w nowym zwiastunie w 2:08 chyba bard strzela z jakiejs wielkiej balisty do smauga podczas ataku na esgaroth. Czyzby tworcy postanowili zmienic kawalek kiedy bard strzela z luku czarna strzalą i zabija smauga (no bo jest to malo wiarygodne mimo wszystko ze nawet jak taka mala strzala trafilaby w ten 'czuly punkt' to powaliloby smoka) za pomocą balisty i 'czarnego harpuna'??
Być może ta scena pokazuje obronę miasta przed atakiem Smauga (tylko czemu w środek dnia?).Zmniejszenie roli Barda (i jego zdolności strzelania z łuku) byłoby ogromnym grzechem wobec Hobbita.
To jest retrospekcja ataku Smauga na Dale, a z kuszy strzela Girion (ojciec Barda)
Przecież Girion był przodkiem Barda, a nie jego ojcem i zmarł gdy Dale zostało zaatakowane przez smoka, zmienili to ? :)
Bard miał ponad 150 lat?? Z tego co wiem Smaug przez niemal 200 lat władał Samotną Górą. Girion był władcą Dale, zaś gdy on zginął jego żona zabrała dziecko w dół rzeki. Może Bard niczym Aragorn miał Numenorskie korzenie? Kto wie...
Z tego co wiem, akcja filmu dzieje się 60 lat po ataku Smauga na Dale (tak wynika z rozmowy Gandalfa z Elrondem w edycji rozszerzonej) ;)
WAT? Chyba akcja Hobbita dzieje się 60 przed LOTR. Smaug napadł na Erebor ok. 170 lat przed wyprawą. Co oni wyprawiają...
Obecność Azoga jest chyba definitywnym dowodem na elastyczność dat w filmie PJ'a.
Na poczatku wydawalo mi sie ze to czarna strzala ale zatrzymalem i zobaczylem ta baliste :)
Z tym bardem mnie zmylily te jego wlosy :D
ta scena z Girionem będzie chyba jednak retrospekcją w "Pustkowiu Smauga", ale wersji rozszerzonej I części jeszcze nie widziałem,więc nie jestem do końca pewien.
Panowie ja widziałem Niezwykłą podróż wersję rozszerzoną na blu-ray i to strzela Girion władca Dale , pradziadek Barda :)
W przewodniku do Pustkowia okazuje się, że Luke Evans gra nie tylko Barda, ale też właśnie Giriona, tylko jako ten drugi jest bardziej "opakowany" perukami itd. Też mam nadzieję, że nie przekombinują z tą sceną, chociaż chyba w nowym blogu albo live evencie, Evans mówił coś o skakaniu po dachach. Wątpię, że w Mieście na Jeziorze mają taką wypasioną balistę, ale znając Jacksona to na zwykłym strzelaniu do Smauga z parteru się nie skończy, byle tylko było to zrobione z umiarem.
W ogóle to Jackson już i tak dużo namieszał z odstępstwami od literackiego pierwowzoru - i nie mam tu na myśli scen i wątków dodanych, tylko zmian względem książki:
dom Beorna ze stołem i z krzesłami / których ten nie posiadał a jego książkowy dom najbardziej przypominał mi wnętrze pałacu Theodena /
wygląd samego Beorna, który przypomina jakiegoś wilkołaka / jak dla mnie, bardziej powinien on przypominać filmowego Hagrida z HP /
zbyt rozbudowana scena z beczkami
dwu łapy Smaug ...
żeby było ciekawiej w kinowej wersji jedynki Smaug był czterołapy, w rozszerzonej edycji jak wchodzi do Ereboru to już kasuje krasnoludy skrzydłami
Nie wiem gdzie tam widzicie skrzydła. W tej scenie zmieniły się jedynie łapy na bardziej "pazurowate" mniej masywne, itd. Skrzydeł tam nie ma.
No chociaż w sumie to można by się ich dopatrzeć pod warunkiem, że widać tam tylko nieznaczny kawałek i jakoś tak nie są hmmm... w ogóle rozpostarte. Na pewno koncepcja się zmieniła, całe szczęście że sylwetki Smauga było jak na lekarstwo więc nie będzie to razić.
skrzydła tam są jak nic,
http://strecno.deviantart.com/journal/Is-Smaug-a-Wyvern-404747226
tutaj gif z kinowej sceny:
http://s21.photobucket.com/user/Strecno/media/tumblr_mjvo6hnHW31r0mnnho2_500_zps 1e603b29.gif.html
w rozszerzonej zamiast łapsk są właśnie skrzydła z pazurami
No tak, w ujęciu Smauga ziejącego ogniem widać dość dobrze, natomiast w scenie przerobionej troszkę te skrzydła chuderlawe :)
Znowu na tym posterze to jakoś jeszcze inaczej: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151971323526558&set=a.1015023889906155 8.364437.141884481557&type=1&relevant_count=1
coś mi się wydaje, że Jackson nas dezorientuje, a Smauga ze sceny ziania ogniem z trailera w ogóle w filmie nie będzie :) Jeszcze się mocno możemy zdziwić Smaugiem i oby tak było :)
Skoro pokazywali cały film wykonawcy piosenki końcowej, to ciężko uwierzyć. Myślę że ostateczna koncepcja już jest - przecież Peter nie zmieniał by scen w wersji rozszerzonej gdyby jeszcze coś mogło się zmienić. Ja myślę, że Smaug z trailera 1 i 2 to minimalne mydlenie oczu, mam nadzieję że okaże się podobny, ale jednak czymś zaskoczy :)
Oby - niespodzianki w jego przypadku wychodzą nadwyraz przyzwoicie np. Azog, Dol Guldur czy Trolle
Oj tam nie narzekajcie. To że te elementy sa ine niż niektórzy myśleli, to nie znaczy, że będa gorsze.
Dwułapy Smaug mnie załamał.. powinien mieć cztery łapy i skrzydła. Ale cóż, nie można mieć wszystkiego.
Właśnie mi się wydaje, że w pierwszej części miał te cztery nogi, gdy wchodził do Ereboru.