PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424799
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

We Władcy Pierścieni Bilbo na początku obchodzi 111 urodziny. Akcja Hobbita dzieje się 60 lat
wcześniej. Oznacza to, że Bilbo w Hobbicie ma 51 lat?! Jakoś świetnie się trzyma...

użytkownik usunięty
Alfred_Pennyworth

To nie człowiek tylko hobbit. Żyją dłużej, starzeją się wolniej.

ocenił(a) film na 10

Nie wiedziałem, że starzeją się wolniej, filmy o tym nie wspominały. Dzięki za wyjaśnienie :)

Alfred_Pennyworth

polecam czytanie książek....

ocenił(a) film na 10
Karolina_0409

Niestety nie mam cierpliwości do książek. Szkoda. Wiem, że dużo tracę :/

ocenił(a) film na 10
Alfred_Pennyworth

lepiej nie przyznawaj sie do tego przed ludzmi.

użytkownik usunięty
BigBaller

Za późno.

BigBaller

A co jest takiego złego/wstydliwego/niegodziwego w tym, że ktoś nie czyta książek? ja nie czytam bo nie lubię i co ludzie mnie za to zlinczują? opanuj się

ocenił(a) film na 7
Stefanek

Książki to wiedza.
Po za tym rozwijają wyobraźnie, słownictwo oraz sposób wysławiania się, uczą poprawnej pisowni, poprawiają pamięć, dostarczają rozrywki.

ocenił(a) film na 10
Stefanek

w zasadzie masz racje. Osoba nieczytajaca zdecydowanie nie odstaje od wiekszosci, wiec tak naprawde nie ma powodu do wstydu przed innymi

BigBaller

możesz napisać po polsku?

ocenił(a) film na 10
Stefanek

poczytaj z dwie ksiazki, to moze zalapiesz.

Stefanek

Człowieka kulturalnego poznaje się m.in. po czytaniu książek.
Złego i niegodziwego w tym nic nie ma, a ze wstydem to po prostu zależy od środowiska w którym się obracasz.

Alfred_Pennyworth

Wladcy Pierscieni nie czytalem i nie mam zamiaru. Mialem dwa podejscia, ale styl pisania Tolkiena mi nie odpowiada. Do obejrzenia filmow zbieralem sie 13 lat i w koncu to zrobilem w tym tygodniu. Z filmu wynika, ze Bilbo dozyl 111 lat w dobrym zdrowiu tylko dzieki mocy pierscienia, tak samo jako Golum zyl ponad 500 lat. Hobbita czytalem i nie pamietam, aby byla tam wzmianka o wieku, choc moge sie mylic, bo czytalem bardzo dawno temu.

ocenił(a) film na 9
blizzarder

Hobbici dożywają ok 100 lat, rekordem jest chyba 112 jezeli sie nie myle.
Bilbo odchodzi za wielka wode rok w wieku chyba 113 lat.
Mniej wiecej tak jest w ksiazce.

Co do czytania, to uwazam ze czlowiek nie czytajac bardzo duzo traci ale nikogo nie mozna do tego zmuszac
(Dlatego, moim zdaniem, zmuszanie do czytania lektur mija sie z celem).

QueenViktoria

Mniej więcej tak jest w książce :) - rekordem był wiek Starego Tooka, dziadka Bilba -130 lat.
Bilbo chciał pobić ten rekord i wyruszył do Szarych Przystani dopiero, gdy skończył 131 lat

blizzarder

Była wzmianka o wieku Bilba na początku książkowego Hobbita - skończył 50 lat.