PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424908
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

u mnie :
Drużyna Pierścienia :10
Dwie Wieże :9
Powrót Króla :9
Hobbit :5

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

Dobrze wiedzieć :) No dokładnie - we 'Władcy' budzili przerażenie, a tu ca najwyżej politowanie. Taki paradoks, że im bardziej technologia idzie do przodu, tym gorzej i sztuczniej to wygląda. I znowu zgoda - orły i giganty wyszły moim zdaniem bardzo zacnie ;)

ocenił(a) film na 9
n00bers

Nie jest to może tłumaczenie zbyt trafne ale jest pewna różnica między orkami z WP a Hobbita, nie tylko na podstawie efektów.
Zacznijmy od tego, że różnicowanie Ork i Goblin jest błędne - można używać tego zamiennie.
Różnice wynikają raczej z pochodzenia stworów - Gobliny z Gór Mglistych czy Północy, a Orkowie z Mordoru.
W WP mamy do czynienia głównie z Orkami z Mordoru oraz Uruk-hai (co jest już innym stworzeniem) z Isengardu.
Gobliny z gór spotykamy bodajże jedynie w Morii, gdzie też są małymi, pokracznymi stworzeniami jak w Hobbicie, do któych wykorzystano CGI.
Nie są jednak z nimi identyczne/ Dlaczego?

Wszystko wynika z książek. Hobbita i WP dzieli wiele lat i wiele zmian w zamyśle o tym jakie będzie Śródziemie.
W Hobbicie gobliny sobie śpiewają, gadają i generalnie nie budzą zbytnio strachu, a sam nastrój jest pozytywny - jasno, większość z goblinów łazi goła, bez stali i żelaza.
W WP nastrój jest mroczniejszy, pokraczne, poskręcane i oszpecone stwory są zrobione tak by powodować dyskomfort, wyposażono je w zbroje i wystrzępioną broń, a zamiast śpiewać piosenki skrzeczą i jęczą.
W filmie pokazano wszystko podobnie. Dobrze, że nie jest zupełnie jak w książce, gdyż wtedy krasnoludy nie chciałyby walczyć i miałyby przy sobie chyba tylko małe krótkie mieczyki.

Ostateczny wygląd postaci CGI też uwarunkowany jest tym, że zrobiono je lekko groteskowo by trzymać się bajkowego klimatu.

ocenił(a) film na 8
kordrum

Cóż gdyby PJ zmienił całkowicie klimat książki mógłby spotkać się z dużą krytyką, szczególnie bardzo mocnych fanów Tolkiena. Z drugiej zaś strony nie był by to taki zły pomysł, sam nie uważam tej książki za jakąś świetną.

ocenił(a) film na 8
LordWieslaw55

A z krytyką spotkał się i tak ;)

n00bers

Chyba tylko z twojej strony. Zarobki mówia same za siebie - ludziom się podobało

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Zarobki to jedno. Opinie to drugie. I nie, nie tylko z mojej strony.

n00bers

Może zarobki nie świadczą o jakości filmu, ale o jego popularności na pewno.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Albo o jego jechaniu na popularności WP :)

n00bers

gdyby WP powstał teraz mozna by powiedziec, że jechałby na popularności Hobbita.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Było dużo krytyki Kamilu - widać to nawet po ilości negatywnych opinii tutaj.

kordrum

Bo ludzie nie potrafią zaakceptowac nowości.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

To zdecyduj się, czy "ludzie nie potrafią zaakceptować nowości" czy "ludziom się podobało" bo to nie współgra.

ocenił(a) film na 5
MrBaggins

No, nie w każdym, przeczytaj posty kamila ;)
A tak na poważnie - We Władcy widać, że orkowie to upodlone, złamane torturami Morgotha elfy. W ich oczach widać nienawiść do pięknych niegdysiejszych pobratymców, którzy mięli szczęście i nie dali się schwytać i złamać. Widać zawiść, złość i to, że lekki chód smukłych istot lasu jest dla nich drwiną z ich wykoślawienia i skarlenia. W CGI - to po prostu puste maski - może nawet "bardziej okropne", ale bez wnętrza.

n00bers

chodziło mi o to że np poprawiono model golluma i trolli no i w jakimś stopniu wykorzystano system massive , którego moc zobaczymy pewnie przy "Bitwie 5 Armii" (we Władcy wykorzystany po raz pierwszy) . Oczywiście zastąpienie ucharakteryzowanych aktorów grających orków CGI goblinami to kolejny idiotyzm Jacksona zmierzającego w stronę taniego efekciarstwa .

