PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424833
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

liczę chociaż, że będzie minimum 1-2 projektory w dobrych kinach

ocenił(a) film na 7
Bombur

Prawdopodobnie film w 48 klatkach będzie można obejrzeć tylko w Warszawskim i Katowickim Imaxie

Indy_6

kurcze tego właśnie się obawiałem, a mógłbyś podać jakieś źródło ?

Bombur

A wielka będzie różnica. Bo generalnie się z tym nie interesowałem. Bo jak będzie za płynnie to też chyba nie dobrze do oczy mogą od tego boleć, jak znowu za mało płynnie (pokaz slajdów) to można ku*rwicy dostać ;p

ocenił(a) film na 7
Ounterios

Nie pamiętam dokładnie bo było to już jakiś czas temu, wiem tylko, że te dwa oddziały kin IMAX będą przechodziły technologiczny remont dzięki czemu właśnie te dwa kina będą zaopatrzone w większy ekran i technologię 48 klatkową. 48 klatek przypomina oglądanie rzeczywistości dookoła nas, która jest normalna na codzień, ale co najmniej dziwna podczas oglądania na ekranie. Bardzo mnie ta technologia interesuje i ciekawi mnie jak to będzie wyglądać :)

Indy_6

Ja też bardzo bym chciała zobaczyć jak to wygląda, jakie są wrażenia, gdy się ogląda film w takiej technologii. Ciekawa jestem, czy zrobiła by na mnie lepsze wrażenie niż 3D, którego osobiście nie znoszę :P Szkoda, jeśli 48 fps nie będzie można zobaczyć w Krakowie :(

Ounterios

Im wiecej FPS i płynniejszy obraz, tym mniejsze zmęczenie dla mózgu, więc jest dokładnie na odwrót. Prędzej głowa rozboli na 24 fps niż 48 fps. Pod każdym względem więcej fps = lepiej, jednak lepszy realizm akurat w takich filmach może niektórym nie odpowiadać, bo to w końcu fantastyka, więc lepszy obraz może dać paradoksalnie gorsze wrażenia, bo ta prymitywna, archaiczna "pseudo-płynność" aktualnego standardu kinowego ładnie tuszuje wszystkie niedoskonałości i nadaje senną, "filmową" atmosferę. Cięzko jest się też odzwyczaić od czegoś z czym miało się styczność przez całe życie.

ocenił(a) film na 6
Kazioo

Odwróć wzrok od monitora i ciesz się płynnym obrazem, mniej więcej 100 fps, bo tyle wychwytuje oko :P. To jest to, z czym miałeś styczność przez całe życie, a nie 24fps....

septuater

1. Co ma piernik do wiatraka? To chyba oczywiste, ze miałem na myśli to co widzimy w telewizji czy w kinie. Przyzwyczajenia dotyczą mnóstwa rzeczy w naszym życiu i wiele z nich to rzeczy sztuczne.
Przykładowo: Polacy uwielbiają lektora w filmie (będącego gwałtem na ścieżce dźwiękowej filmu) i chcieliby go mieć nawet w kinie, a wynika to tylko z przyzwyczajona budowanego często od urodzenia. Na zachodzie lektor wydaje się być czymś beznadziejnym, ale nie dla nas.

2. Żadne 100 FPS. Ludzki wzrok nie ma częstotliwości, a granica odróżniania zmian zależy w ogromnej części od rodzaju tej zmiany (np. sposób ruchu obiektu) i przekładając to na wartość w klatkach na sekundę badano, że w jednych przypadkach zatracamy zdolność do stwierdzenia różnicy już powyżej 30, a w innych nawet 300 to za mało i nadal badane osoby wykrywały zmiany.

ocenił(a) film na 8
Kazioo

Sam jestem ogólnie przeciwnikiem lektora, ale z tym że na zachodzie lektor wydaje się być czymś beznadziejnym nie jest do końca prawdą. W takich Niemczech szeroko stosowany jest dubbing, który imho jest jeszcze gorszy i znacznie bardziej psuje atmosferę filmu.

ocenił(a) film na 9
Garlendar

Mylisz pojęcia dubbing to nie lektor. Dubbingi animowanych filmów w polskiej wersji jest znośne. Ale filmy oraz seriale zdubbingowane lub zlektorowane są rzekłłbym do dupy.

Kazioo

"Polacy uwielbiają lektora w filmie (będącego gwałtem na ścieżce dźwiękowej filmu)"

To zależy jaki film i jaki lektor. Są przypadki kiedy lektor dodaje filmowi mega klimatu. Nie wyobrażam sobie oglądania np "Chłopców z ferajny" bez Jarosława Łukomskiego. Ale już oglądanie "Pulp Fiction" z lektorem niema najmniejszego sensu, gdyż jest to film tekstów, a ścieżki z lektorem są zazwyczaj mocno ocenzurowane.

