulecia :D, jak nawet jedno stulecie nie mineło ;)

ocenił(a) film na 10
KulturalneOcenianie

Film do którego podano link to sam początek trylogii, obrazujący pokonanie Saurona. TAK, minęły stulecia, jeśli nie tysiąclecia.

Ada_Potter

Słowo "tysiąclecia" jest tu bardziej trafne.

ocenił(a) film na 10
artch

Prawie 3 tysiąclecia minęły.

ocenił(a) film na 9
KulturalneOcenianie

Czytaj ze zrozumieniem, a nie wyrwane zadnia z kontekstu - chodzi o to co pokazał lord_pawlik w linku na samej górze...

ocenił(a) film na 8
Glaziu

Jest kilka Orków na Wargach
myślę, że Orkowie są różni, podobnie jak Elfowie - są Orkowie z Morii, z Mordoru, Uruki Sarumana, itp.

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

Problem w tym, że u Tolkiena rasy goblinów nie ma, są tylko orkowie, a to że P. Jackson sobie coś wymyślił to już inna sprawa.

Freser

Gobliny w książkach na pewno występują.

Freser

heh gdzieś to wyczytał, że u Tolkiena nie ma rasy goblinów...a zabicie króla Goblinów i cała historia z nimi w Górach Mglistych to co ?? ;p

ocenił(a) film na 10
Belzebubich

A Gobliny z gundabad czy wojna krasnoludów z goblinami to co. Podkreślam z goblinami.

ocenił(a) film na 7
adrian229

W pierwotnym wydaniu Hobbita i wczesnych szkicach Władcy pierścieni Tolkien nazywał orków goblinami i używał nazwy hobgoblin dla większych i silniejszych orków. W późniejszym okresie nazwy goblin i hobgoblin zastąpił w większości przypadków nazwami ork i Uruk-hai.

ocenił(a) film na 7
tomciog18

http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=313&postdays=0&postorder=asc&&start= 0&sid=849f1a2cd34f374e2116d8a69a82d7d6

ocenił(a) film na 7
Belzebubich

http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=313&postdays=0&postorder=asc&&start= 0&sid=849f1a2cd34f374e2116d8a69a82d7d6 Sam Tolkien tak mówił.

ocenił(a) film na 6
Freser

Ktoś tu chyba zgrywa znawcę.

ocenił(a) film na 10
Glaziu

Nie warto się wypowiadać na jakiś temat nie mając o tym pojęcia, bo walniesz coś głupiego i ... śmiech. "Całe stulecia"... Hmm Gandalf jest nieśmiertelny , juuupiiiii, i Bilbo też , juuupiii. NIE , wydarzenia z Hobbita dzieją się ok. 100 lat przed WP. A co do orków to się nie wypowiadam bo jeszcze nie byłem na Hobbicie , ale w WP wyglądali dobrze , chociaż byli za bardzo ... zrobieni komputerowo , za dużo w nich szkaradności , wiem że są to plugawe bestie , ale bez przesady , niektóre wyglądały jakby , spadły z Burdż Chalify ( A wygooglujcie sobie :D ) potem przejechał po nich walec,robili za worek do ćwiczeń dla Chucka Norrisa i jeszcze potem ktoś te zwłoki wziął i nadmuchał nierównomiernie. Pozdrawiam .

lord_pawlik

Jak mam być szczery to nie mam zdania. Poszedłem na film z myślą, że będę się świetnie bawił ( jak też się stało), a nie po to żeby zastanawiać się nad takimi pierdołami :P. Dziwi mnie to, że ludzie kłócą się o coś takiego O.o...

ocenił(a) film na 9
KulturalneOcenianie

W jakimś WoWie (tfu) to może i są.
Ale prawdziwi, czyli tolkienowscy orkowie nie są zieloni.

ocenił(a) film na 9
Radziol88

Są ;) newet meeega fani to mówili ;)

ocenił(a) film na 9
KulturalneOcenianie

Którzy fani? Z chęcią zobaczę tekst mówiący o zielonych orkach u Tolkiena.

ocenił(a) film na 7
KulturalneOcenianie

nie bardzo. orkowie byli szarzy, gobliny zielone. dziękuje.