OjciecPijo

Na temat tych filmów które wymieniłes nie będę sie wypowiadał bo ich nie widziałem. A Hobbit to nie żadne ulepszenie efektów ale mistrzowskie kino fantasy jakiego nie było od czasów WP.

ocenił(a) film na 9
OjciecPijo

Odyseja to jest 10 z wykrzyknikiem.

Kane i Rashomon mogą być jeszcze trudniejsze w odbiorze z racji uboższego obrazu czy braku zainteresowania produkcjami wschodu.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Iluż ciekawych rzeczy człek może się o sobie dowiedzieć w internecie :) Dziękuję ci, że mnie uświadomiłeś. Ależ ze mnie Troll przez duże 'T'! :)

OjciecPijo

Drużyna Pierścienia:10/10
Dwie Wieże: 11/10
Powrót Króla: 9/10
Niezwykła Podróż: 8/10

ocenił(a) film na 8
OjciecPijo

Drużyna Pierścienia: 10/10
Dwie Wieże: 9/10
Powrót Króla: 10/10
Hobbit I: 8/10

OjciecPijo

Drużyna Pierścienia 10/10
Dwie Wieże 10/10
Powrót Króla 10/10
Hobbit - Niezwykła przygoda 7-8/10

OjciecPijo

drużyna pierścienia 7
dwie wieże 6
powrót króla 8
hobbit 9

ocenił(a) film na 7
OjciecPijo

Dwie Wieże 10/10
Powrót Króla 10/10
Nieoczekiwana Podróż 8,5/10

ocenił(a) film na 9
OjciecPijo

Dwie Wieże 10/10
Powrót Króla 10/10
Niezwykła podróż 9/10

ocenił(a) film na 4
OjciecPijo

DP 9/10
DW 9/10
PK 7/10
NP 4/10

ocenił(a) film na 8
OjciecPijo

Cała trylogia WP 10/10. Każda z części mi się bardzo podobała i w każdej mam swoje ukochane sceny. Często wracam do tych filmów.
Niezwykła podróż 8/10 - może dlaczego, że jest to pierwsza część trylogii i chwilami troszkę przynudzało, jednak nie było to dla mnie zdziwieniem, Tolkien miał tendencję do przynudzania, co oczywiście nie przeczy temu, że jest "ojcem" i mistrzem fantasy,

OjciecPijo

Drużyna Pierścienia : 10/10
Dwie Wieże: 9/10
Powrót Króla: 9/10
Hobbit: Niezwykła Podróż: 7/10

ocenił(a) film na 5
hr_dooku

Drużyna Pierścienia 10/10 - majstersztyk, który będzie zapamiętany na kilka pokoleń
Dwie Wieże 10/10 - świetny klimat oraz udana kontynuacja poprzednika
Powrót Króla 10/10 - najslabsza z trylogi, Jackoson juz tutaj wykazuje sie slabą formą ale z sentymentu dam dychę
Niezwykła podróż 4/10 - totalne nieporozumienie

ocenił(a) film na 8
OjciecPijo

Władca Pierścieni:
Drużyna Pierścienia: 9/10 - Świetna ekranizacja, praktycznie wszystko było takie, jak wyobrażałam sobie czytając książkę.
Dwie Wieże: 10/10 - Moja ulubiona część. Ach, ta bitwa o Helmowy Jar (książkowa o Rogaty Gród)!
Powrót Króla: 9/10 - Ta dziewiątka jest bardzo słaba, najmniej udana część według mnie. Tak, odrobinkę się nudziłam. W tej części Frodo był najbardziej irytującą postacią- jak można tak bardzo zniszczyć postać? Przecież w książce nie był aż taką pipą! -.-'
Mimo wszystko całościowo trylogia to 10/10.

Hobbit:
Niezwykła Podróż: 8/10 - Bardzo mocna ósemka. Długo wyczekiwany i udany powrót do Śródziemia wg. mnie. Hobbit to nie Władca- nawet klimat książki był całkiem inny, więc i w filmie cudów spodziewać się nie można. Trochę moment przerwania akcji mi się nie podobał- gdy pojawiły się napisy końcowe, to moją pierwszą myślą było "To już?".