Indy_6

IMAX zaprzecza jakoby w tych dwóch kinach Hobbit miał być wyświetlany w innej technologii.
"Hobbita będzie można obejrzeć we wszystkich kinach IMAX w tej samej jakości. "
Pytanie czy wszędzie będzie 24 czy 48 :)

ocenił(a) film na 8
Bombur

48 klatek na sekundę według mnie nie nadaje się do filmów. Wygląda to jak reportaż a nie film fabularny.

FMB

jeszcze nie widziales a już krytykujesz

ocenił(a) film na 8
guga_buzka

Czego nie widziałem? Filmu w 48fps? No bo chyba nie mówisz o Hobbicie.

FMB

Moim zdaniem 48 klatek powinni wsadzać do jakiś komedii albo tego typu filmów a nie do filmów fantasy. Przez zbyt dużo realizmu film już nie jest tak baśniowy i magiczny ale raczej upodabnia się do naszej rzeczywistości.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Moim zdaniem taka technologia nadawałaby się do filmów dokumentalnych - przyrodniczych, więcej klatek sprawdza się w szybkich ujęciach i przelotach kamer, wtedy obraz nadal pozostaje płynny a przy 24 klatkach zrywa ... Nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajenia oczu do filmów w 24 klatkach, ale mnie po kilkunastu sekundach taki hiperrealistyczny obraz niesamowicie irytuje, film wygląda niesamowicie sztucznie, jak Klan albo Plebania, istny koszmar. Aha, jeszcze jedno, nie szukajcie na YT żadnych filmów w 48 klatkach na sekundę, bo i tak YT konwertuje film chyba do max 30, więc nie zobaczycie tego efektu. Całe szczęście Hobbit będzie również w wersji klasycznej, 24 klatkowej :) BTW. Zdecydowana większość kin w Polsce nie jest przystosowana do puszczania filmów w 48 fps :)

Matias85

DOBRA SPECE WIDZILES CHOCIAZ FILM NA 48KLATEK ZE TAK GADASZ? tO CO CI SIE WYDAJE jest malo wazne

ocenił(a) film na 9
guga_buzka

Dlaczego piszesz z włączonym Caps Lockiem ? Dlaczego nie używasz znaków interpunkcyjnych ? Dlaczego piszesz coś o " wydawaniu ", skoro ja takiego sformułowania nie użyłem ? Wcześniej, kiedy nie widziałem żadnego wideo w 48 fps, też się podniecałem, że " łał " nowa super technologia, na bank będzie świetnie, itp, itd. Później, gdy obejrzałem kilka materiałów w 48 klatkach na sekundę stwierdziłem, że tego się nie da oglądać. Gdybym nie widział, to nie pisałbym o moich doświadczeniach z takim obrazem, nieprawdaż ?

Matias85

Gdzie? Z czystej ciekawości cokolwiek bym zobaczył w 48k/s.

ocenił(a) film na 9
irranus

Cholera, nie mogę Ci tu wysłać linka ani prywatnej wiadomości nie mogę napisać ; / Gdzie mogę Ci wysłać linka ?

Matias85

choćby na mail, "moj nick"@gmail.com

ocenił(a) film na 9
irranus

Ok, poszło.

Matias85

nie ma nic niestety ;/

ocenił(a) film na 9
irranus

A masz może konto na ch o m i k u j p. l ?

Matias85

kiedyś zakładałem więc szukaj mnie pod tym samym nickiem jak tu na forum. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
irranus

Wklej ten link w adresie, ale bez spacji, bo inaczej nie mogę tu wklejać h t t p : / / c u t m e . e u / 7 e 4 2

Matias85

Podziękował! Faktycznie jest różnica, ale i tak ciekaw jestem tego efektu w Hobbicie. W końcu nie wyobrażam sobie by Jackson wypuścił dziada.

guga_buzka

Ja widziałem krótki filmik i szczersze to był za bardzo realistyczny. Zresztą tak jak krytycy powiedzieli : Film fantasy do tego sie nie nadaje.

Matias85

Popieram:)

ocenił(a) film na 10
Matias85

Was wszystkich chyb a p******o 48 klatek to przełom i trzeba się cieszyć że hobbit wyjdzie właśnie w takiej wersji a filmiki mówią co innego niż kamilxxx oglądnijcie se.

ocenił(a) film na 7
adrian229

Ja się cieszę z tym 48 klatek, jestem bardzo ciekawy jak to wyjdzie w filmie fantasy. Dziwi mnie tak krytyczne podejście większości do tego tematu. Dać ludziom coś nowego, jeszcze nie widzieli finałowego efektu a już z góry mówią że to nie pasuje, nie nadaje się bo obraz będzie zbyt płynny.
Zobaczycie efekt końcowy to będziecie oceniać, może to będzie przełom a może totalna klapa, na to chwilę o niczym nie można przesądzać.

