PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422839
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

czy może nikogo tam nie było? w tedy chyba wieża Barad-dur nie istniała

ocenił(a) film na 7
RPKPROSTO

Był opuszczony, Barad-dur i inne twierdze były opuszczone lub zrujnowane. Sauron przebywał wtedy w Dol Guldur (Mroczna Puszcza) pod przybranym imieniem Czarnoksiężnika, gdyż chciał być jak najbliżej Pól Gladden (poszukiwał Pierścienia). Po działaniach Białej Rady tożsamość Saurona odkryto, a on sam uciekł z Dol Guldur opuszczając twierdzę. Po kilku latach wraca, ale już właśnie do Mordoru, gdzie zrzesza na nowo rozbite plemiona orków i odbudowuje fortyfikacje.

Gimli_syn_Gloina

Sauron przecież nie mógł się ruszac , bez pierścienia nie mógł chyba chodzic po ziemi, a może inaczej wyglądał, no to mógł zmusic gobliny aby mu pomogły, jak mógł bez pierścienia chodzic po ziemi, on nie żył pełnoprawnie przecież

RPKPROSTO

Mogę coś namieszać, ale z tego co wiem, duch Saurona przetrwał, bo nie zniszczono pierścienia. A więc to jego duch przemieszczał się po Śródziemiu w poszukiwaniu schronienia. Również w Barad-dur nie miał zupełnie cielesnej postaci, istniał jako Oko bez powieki, okolone ogniem, nieprawdaż?

ocenił(a) film na 7
DianaReachel

Oboje się mylicie. Sauron w czasach Hobbita żył (Pierścień zapewnił mu totalną nieśmiertelność), ale nie posiadał ciała. Dlatego uciekł z Dol Guldur, gdyż nie wytrzymałby konfrontacji z Gandalfem Szarym (który był od niego o wiele słabszy).
Inaczej ma się sprawa w czasie Wojny o Pierścień. Sauron miał już ciało, ale wciąż był słaby, niezdolny do walki w bitwie, choć już materialny. Dlatego też przebywał w Barad-Dur, widoczny dla wszystkich jako Oko (będące niejako awatarem jego mocy, czy też bardziej znakiem propagandowym... w każdym bądź razie była to wyraźna manifestacja jego siły).
Sauron ciągle przebywał w sali tronowej Czarnej Wieży przebywając niejako w transie - jego głównym zadaniem była obserwacja Śródziemia, stąd skupienie całej mocy na stworzeniu Oka, będącego dla niego narzędziem poznawczym świata - a dla wszystkich innych symbolem jego samego.

Gimli_syn_Gloina

Ciekawe jak wtedy wyglądał,i ciekawe czy pojawi się w filmie,i również ciekawe jak tym razem by go przedstawili,a jak ty sobie go wyobrażasz Gimli?,Saurona pod postacią czarnoksiężnika i tego późniejszego..

ocenił(a) film na 7
Adorianu

Po zniszczeniu Numenoru Sauron nie mógł już zmieniać postaci i został uwięziony w wiecznie płonącym ciele ogromnego mężczyzny. Tak też przestawiono go w filmie, choć w zbroi (która miała być sczerniała z powodu trawiących ją od środka ogni).
Ja w czasie Wojny o Pierścień wyobrażam go sobie właśnie jako płonącego człowieka, ale jeszcze nie w pełni "odbudowanego", w takim sensie, że widać gdzieniegdzie żebra itp. W końcu dążył do pełnego odbudowania ciała, a taką możliwość mógł mu dać tylko Pierścień (choć nie zgasiłby wiecznie trawiącego go ognia).

A jak miałby wyglądać jako Czarnoksiężnik? Mi się bardzo podoba wizja firmy Games Workshop, która wydała figurkę Saurona-Czarnoksiężnika, tu masz zdjęcia:
http://photos02.istore.pl/12177/photos/big/1505405.jpg
http://www.games-workshop.com/MEDIA_CustomProductCatalog/m1181059_99111464103_Ev ilSauronNecromancerMain_445x319.jpg

Choć z drugiej strony wydaje mi się, że z racji swojej mrocznej natury i ognistego ciała można go przestawić jako spowitego w mrok i płomień upiora. Mam nadzieję, że filmowcy mnie zaskoczą :D

Gimli_syn_Gloina

Prawda jest taka, że w Hobbicie nie jest to opisane, przynajmniej nie tak jak to opisujesz. Skąd to wiesz? Silmarilion?Gandalf oddzielił się od drużyny przed mroczną puszczą. Czy można więc liczyć na cały odrębny wątek zebrania się rady czarodziejów i jakiegoś pojedynku między Gandalfem a czarnym lordem? Wątpie, ale Jackson udowodnił, że ma w interesie najlepsze przedstawienie książek.

ocenił(a) film na 10
folkien22

Myślę, że takiego wątku się nie doczekamy. Nie był on w Hobbicie konkretnie opisany. Było to tylko wspomniane (niestety).