ocenił(a) film na 8
lord_pawlik

Pewnie dlatego,że w Hobbicie są gobliny

ocenił(a) film na 7
katedra

Gobliny= Orkowie sam Tolkien tak mówił. http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=313&postdays=0&postorder=asc&&start= 0&sid=849f1a2cd34f374e2116d8a69a82d7d6

ocenił(a) film na 8
lord_pawlik

zależy których masz na myśli, bo w większości scen są pokazane gobliny, poza tym musiały być większe, bo były pokazywane z perspektywy hobbita i krasnoludów, którzy są o wiele mniejsi od orków czy goblinów

co do Azora to też mi się nie podobał, nie wiem czym kierował się Jackson

ocenił(a) film na 8
tolerancja91

PAMIĘTAJCIE ŻE ORKOWIE TO NIEGDYSIEJSI ELFOWIE (ZAPRASZAM DO SILMARILIONA- I ERA). KŁANIA SIĘ TOLKIEN- KATOLIK I DIABEŁ KTÓRY BYŁ ANIOŁEM ALE SIĘ ZBUNTOWAŁ. W ZWIĄZKU Z TYM ORKOWIE POWINNI BYĆ PRZYGARBIENI, SMUKLI I MIEĆ SPICZASTE USZY.

ocenił(a) film na 8
tar_atanamir

CHAOTYCZNIE NAPISAŁEM. WIEM

ocenił(a) film na 8
tar_atanamir

no właśnie, gdzie ja niby napisałam coś co by temu przeczyło?

tu jakoś się Azog nie wpisuje, wygląda jak tłusty przygłłup, gdzie ta smukłość? w tym momencie przyznaję rację autorowi tematu

http://lotr.wikia.com/wiki/Orcs
http://lotr.wikia.com/wiki/Azog

mi on trochę przypomina wyrośniętego Avatara

ocenił(a) film na 8
tolerancja91

PRZYPOMINA BARDZIEJ URUK- HAI

ocenił(a) film na 10
tar_atanamir

To wiem chyba skąd Uruk hai wyglądają tak a nie inaczej.

ocenił(a) film na 9
tar_atanamir

Tu by chyba zrobienie porządnego serialu nie wystarczyło na przekazanie całości :]

ocenił(a) film na 9
lord_pawlik

Jest wiele odmian orków, a orkowie z Mordoru są wśród nich na pewno wyjątkowi (bo to orkowie samego Saurona).

ocenił(a) film na 7
Radziol88

Może to i racja, ale co by nie mowił- urodą nie grzeszą ;)

ocenił(a) film na 9
lord_pawlik

Myślałem, że buce z Bucanowa wyginęły...

ocenił(a) film na 9
lord_pawlik

Powiedzmy sobie szczerze.Orcowie we Wladcy moim zdaniem wygladal dodupy i tez niezabardzo mi sie podobali.Uwazam ze w Hobbicie wygladaja o niebo lepiej.
Natomiast gobliny musze sie przyznac ze w Hobbicie wygladaja gorzej glownie ze CGI zastosowali.Naszczescie Orcowie sa prawidzi ludzie w swietnej harakteryzacji.

ocenił(a) film na 7
lavrenzo84

Gobliny=Orkowie sam Tolkien tak mówił http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=313&postdays=0&postorder=asc&&start= 0&sid=849f1a2cd34f374e2116d8a69a82d7d6

ocenił(a) film na 9
tomciog18

Gobliny to całkiem inna rasa niż orkowie. Jeśli ktoś ma wątpliwości niech zastanowi się nad sztuczką Sarumana, który skrzyżował orki z goblinami by powstali Uruk-hai

lord_pawlik

Tak czy inaczej dobrze że w Hobbicie wyglądają inaczej bo jakby były takie same to byśmy dostali powtórkę z rozrywki i wiałoby nudą.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

uwierz, że nie wiało by nudą

ocenił(a) film na 7
lord_pawlik

Ja się z tobą zgodzę:) Nic nie mam do przedstawienia goblinów, ale orków wolałam takich, jak we "Władcy Pierścieni". Sam Azog wydawał mi się zbyt "cyfrowy". Technologia poszła do przodu, ale dla mnie niekoniecznie są to zmiany na lepsze. I tak, zdaję sobie sprawę, że orkowie byli różni.

ocenił(a) film na 10
2night

To dlaczego orkowie niby z morii chodziły po ścianach jak gobliny , a reszta orków tego nie potrafiła ? W WP w morii mi też sie zawsze wydawało że to gobliny a nie orki :/