ocenił(a) film na 6
adrian229

Żaden przełom. Po prostu niedługo projektory będą miały taką częstotliwość wyświetlania jak monitory i płaskie telewizory (60Hz) i... co się zmieni? Nie lubię, gdy film wygląda jak kręcony przez domową kamerkę w 60fps, odbiera to trochę "filmowości" i, nie wiem... gracji? Film sprawia wrażenie pierwszego lepszego reportażu. Cameron zamierza to zastosować w drugim "Avatarze", żeby osiągnąć więcej realizmu, i tam to pasuje, ale przecież w fantasy nie chcemy jakiegoś wybitnego realizmu, prawda? ;)

ocenił(a) film na 10
septuater

Dlatego hobbit jest 48 fps a nie 60.

ocenił(a) film na 6
adrian229

Czyli będzie jeszcze mniejszym "przełomem". Zresztą, wychodzi prawie na to samo. Następnym krokiem będzie pewnie coś powyżej 60.

A zresztą, kij z tym, będzie w porządku, dopóki nie będą nas doić jak z 3D.

Bombur

Widziałem zwiastun w 48 klatkach i muszę powiedzieć, że wolę zobaczyć film w 24.

ocenił(a) film na 6
obleh

Pamiętaj, że zwiastun dostępny w sieci nie jest to oryginalne 48 tylko przekonwertowany z 24 na 48 więc nie ma pewności jak do końca będzie to tak wyglądało.

obleh

Nie widziałeś oficjalnego zwiastuna w 48 klatkach tylko konwersje z 24 klatek przez jakiegoś fana. Konwersja ma to do siebie, że sceny są za szybkie, mało wyraźne i dźwięk jest niedopasowany, dlatego to tak do dupy wyglądało.

obleh

Mógłbyś podać linka?

ocenił(a) film na 5
Bombur

wszystko zależy od ilości chętnych. Jeśli ludziom się spodoba to wprowadzą do reszty Imax-ów. Jeśli technika się przyjmie i zacznie powstawać więcej takich filmów, to zaczną je puszczać wszystkie kina. Podobnie było z 3D.

ocenił(a) film na 8
Bombur

"Witam serdecznie,

w kinach IMAX film będzie wyświetlany standardowo 24 klatek na sekundę.

Pozdrawiam,

Agnieszka"

To treść maila który włśnie dostałem z IMAX :( Trochę ręce opadają

_morfeo_

No to fail, szkoda bardzo. W takim razie w polsce żadne kino nie będzie wyświetało w 48 klatkach. Ja jadę do berlina na pokaz w 48 klatkach w cinemaxx. Film będzie oczywiście po niemiecku, ale niezbyt mi to przeszkadza, ważne by zobaczyć te cudo technologiczne.

ocenił(a) film na 7
Xaia

No co Ty, z niemieckim dubbingiem? Lepiej obejrzyj w PL z napisami. Ten dubbing będzie Ci przeszkadzał.

Joecrou

Nie przepuszczę jedynej okazji zobaczenia takiego filmu w 48 klatkach w 3D na 20 metrowym ekranie :>. w PL z napisami też obejrzę, ale przy okazji.

ocenił(a) film na 7
Joecrou

To w Niemczech nie ma wyboru dubbing/napisy ?

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Wydaje mi się że mają tylko dubbing, jak we wszystkim.

Anthrax91

W Berlinie jest Cinestar Original i w nim można obejrzeć wszystkie filmy z oryginalną ścieżką dźwiękową. Można także obejrzeć hobbita po angielsku w 48 klatkach. Jednak ja wybrałem kino Event ze względu na ogromny ekran (największe kino w berlinie). Jednak jeśli film będzie świetny to wybiorę się również na oryginalną wersję.

ocenił(a) film na 8
Xaia

Ja jeszcze licze na to ze jednak gdzies to puszcza w 48, moze nowsze sieci jak Cinema3D latwiej sobie poradza z wprowadzeniem 48 i beda chcialy to wykorzystac jako chłit maketingowy. Zobaczymy, maile wysłąne do cineam city multikina heliosa i cinema3d.

ocenił(a) film na 9
_morfeo_

I jak? Miałeś jakąś odpowiedź? Mimo listy podanej niżej przez f67 mam jeszcze cichą nadzieję..

Xaia

Cudo technologiczne? Albo jesteś wideofilem, albo nie do końca jesteś świadom różnicy między 24 a 48 fps, która dla niektórych może być ledwie zauważalna. Co więcej, ci którzy widza różnicę często dostrzegają ją w sensie negatywnym i wymaga to przyzwyczajenia się (czy też raczej odzwyczajenia się od typowego formatu filmowego).