Silmarillionu nie czytałem ale domyślam się, że z tej książki Gimli ma te informacje :)

ocenił(a) film na 7
folkien22

Bodajże w Niedokończonych Opowieściach jest najlepiej opisany ten watek. Sam już nie pamiętam.
Po odłączeniu się od kompanii Thorina Gandalf udał się na zebranie Białej Rady (w Rivendell, Lothlorien, Isengardzie?). Tym razem Rada zgodziła się na atak na Dol Guldur (Saruman wiedział, że Czarnoksiężnik to Sauron, dowiedział się też, że prowadzi on badania w okolicach Pól Gladden, by znaleźć ciało Isildura, więc chciał wyprzeć go z tamtych terenów) i podjęto działania w tym celu. Siły Białej Rady (sami jej członkowie, czy też może jakieś wojska - a jeśli tak, to kto?) uderzyły na Dol Guldur, odkryto prawdziwą tożsamość Saurona, jednak nie złapano go - zdążył on zbiec do Mordoru.

Jackson już zadeklarował na facebooku, że w filmie pojawi się zebranie Białej Rady i sam atak na Dol Guldur (pytanie tylko, w której części, ale obstawiam pierwszą, tak by w każdej części była epicka bitwa - w tym wypadku rajd na Dol Guldur w pierwszej i Bitwa 5 Armii w drugiej), tak więc jest to już pewne.

Gimli_syn_Gloina

Atak na Dol Guldur potwierdzony?,kurde to świetnie :D,dawnooo czytałem książki,i nie pamiętam dokładnie tego wątku z palącym się ciałem Saurona,będe musiał wszystko odświeżyć :).Figurkę czarnoksiężnika widziałem już za czasów kiedy owe zbierałem :).Sauron jak i Morgoth są dla mnie świetnymi Czarnymi charakterami,dlatego liczę że pokażą nam Saurona,w Bitwie Ostatniego Sojuszu wyglądał świetnie.Mam pytanko Gimli odnośnie Melkora ,nie pamiętam jego dokładnego opisu,a na wielu obrazkach przedstawiany jest jako olbrzym,więc pytanie jakiego był wzrostu i czy wygladał jak elf czy jak człowiek ( są obrazki na których wygląda jak...ork).Bo to że przedstawia się go jako giganta może wynika z fragmentu który mówi że jego stopa ciężka jak góra,czy jakoś tak.

http://mentosik8.deviantart.com/gallery/#/d2pse60

Najlepszy wizerunek Morgotha jaki widziałem,w dodatku dzieło Polaka :D.

ocenił(a) film na 7
Adorianu

O, widzę że mamy tu kolejnego gracza LOTR:SBG :D
Wiesz, nigdy nie zajmowałem się Valarami zbytnio, wydaje mi się jednak, że Tolkien zawsze opisywał ich jako większych od ludzi. Morgoth miał paskudne oblicze, głównie dlatego, że ciągle tracił Moc, przez co tracił jednocześnie swe hroa (ciało) - na rzecz fea (duszy), która zbyt szlachetną nie była. Działo się tak dlatego, ponieważ sięgnął on po to co boskie - zaczął tworzyć nowe twory, ale w przeciwieństwie do Eru nie mógł tworzyć coś z niczego - dlatego każdy stworzony przez niego ork, troll, czy warg posiada cząstkę jego samego. Cząstka ta pozwalała spaczonej fea ciągle trzymać się jej ohydnej hroa. Wraz z każdym nowo narodzonym orkiem umierała cząstka Morgotha... Sam ten fakt sprawia, że nie mógł on być piękną istotą ;)

Gimli_syn_Gloina

Czyżbyś też był posiadaczem kolekcji figurek? :> :D.Jaką ilość posiadasz? i jakie jednostki,rasy?,szkoda że nie ma na forum PW ;/.

ocenił(a) film na 7
Adorianu

Cała kolekcja z DeAgostini + armia krasnoludów i różnie tam pierdółki kolekcjonersko, jak choćby ukochana przeze mnie figurka smoka :D
Ale na turniejach się nie pojawiam od bardzo dawna :(

