z Trzeciej Ery to trio Legolas, Gimli i Aragorn, natomiast z Pierwszej to Beren, Luthien i Fingolfin
Ciężko będzie - nie mam jednej ulubionej jest ich kilka .. po stronie dobra -
Krasnoludy : Thorin , Gimli , Thrain i Gloin
Ludzie: Hurin , Barahir , Turin , Aragorn , Boromir i Faramir oraz Theoden i Eomer a także książę Bard !
Elfy : Feanor , Meadhros , Elrond , Finrod Felagunda, Kirdan szkutnik
Istari : Gandalf i Radagast
Valarowie : Manwe ,Ulmo, Aule i Orome
Po stronie zła :
Upiory - Witch king z Angmaru , Khamul , Eks Strażnik Arnoru Usta Saurona
- Sauron
- Morgoth
- Gothmog (Balrog)
Smoki: Smaug . Ancalagon Czarny, Glaurung
krasnoludy : Gimli , Balin
ludzie : Aragorn , Theoden
elfy : Legolas , Elrond , Galadriela
hobbici : Sam , Frodo , Pippin , Merry , Smeagol
Glorfindel Fingolfin i Gil-galad to z elfów z ludzi to Earenidil i Aragorn no i Bard łucznik a z Krasnoludów Dain żelazna stopa(najbardziej) i ogólnie plemię Durina. Z tych złych to Ungolita trochę bo śmieszna z tym swoim głodem była no i Witchking. Lurtz też tak w sumie. Z Valarów to Ulmo i Aule. I wielka grozy wschodu strażnik skarbów i król spod góry Smaug nr.1 na liście ulubionych postaci.
Ludzie: Aragorn, Beren, Turin, Eomer, Theoden, Faramir
Elfy: Gil-Galad, Luthien, Idril, Elrond, Finrod
Majarowie; Gandalf, Eonwe, Meliana, Sauron
Valarowie; Tulkas, Ulmo, Aule, Varda
Krasnoludy; Gimli, Thorin,
Hobbity: Merry, Pipin
NA KONIEC BĘDZIE PODLICZANIE GŁOSÓW I ZOBACZYMY KTÓRA POSTAĆ JEST NAJBARDZIEJ LUBIANA
Może licz osobno 1 i 3 erę (bo chyba jak dotąd nikt nie wspominał o 2)?
Chociaż to będzie trudne - bo co zrobić z taką Galadrielą albo Gandalfem? :)
Gladriela z pierwszej Ery ..a Gandalf / Olorin jeszcze z przed jego stworzenia LoL xD
fakt była, ale przez cały silamrillion jest wspominana tylko 11 razy i nawet nie ma żadnego dialogu z nią. nie ogrywała takiej roli jak Fingolfin, feanor i jego synowie, Morgoth, Meliana czy Thingol. ale w sumie pasuje i tu i tu, jak kto woli. ja osobiście bym ja do 3 zaliczyła, bo było jej jednak trochę więcej we władcy.
tak, przed chwilą na podstawie indexu imion ;) wiesz nie chodzi mi, ze ona nie była ważna bo była, w końcu jako jedyna kobieta wsród książat noldorskich zabierała głos, ale tolkien nigdy sie na niej specjalnie nie skupial. ponadto z tych paru wzmianek wynika ze jej aktywnośc ograniczała sie tylko do buntu. niedługo po przybyciu do śródziemna hajtnęła sie z celebornem i obje prowadzili spokojne życie w doriathcie, a już przed wojna gniewu opuścili beleriand. oboje uważali że konflikt z morgothem o silmarille jest bezsensowny i trzymali sie na uboczu. nie to co reszta tej ferajny ;)
Ale w sumie, to co takiego wielkiego zrobiła w 3 erze? 2 białe rady, przyjęcie, obdarowanie i udzielenie wskazówek Drużynie Pierścienia. Aha, no i jeszcze przechowywanie jednego z 3 pierścieni elfów. Niezbyt wiele. Chociaż to oczywiście ważna postać.
w sumie to też nic ;), poza tym ze wśród elfów razem z elrondem i cirdanem była główna rozgrywająca . ale była bardziej wyrazista niż w 1 erze. bynajmniej w moim odczuciu
Celeborn w III erze wybrzmiewał przy niej jak ...wykastrowany mały podnóżek .....w pierwszej erze ... nie odegrała ważniejszej roli ...
Było jej dużo więcej w Władcy ! Jeśli mowa tylko o Galadrieli książkowej a nie filmowe ;)
Zburzyła Wieże i fortyfikacje Dol Guldur ...? Swoimi czarami i krzykiem ;) Nawet w scenie z zwierciadłem było wyraźnie pokazane jaką mocą dysponowała Galadriela - że gdyby przyjęła pierścień zamieniła by się w anty Galadriele... "Zamiast czarnego włądcy mieli byście mroczną panią ...piękną jak jutrzenka i groźną jak wichura silniejszą niż podwaliny ziemi , wszyscy by rozpaczali i kochali mnie ..." tak po za tym raczej najważniejsze chyba ujęłaś !
Przecież ona nie była żądną przywódczynią buntu chyba ..że Symbolicznym ... Feanor i jego synowie oraz Finrod i Fingolfin oraz Finarfin ...a także Thingol i Meliana (jako sojusznicy w Beleriandzie) .
Saruman najlepszy? xD No jak kto woli, a czemu masz Nazgula na avku skoro najbardziej lubisz Sarumana? :D
hahahah no trudne pytanie :D bo Nazgul jest do szpiku zły a Saruman jednak jest człowiekiem i lubi fajkowe ziele ^^ :D :P
Saruman to Kurunir Majar w ludzkim ciele ...czyli Istari tak jak ..Gandalf ..Olorin
Ludzie: Turin Turambar, Faramir, Boromir, Eomer, Beren, Tuor, Niënor
Elfy: Beleg
Krasnoludy: Bombur, Balin, Gimli
Hobbici: Sam