Poczytalem sobie rozne wypowiedzi, glownie negatywne i glownie fanow ksiazki jak i poprzedniej
trylogii. Wnioskuje z nich ze to ja jestem tym zwyklym kowalskim, ktory ksiazek nie czytal, a ma
nadzieje na obejrzenie niezlego widowiskowego filmu. Moze i tak, ale ja tez jestem zawiedziony.
Nie jestem fanem Wladcy Pierscieni, widzialem wszystkie czesci i po prostu mi sie podobaly,
swietna muzyka, gesty klimat, ladne efekty, duzo walki i do tego wszystkie ciekawa fabula.
Spodziewalem sie ze teraz bedzie powtorka z rozrywki, pierwsza czesc Hobbita byla dobra,
mialem wrazenie ze ogladam w pewnym sensie drugi raz to samo, troche slabsze, ale tez
ciekawe i ladnie zrealizowane. Niestety na tej czesci sie zawiodlem. Moje oczekiwania nie byly
wcale wygorowane, a i tak sie zawiodlem. Ani nie ma epickich scen, walka ze smokiem to jakis
zart ze grupka knypkow tak sobie z nim igra, do tego nawet zaden nie zginal. Sam pomysl na
oblanie go zlotem to tez jakis bezsens, jak go to mialo niby zranic? Dlaczego Bard zostal scigany
i schwytany, skoro przeciez wczesniej siedzial caly czas w swoim domu i nikt do niego wpadl
zeby go aresztowac. Dlaczego smok rozwalil brame za pierwszym razem, skoro jeden z tych
krasnali powiedzial ze sila fizyczna na nic sie nie zda bo wejscie jest chronione poteznym
zakleciem? Watek milosny bardzo krotki, wrzucony na sile, chociaz przyznam ze ta elfka byla
sliczna. Miejscowki leca jak w kalejdoskopie, ktos w innym temacie napisal o tym ze kazda ma
tysiac kladek, mostow itd. i wlasciwie poruszanie sie po nich byloby irytujace i niewygodne,
pewnie ktos kto je budowal to sobie pomyslal 'za x lat beda tutaj poginac hobbity, zrobmy je tak
zeby mialy trudno, niewazne ze my sami bedziemy sie meczyc przez iles lat uzywajac ich' : d
Na koniec jeszcze ten cliffhanger, no sklamalbym gdybym sie tego nie spodziewal, ale az tak?
Zreszta mam wrazenie ze film nie wyjasnia wlasciwie niczego co zdarzylo sie wczesniej. Rownie
dobrze mogliby go skrocic do 'hobbity ida dalej, pojawiaja sie elfy, orki przygotowuja sie do
wielkiej wojny, watek milosny elfki i knypa, pojawia sie czlowiek, uwolnienie smoka' - i tyle.