Gimli_syn_Gloina

Heh,mi się nie udało zdobyć dużo numerów :(.
Jednak mam 40 uruk-hai
24 orków z mordoru
24 elfów wysokiego rodu + 3 metalowych noldorów
i ogólnie dużo tego jest ^^,gdybym miał duużo pieniędzy to bym powiększył kolekcje :D.
Najbardziej to mam sentyment do 3 metalowych berserkerów :D,jak dla mnie są oni genialni ( ich wizerunek).
Niestety nie mam całej Drużyny Pierścienia :(,i to dosyć ważnych postaci,jak Gandalf,Gimli,Sam,Boromir :(.Najbardziej chciałbym mieć Nazguli,Czarnoskiężnika z Angmaru,Saurona i Balroga :D.A grać figurkami to nie miałem z kim,więc tylko sobie stały,i sam ze soba grałem haha xD.

ocenił(a) film na 10
Gimli_syn_Gloina

Ja z władcy mam około 1000 figurek. Mam Saurona, Balroga, mumakila, nazgule, i 7 Aragornów, wszystkie figurki z Gondoru i Isengardu. Z każdej frakcji po troche. Niestety też nie mam z kim grać, więc ustawiam od czasu do czasu jakieś epickie bitwy. Mam także trzy makiety do lotra. Czekam na premierę Hobbita, bo wtedy pewnie GW wypuści nowe figury więc będzie można fajnie uzupełnić kolekcję. Pozdrawiam. Proszę o odpisanie

ocenił(a) film na 7
nazgul789lotr

Podziwiam kolekcję! :0

GW potwierdziło, że ma wykupioną licencję na Hobbita, więc nowe figurki NA PEWNO się pojawią.

nazgul789lotr

Wow niezła kolekcja,musiałeś dużo kasy wydać :D,mógłbyś zrobić foto swojej kolekcji?? :D chętnie popodziwiam :D.

ocenił(a) film na 9
Adorianu

Też jestem ciekaw jak ona wygląda:)

ocenił(a) film na 10
DziarD

jak będe w domu to oczywiście zrobie zdjęcie. Pozdrawiam wszystkich i miłych wakacji

nazgul789lotr

Będziemy czekać :),i Wzajemnie :).

ocenił(a) film na 9
Gimli_syn_Gloina

Gimli_son_Gloina nie pisałeś przypadkiem artykułów na mitril.pl i TwierdzaLotr? :D

ocenił(a) film na 7
Lt_Colonel_John_Frost

Tak, swego czasu byłem redaktorem na obu tych stronach :D

ocenił(a) film na 10
Gimli_syn_Gloina

Na szczęście nie zrobili go tak, jak Balroga w LOTR.

ocenił(a) film na 9
Adorianu

Sauron w filmie miał wyglądać tak: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Annatar.jpg

Seba13169

Nie,miał tak wyglądać przez chwile kiedy pojawiał się przed Czarną Bramą.Ale zmienili Saurona na Trolla.
A tak to miało wyglądać :
http://www.youtube.com/watch?v=C97qFHl0jVw&feature=player_embedded

RPKPROSTO

Mordor byl opuszczony, Mi się zdaję że Sauron przybrał postać taką jak inne upiory pierścienia zbroja i szata bez ciała w których poruszał się jego duch widoczny tylko w krainie cieni.

xedor

mam pytanie, czy hobbit mógłby nazbierac jakiegoś gówna i jakoś wychodowac orka?

ocenił(a) film na 7
RPKPROSTO

Nie za bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Tylko we wczesnych szkicach swojego Legendarium Tolkien wywodził orków od błota. Wg. Silmarilionu pierwsi orkowie pochodzili od elfów, natomiast w HoME Christopher Tolkien uzupełnia te dane o fakt, że po pojawieniu się ludzi Morgoth użył ich, by stworzyć "lepszą" mieszankę orków - co prawda słabszą i mniej długowieczną, ale za to szybciej się rozmnażającą i okrutniejszą.

Gimli_syn_Gloina

w władcy pierścieni bitwa o śródziemie jama orków była taką "górką" z otworem no i... co było w tym otworze?

ocenił(a) film na 7
RPKPROSTO

Twórcy gry wzorowali się pewnie na tych "wylęgarniach" Uruk-hai z filmu. Niestety nie ma to nic wspólnego z książką. Zarówno orkowie jak i Uruk-hai rozmnażali się w naturalny sposób z udziałem obu płci.
Dodatkowo nie można było wyhodować orka ze względu na cząstkę Morgotha w jego duszy. Ork ZAWSZE będzie zły i jedynym celem jego egzystencji będzie szerzenie zła.

