PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 327006
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Witam, wybieram się dziś do kina na Hobbita, lecz nie jestem pewien czy iść na 2D, czy 3D, a że napisy to oczywista sprawa. Co Wy na ten temat uważacie ? Pozdrawiam!!

marcinex121

3D napisy.

ocenił(a) film na 9
marcinex121

Zdecydowanie 3D, jest to jeden z niewielu filmów kręconych dwoma kamerami - z tego co pamiętam to tylko Avatar, Prometeusz i właśnie 3 części Hobbita (być może jeszcze coś było, ale nie pamiętam). Ja byłem na 3D HFR w multikinie i było super, z doświadczenia jednak wiem że stosowane rozwiązania projektorów się różnią - tam gdzie są jednorazowe okulary MasterImage tam efekt 3D jest dobry, ale nie powalający. Natomiast tam gdzie stosuje się wypożyczanie tych większych i cięższych okularów 3D jest jeszcze lepsze, ale zazwyczaj ekran jest nieco ciemniejszy. Tak czy owak brałbym 3D - jeśli można to HFR, jeśli nie 3d 24fps.

ocenił(a) film na 5
marcinex121

Ja byłem kolejny raz rozczarowany wersją 3D. Moim zdaniem niewiele ona dobrego wnosi, choć są na pewno elementy ciekawe. Największy jednak minus, to zdecydowanie okulary, które bardzo przyciemniają obraz, kolory są nienaturalne i zamiast podziwiać piękne, jasne przestrzenie Nowej Zelandii, to podziwiasz (jeśli Ci się oczywiście podoba) niesamowicie przekłamany obraz. Jednym słowem zdecydowanie odradzam 3D.

ocenił(a) film na 9
marcinex121

Okej jak na razie to 2:1 dla 3D, może się ktoś jeszcze wypowiedzieć?

użytkownik usunięty
marcinex121

W mojej opinii 3D w przypadku tego filmu jest na prawdę dobrze wykorzystane (fotele w moim rzędzie zatrzęsły się dwa razy w obawie przed zbliżającymi się obiektami:), więc polecałbym tę wersję. Oczu nie męczy, czas biegnie szybko, nie ma tych dziwnych dalekich planów przez które widzimy ludzi wielkości mrówek przemykających po ekranie. Reasumując 3D.

marcinex121

3D polecam tylko przy 48 klatkach. Zwykłe 3D rozmazuje obraz przy szybszych scenach i w dodatku obraz jest bardzo ciemny.

ocenił(a) film na 8
marcinex121

zależy do jakiego kina. Ja byłem na 3d w kinie nie jakiejś genialnej jakości i jestem dość zadowolony, ale z tego co słyszałem na ten film najlepiej iść do IMAX na 3d, tam efekt jest podobno PIORUNUJĄCY!! ja niestety nie miałem możliwości iść do IMAX na 3d, bo nie ma w pobliżu takiego kina. Jednak jeśli mam odpowiedzieć na twoje pytanie to i tak powiem, że 3D lepsze, jest to tylko kilka złotych więcej ale efekt całkiem udany.

ocenił(a) film na 9
marcinex121

Niestety nie wiem, czy moje kino wyświetla w 48 klatkach, a niestety nie wiem jak to sprawdzić:/ Pomoglibyście? strona internetowa kina: stylowy net

ocenił(a) film na 8
marcinex121

najlepiej zadzwoń do biura kina i sie spytaj ;p

ocenił(a) film na 9
marcinex121

jeśli pisze Hobbit 3D to prawdopodobnie zwykłe 3D. Przy 48 klatkach bedzie pisać Hobbit 3D HFR

ocenił(a) film na 7
marcinex121

wejdz na stronę kina i tam musi byc informacja o 48hfr. Jeśli takowej nie ma, oznacza to że filmy wyswietlane sa jedynie w technologii 24fps

marcinex121

Ja od zawsze wybieram 2D ze względu na to, że idąc na film chcę skupić się na kinie i świetnym obrazie, a nie męczyć oczy i zachwycać się zbędną technologią.

użytkownik usunięty
marcinex121

Zawsze jeśli mam wybór wybieram 2D.

3D to zbędny bajer, który niewiele daje, a obraz jest ciemniejszy i mniej wyraźny.

marcinex121

3D ale tylko w 48fps.

ocenił(a) film na 7
marcinex121

Bylem w kinie IMAX w Katowicach na pierwszym Hobbicie i szczerze mówiąc żałuję... Efekty nie były powalające, a jakość wyraźnie niższa.

ocenił(a) film na 9
adamwes92

Byłeś na 48fps?
Ja sądziłem, że ciemny obraz i brak ostrości w szybkich scenach nawet w HFR to winna słabego kina (Helios) i okularów, a w IMAXe słyszałem, że obraz żyleta więc jak to w końcu jest?
Tak ogólnie 3D fajny bajer prze pierwsze 30 min potem już tego nie zauważałem, a ciemny obraz tylko denerwował i miałem wrażenie, że wiele szczegółów mi przez to ucieka:(

guccik

Dla mnie za ciemny jest na zwykłym 3D. Na 3D 48fps jest ok, choć to kwestia gustu. Dla mojej żony za ciemno było nawet na 48fps.

W tym roku oglądałem dwa razy na 3D 48fps w Cinema i obraz żyleta, żadne szczegóły nie uciekają. Ale to 48fps podkreślam.

marcinex121

3D napisy.

ocenił(a) film na 10
marcinex121

3D HFR napisy

ocenił(a) film na 7
marcinex121

Jeśli 3D to tylko w 48hfr. Zwykłe 3d to lipna ściema.