Gimli_syn_Gloina

prześlij mi zdjęcie orki z śródziemia, nie wiem jak samice wyglądają

ocenił(a) film na 7
RPKPROSTO

Orczycy - orki to w oceanie pływają ;p
A zdjęcia orczyc w necie w ogromnej ilości występują, tylko zwykle są to zielonoskóre cycate laski rodem z WoWa :P

Znaleźć coś w stylu pasującym do orków ze Śródziemia... dobry wydaje mi się tylko ten obrazek:
http://www.elfwood.com/~aumala/Orcwife-with-children.2549504.html

Choć zawsze można preferować taką wersję :P
http://melihitchcock.deviantart.com/art/Gorurz-Orcess-of-Mordor-14703808

Gimli_syn_Gloina

Łoo,tego też nie wiedziałem,myślałem że orków się zwyczajnie jakoś tworzy,o orkach w wersji żeńskiej nie czytałem xD,gdzie była o nich wzmianka?.

ocenił(a) film na 7
Adorianu

Musiałbym poszukać, aczkolwiek na pewno Tolkien nigdy nie wspominał, jakoby orkowie rozmnażali się w jakiś cudowny sposób. Wiemy tylko, że rozmnażali się bardzo szybko, ale w zupełnie naturalny sposób.

Gimli_syn_Gloina

gimli, znasz orków z warhammera?

ocenił(a) film na 7
RPKPROSTO

Z wyglądu i ogólnej historii tak, a co? :P

Gimli_syn_Gloina

a wymień mi czym się różnią orkowie z śródziemia i warhammera

ocenił(a) film na 7
RPKPROSTO

Te pytania coraz bardziej odbiegają od dyskusji na temat filmu :/
Orkowie w Warhammerze - gatunek z innej planety niż ludzie, wyglądają jak dobrze zbudowane, muskularne humanoidy z dużymi głowami, posiadają ostre zęby. Są bardzo silni i wytrzymali, mają zieloną skórę. Odważni, wręcz brawurowi. Niezbyt inteligentni, preferują rozwiązania siłowe. Z natury chaotyczni, tworzą machiny z wraków innych nacji. Uwielbiają walkę, jednak nie są z natury zupełnie źli.
Orkowie w Śródziemiu - sztucznie stworzony gatunek za pomocą czarnej magii. Są mniejsi od ludzi, zgarbieni i brzydcy, ale wytrzymali i silni. Mają czarną skórę, jednak często przedstawia się ich ze skórą zieloną, czerwoną etc. (zupełnie nie wiem skąd się wzięła taka interpretacja). Strasznie tchórzliwi i podstępni. Boją się światła słonecznego. Chaotyczni, uwielbiają mordować i szerzyć zło, z natury są źli i nie są zdolni do czynienia dobra. Tworzą prymitywne, ale skuteczne narzędzia. Starają się unikać walki, chyba że są w znacznej przewadze liczebnej.

Tyle z grubsza.

ocenił(a) film na 10
Gimli_syn_Gloina

Dokładnie tak. A poza tym orki z wh40k jednoczą się w Łaaa!( po angielsku Waagh! co mnie sie bardziej podoba) i zalewają planetę po planecie w krwi i chaosie. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
RPKPROSTO

No więc to było tak
Sauron - jeden z Majarów, sługa Morgotha, mistrz przebiegłości. Mógł przybierać dowolne kształty. Sauron tworząc "Jedyny Pierścień" przelał w niego dużą część swojej mocy, miało mu to pomóc w kontrolowaniu innych pierścieni mocy i ich właścicieli. Dopóki pierścień istniał jego pan był nieśmiertelny. Isildur odbierając Sauronowi pierścień osłabił go na tyle, że ten stracił ciało i już nigdy nie przybrał fizycznej postaci, od tamtej pory przemieszczał się po Śródziemiu jako duch. Po pokonaniu Saurona tereny Mordoru były kontrolowane przez Gondor, jednak z biegiem lat czujność ludzi osłabła i nie pilnowali oni dawnej siedziby swojego wroga tak jak kiedyś. Tymczasem duch Saurona zamieszkał w Dol Guldur. Ludzie i Elfy twierdzili, że zamieszkał tam czarodziej, chociaż nikt nigdy go nie widział. Wiemy, że Gandalf opuścił uczestników wyprawy pod Samotną Górę aby udać się na spotkanie Białej Rady, która doszła do wniosku że to Sauron skrywa się w Mrocznej Puszczy i postanowili go stamtąd wygnać. Ponieważ Pierścień dalej istniał nie mogli go zniszczyć. Duch Saurona wymknął się z Dol Guldur i niezauważony przez straże z Gondoru wrócił do Mordoru. Przez długie lata zbierał siły, udało mu się odbudować Barad Dur, aż w końcu wypowiedział otwartą wojnę ludziom. Dalszą historię Saurona znamy z Władcy Pierścieni. Tolkien nigdy dokładnie nie opisał bitwy o Dol Guldur, dlatego na ten fragment filmu czekam najbardziej. Ciekawie będzie zobaczyć całą Białą Radę w akcji : )
Wszystkie wydarzenia opisałem pobieżnie z ominięciem masy szczegółów, które znajdziecie w Silmarillionie. Trzeba też pamiętać, że cała historia ciągnęła się przez kilka tysięcy lat. Nawet Jackson we Władcy bardzo mocno przyspieszył akcję. W jego wersji wygląda to tak, że Frodo wyrusza w podróż niedługo po Bilbie, w książce minęło wiele lat zanim Gandalf wrócił z wiadomościami o Pierścieniu.

ocenił(a) film na 5
zonk_2

P.S. Wiedza zaczerpnięta z książek, nie z figurek, gier, kart i innych bajerów o których J.R.R. Tolkien nawet nie marzył : )

ocenił(a) film na 7
zonk_2

Wybacz, ale moje wypowiedzi były w pełni oparte tylko na zasobach z książek Tolkiena, jedynie zdjęcie Czarnoksiężnika zaczerpnąłem z gry figurkowej. Problem jest tylko taki, że część wiedzy opieram na książkach w Polsce nigdy nie wydanych ;)

Gimli_syn_Gloina

A czego u nas nie wydano??.

ocenił(a) film na 7
Adorianu

10 z 12 tomów Historii Śródziemia. Jest to kompilacja różnych zapisków Tolkiena dotyczących Śródziemia zredagowanych przez jego syna Christophera. Wiele rzeczy z HoME to tylko wczesne szkice, które ukazują nam jak ewoluował pomysł na historię Ardy, część z nich jednak to bardzo ciekawe rzeczy dotyczące "ostatecznej wersji" Śródziemia.
Myślę, że najlepszą rekomendacją dla HoME będzie sam Christopher Tolkien, który po wydaniu ostatniego tomu stwierdził, że gdyby znał on cały materiał, który zawarł w 12 tomach tegoż dzieła, to zupełnie inaczej zredagowałby Silmarilion.

Gimli_syn_Gloina

Ano patrz tego nie wiedziałem :).

ocenił(a) film na 5
Gimli_syn_Gloina

sorki Gimli źle się wyraziłem : ) patrząc po twoich postach nie wątpię, że masz ogromną wiedzę na temat dzieł Tolkiena i samego Śródziemia. Chodziło mi bardziej o to, że w grach wszystko jest pomieszane i nie można się na nich opierać. Co do "Historii Śródziemia" liczyłem na to, że po sukcesie filmu Władca Pierścieni ktoś się wysili i w końcu przetłumaczą te 12 tomów. Niestety nikt się za to nie zabrał. Pozostają tylko Angielskie wersje dostępne na Ebay-u, albo ebooki za którymi osobiście nie przepadam.
Jeśli dobrze pamiętam to w polskiej wersji 2 pierwsze tomy "Historii Śródziemia" znajdują się w "Księdze zaginionych opowieści".

ocenił(a) film na 5
zonk_2

Dla ciekawskich historia śródziemia w pigułce : )
http://arandor.w.interia.pl/ksiazki/tolkien/historia.htm

ocenił(a) film na 7
zonk_2

Spoko :D O grach lepiej nie mówić, dobrym przykładem niech będzie tocząca się wyżej dyskusja o rozmnażaniu orków i przedstawieniu tego w Bitwie o Śródziemie ;)

Gimli_syn_Gloina

Z tego co wiem to czarnoksiężnik nie był Sauronem,ale jednym z królów powierników pierścienia,który kiedy został przez pierścień ''ubezwłasnowolniony'' i stał się niewolnikiem pierścienia tzn. nazgulem.Myśle,że dobrze pamiętam trylogie.

ocenił(a) film na 7
royal12

Pewnie pomyliły Ci się dwie postacie: Czarnoskiężnik i Król-Czarnoksiężnik z Angmaru (po angielsku Necromancer i Witch-King of Angmar) - rzeczywiście w polskim przekładzie ich nazwy brzmią podobnie.
Czarnoksiężnik to Sauron ukrywający się w Dol Guldur, natomiast Król-Czarnoksiężnik to władca Nazgulów ;)